Markoni napisao: 13 Jul 2018, 16:08
Slicna situacija je i skretanje iz Venizelosove levo u Francusku, tj Zorza Klemansoa. Ljudi iz Skenderbegove imaju prednost, ali im ovi sto skrecu uglavnom uskracuju.
Ranije da, ali poslednjih par godina, uglavnom svi cekaju da izadju svi iz Skenderbegove, mozda neki brzi doda gas da prodje, ali je svestan da nema prednost.
Situacija iz Takovske je malo drugacija, jer ljudi nemaju pojma da nemaju prednost, kompletno su operisani, a najoperisaniji su oni iz Carli Caplina koji stoje i pustaju ih.
Veče u kome se svi slazu je protraceno. Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Beše u ovoj temi se raspravljalo oko merne greške radara?
Isečak sa kazne za prekoračenje na autobahnu u Nemačkoj, 132 km/h a dozvoljeno 100 km/h, stigla našem čoveku koji je uvozio auto na Zoll tablicama.
Ako pod euro kukom podrazumevaš one sklopive zglobne koje tada ne štrče van branika, ne postoji nikakva zabrana vožnje nigde u Evropi niti kazna.
Imam takvu fabričku i stalno je na autu, u sklopljenom položaju. U rasklopljenom položaju nije dozvoljeno ostaviti kada se ne vuče prikolica.
Ako pod euro kukom misliš na one montažno demontažne slično, nema zabrane niti kazne za vožnju u demontiranom stanju sa skinutim nastavkom. Čime ne prelazi opet kuka gabarite branika.
BIlo kakva kuka kada se ne vuče prikolica ne sme da blokira rad sigurnosnih sistema na vozilu kao što je sistem branika sa apsorberima udara, tj ne sme da bude montiran deo koji štriči van branika.
Koji član zakona ne znam, ali je tako već decenijama regulisano kao pravilo u evropksim zemljama, i manje više je opšte poznato tj piše u uputstvima za upotrebu- montažu vučne kuke koje se dobija pri kupovini.
One kuke sa fiksnom kuglom, koje trajno štrče iza branika su korišćene pre euro standarda u 60tim i 70tim godinama i te su zabranjene odavno za prodaju i ugradnju na novim vozilima. Ne znam tačno mislim negde od polovine 80tih je uvedena njihova zabrana ugradnje pri kupovini odnosno prvoj registraciji novih vozila.
Evo našao sam, od 1984. su uvedene euro kuke, montažno demontažna/ zglobna kugla.
Ja na autu imam zglobnu kuglu, fabrička homologacija iz 1982. (volvo sweden proizvodjač kuke, barem tako piše na pločici).
8. Uređaj za spajanje vučnog i priključnog vozila
Član 83
...
Uređaj za spajanje vučnog i priključnog vozila, na vozilima vrsta M1 i N1, koja su prvi put registrovana u Republici Srbiji nakon 1. jula 2011. godine ili je naknadno ugrađen nakon tog datuma, kada ne vuče priključno vozilo i kada se rastavi na pričvrsnom mestu, ne sme da premaši dužinu gabarita vozila.
...
Dosta sam video vozila sa izbačenim kukama sad vozeći po Evropi. Nije dozvoljeno ali voze tako. A broj kampera me je posebno iznenadio. U nekim trenucima je svako treće vozilo ili bilo kamper ili vuklo kamp kućicu. Znao sam da vole to, i da je avgust udarni mesec za odmore, ali nisam očekivao baš toliki broj.
Hvala na odgovorima.
Zanima me kako će se onda okarakterisati prekršaj ako neko vozi sa neskinutom kukom (koja prelazi gabarite).
Ispada da po zakonu nema člana koji je prekršen takvom vožnjom, a onda nema ni zaprećene kazne.
Pozdrav, imam dilemu. Na googl maps stoji u street view da moze levo skretanje iz decanske u makedonsku, a navigacija kaze da ne moze. Kakvo je sad pravilo tu?