Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
@Risto par saveta koji su meni dosta pomogli ili mogli da pomognu:
- napravi generalno ovlascenje kod notara majci/ocu/bratu ili nekom tu, kako bi mogli da ti vade razna uverenja iz supa, suda, raznih institucija, ugovore za mobilni i sl. Nikada ne znas sta ti moze zatrebati, a neces moci sam na nekoliko dana da zavrsis, tipa kazne od kamere, potvrda sa faksa, uverenje o vakcinisanju...
- uverenje iz osiguranja da xyz godina nisi imao stetu. Ovo ti je najvazniji faktor u ceni osiguranja bilo gde u EU. To prevedes na nemacki kod sudskog tumaca, i juris osiguranje koje hoce da prizna. Primer iz DE: full kasko plus obavezno za novog Focusa karavana sa 20g bez stete je 500 eur. za 2 god bez stete je 1100 eur to isto, godisnje.
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
- napravi generalno ovlascenje kod notara majci/ocu/bratu ili nekom tu, kako bi mogli da ti vade razna uverenja iz supa, suda, raznih institucija, ugovore za mobilni i sl. Nikada ne znas sta ti moze zatrebati, a neces moci sam na nekoliko dana da zavrsis, tipa kazne od kamere, potvrda sa faksa, uverenje o vakcinisanju...
- uverenje iz osiguranja da xyz godina nisi imao stetu. Ovo ti je najvazniji faktor u ceni osiguranja bilo gde u EU. To prevedes na nemacki kod sudskog tumaca, i juris osiguranje koje hoce da prizna. Primer iz DE: full kasko plus obavezno za novog Focusa karavana sa 20g bez stete je 500 eur. za 2 god bez stete je 1100 eur to isto, godisnje.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Zadnja rečenica je poprilično nerazumljiva.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Hvala Ikac 
Sent from my SM-J500FN

Sent from my SM-J500FN
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ako nisi za 20 godina voznje imao stetu jeftinije, ako nisi samo 2 skuplje.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Hvala ti na sugestijama, ovaj deo za notara je jako dobra ideja kako ne bi imao neko cimanje oko administracije.
Što se tiče osiguranja, to planiram sutra da jurim, posebno što sam prodao auto pa ću taman videti da li treba isto i da prenesem na nvoog vlasnika.
Što se tiče osiguranja, to planiram sutra da jurim, posebno što sam prodao auto pa ću taman videti da li treba isto i da prenesem na nvoog vlasnika.
Risto kad kreces sa poslom?
Sent from my SM-J500FN
Sent from my SM-J500FN
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Da probam ja da objasnim.
Kad kupiš auto i kreneš da tražiš osiguravajuće društvo, jedna od kategorija koja je ekstremno bitna za cenu istog je i broj godina koliko dugo nisi imao štetu koju je moralo da pokriva obavezno ili puno kasko osiguranje (SF-Schadensfreiheitsklasse). Delimično kasko nije bitno.
Ako si vozio u svojoj matičnoj zemlji ili negde drugde a nemaš dokaz/potvrdu da xyz godina nisi imao udes, ovdašnje osiguranje računa po osnovici od 100%, To može da bude jako skupo zadovoljstvo, za moj auto bi recimo godišnje obavezno osiguranje bilo skoro 1500€, a ja ga plaćam 426€. Ako imaš dokaz da si vozio bez udesa, veliki broj osiguravajućih društava će ti to uzeti u obzir, neka delimično a neka i potpuno, tako da umesto sa 100% kreneš od prve godine sa 50-60 ili tome slično, što jako štedi novac.
https://www.autoversicherung-vergleich. ... tsklassen/
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Ok, sad kapiram. Mnogo mi tih 20 godina, kod nas se kasko prepolovi posle nekih 5 godina.
There are 10 kinds of people in the world:
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
01.10 mi kreće Ugovor u novoj firmi, sada sam u opštem haosu, ovo je baš zajebancija kada ceo život moraš da preseliš u roku od mesec dana.
U, bas brzo
Sent from my SM-J500FN
Sent from my SM-J500FN
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Njima kad treba sve ide brzo. Ovde u Srbiji je sve slow, privilegija je raditi bilo gde...

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ako ne uspe da prodje regularno da dobije popust na 50% , uvek se može naći neki Balkanac ili Arapin koji radi za neku osig.kuću i koji će za malu nadoknadu dati popust. 
Takodje i vozačka dozvola kad dodje na red za zamenu, uradi i to čim pre (ne znam kakvi su sada uslovi za zamenu i da li se ide na lekarski i polaže vožnja). Ja sam morao ići na lekarski, pa sam po preporuci jurio nekog doktora koji je Iranac, i u lekarski izveštaj mi napisao da ne nosim naočare za vid kako bih mogao dobiti vozačku dozvolu sa neograničenim rokom trajanja.

Takodje i vozačka dozvola kad dodje na red za zamenu, uradi i to čim pre (ne znam kakvi su sada uslovi za zamenu i da li se ide na lekarski i polaže vožnja). Ja sam morao ići na lekarski, pa sam po preporuci jurio nekog doktora koji je Iranac, i u lekarski izveštaj mi napisao da ne nosim naočare za vid kako bih mogao dobiti vozačku dozvolu sa neograničenim rokom trajanja.
Samo se preda nasa i ceka njihova, nista drugo ne treba od pre godinu dana. Nema vise neogranicenih u EU, vec su na 10 do 15 god, a ove izdate na neograniceno prestaju da vaze 2032, moraju da se zamene.
Moja rodjena sestra u Becu bas skoro zamenila dozvolu.
Moja rodjena sestra u Becu bas skoro zamenila dozvolu.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Ja sam rešio da svoju roze papirnu vozačku ne menjam dok ne budem morao. Vredi samo zbog slike u njoj....
.

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Meni su stari pasoši i stare roze vozačke cool zato što je tekst samo na srpskom i francuskom. To je nekada bio međunarodni i diplomatski jezik. I u UN su do početka 1990-ih pločice sa nazivima država bile na francuskom. A onda je svuda počelo neselektivno i prekomerno forsiranje engleskog.
Ђенерал Јанковић