Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Ako hoces svoj auto, ne kosta skoro nista. Nemas ni carinu ni PDV.
Samo trebas da izgubis par dana (sto je cesto najveci problem) da juris prvo COC kod ovlascenog koji je oko 100 eur, pa da ocarinis auto, tj da dobijes potvrdu da nemas carinu i porez, pa tek onda u registraciono, gde kosta kao za svaki DE auto.
Zove se uvoz licnih stvari, i za auto moze ukoliko si vlasnik duze od 6 meseci i ukoliko si boravio van EU 12 meseci pre nego sto uvozis auto.
Ako nemas novi auto, lakse je da ga prodas i ovde kupis drugi, bar je izbor stvarno ogroman.
Samo trebas da izgubis par dana (sto je cesto najveci problem) da juris prvo COC kod ovlascenog koji je oko 100 eur, pa da ocarinis auto, tj da dobijes potvrdu da nemas carinu i porez, pa tek onda u registraciono, gde kosta kao za svaki DE auto.
Zove se uvoz licnih stvari, i za auto moze ukoliko si vlasnik duze od 6 meseci i ukoliko si boravio van EU 12 meseci pre nego sto uvozis auto.
Ako nemas novi auto, lakse je da ga prodas i ovde kupis drugi, bar je izbor stvarno ogroman.
Za Ristu, pošto je prodao bmw-a...
Kad se preseliš u AT i središ stanje, preporučio bih ti da kupiš neki najjeftiniji auto, neki 3cyl koji ima malo kW. I ako je izvedivo, uzmi ga na kreditiranje.
Tako ćeš jednim potezom praviti sebi bolju poziciju kod:
A) osiguranja
B) banke
Kad se preseliš u AT i središ stanje, preporučio bih ti da kupiš neki najjeftiniji auto, neki 3cyl koji ima malo kW. I ako je izvedivo, uzmi ga na kreditiranje.
Tako ćeš jednim potezom praviti sebi bolju poziciju kod:
A) osiguranja
B) banke
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
1.5 3cyl i8
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Alo suncokretu, ja pišem ozbiljno, a ti se zajebavaš... 

- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Ma čovek resio neki F30, neka ga. Do 2.0d je ok, preko toga fataj se za glavu.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Nije ni preko 2.0 problem kad neko odluči da živi u D.
Austrija je već neka druga priča.

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Cekaj zar nema f30 sa 3 cilindra (318i)?
Inace jako dobar savet.... Istorija je svima vazna...
Inace jako dobar savet.... Istorija je svima vazna...
Po meni, ko je materijalista ili zeli da skupi znacajniju ustedjevinu, DE je najbolji odnos zarada/poreza/troskova.
U AT i NL se lepo zivi, cesto lepse nego u DE, ali se zato i dosta placa. U apsolutnom iznosu porezi su veci nego u DE, a plate manje.
U AT i NL se lepo zivi, cesto lepse nego u DE, ali se zato i dosta placa. U apsolutnom iznosu porezi su veci nego u DE, a plate manje.
- kragujevac
Pri tome je od velike pomoći ne stanovati u nekom od većih gradova, pošto su u njima stanarine kriminalne.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
E, teške muke vaše. Mi ovde nemamo tih problema.
Zaradimo 100, potrošimo 150, a odakle nam tih još 50 - pojma nemamo. 

- kragujevac
Večna fora, teško da je još negde u svetu primenjiva, ali u Srbiji funkcioniše fenomenalno. 

Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Ali u vecim gradovima su i vece plate, bar u industriji, tako da je klackalica tu negde.
Za drzavni sektor ne znam.
Znaci radis u vecem mestu, a zivis u manjem i putujes 1h u jednom smeru minimalno. To je meni problem, jer zelim sada dok su deca mala da budem sa njima sto vise.
Za drzavni sektor ne znam.
Znaci radis u vecem mestu, a zivis u manjem i putujes 1h u jednom smeru minimalno. To je meni problem, jer zelim sada dok su deca mala da budem sa njima sto vise.
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Kakva 3 cilindra? 
Porez ide po KW, tako da... Videću šta ću uraditi, kreditna istorija će mi trebati kada budem uzimao stan, do sada čak ni u Srbiji nemam kreditnu istoriju
Što se tiče plata, DE vs AT, ja recimo gledam godišnju platu i meni je veća plata za moj posao u Austriji nego u Nemačkoj (bar za sada).
Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Porez ide po KW, tako da... Videću šta ću uraditi, kreditna istorija će mi trebati kada budem uzimao stan, do sada čak ni u Srbiji nemam kreditnu istoriju
Što se tiče plata, DE vs AT, ja recimo gledam godišnju platu i meni je veća plata za moj posao u Austriji nego u Nemačkoj (bar za sada).
Za IT nisam bas siguran da je isto, kao i za industriju po gradovima, bar za poslove na vecim pozicijama.
Imam par prijatelja u Gracu, sestra mi je u Becu, i vidim razliku kod inzenjerskih poslova koja nije bas zanemarljiva. Ogranicavam se na DE vece gradove, u manjim moze da bude drugacije.
E sada kirije ako su manje, to se nivelise
To je ubedljivo najveci izdatak. Sve ostalo je boranija u odnosu na to.
Takodje, sestra kaze da vecinu stvari online narucuje sa Amazon.de, kaze da su cene u AT vise. To cesto vidis i na nalepnicama kod nekih stvari koje se prodaju.
Ako se dobro snadjes za stan, od toga ce najvise zavisiti da li ces da vozis 3 ili 4 cilindara, ili elektromotor
Imam par prijatelja u Gracu, sestra mi je u Becu, i vidim razliku kod inzenjerskih poslova koja nije bas zanemarljiva. Ogranicavam se na DE vece gradove, u manjim moze da bude drugacije.
E sada kirije ako su manje, to se nivelise

To je ubedljivo najveci izdatak. Sve ostalo je boranija u odnosu na to.
Takodje, sestra kaze da vecinu stvari online narucuje sa Amazon.de, kaze da su cene u AT vise. To cesto vidis i na nalepnicama kod nekih stvari koje se prodaju.
Ako se dobro snadjes za stan, od toga ce najvise zavisiti da li ces da vozis 3 ili 4 cilindara, ili elektromotor

- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Ako se ne snađem, promovisaću javni prevoz kao najbolji vid transporta