Računari

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Računari

Post od ljuba »

Ma Microsoft (windows) je suveren maksimalno. A posebno me odusevljava kako ima agresivnu politiku u srednim i visim skolama (u NL). Deli licence samo tako, sta god studenti pozele... Plus 100% podrska i bilo kakva pomoc i dodatni kursevi. Sve besplatno...
Korisnikov avatar
Rolla
Reactions:
Pridružio se: 06 Feb 2018, 15:00

Post od Rolla »

Mi na faxu imamo pistup svim win proizvodima free sa sve kljucevima.

Sent from my E5603 using Tapatalk

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ja sam probao, instalirao i Linux paralelno, ama nema promil šanse da se naviknem na njega. Ne kažem da ne valja, ali koristiti Windows skoro četvrt veka pa sad prelaziti na nešto drugo, to je zaludna rabota.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Spa-Francorchamps
Pobednik Garaža - Classic lige
Reactions:
Pridružio se: 03 Feb 2018, 12:02

Post od Spa-Francorchamps »

Kod nas u kući nema Windowsa odavno, a imamo nekoliko računara... Trenutno Manjaro i Kubuntu vladaju :-)

Lepo kaže Linus: "Software is like sex: it's better when it's free"
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

A microsoft kaze "Size matters" :)

PS: Znas kako mi kazemo: Ni kod babe nema dzabe :)
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

U Srbiji 90 furmi sa kojima sam saradjivao imaju windows. Ovih 10 posto su imale neke linuxe, one open office pakete i uglavnom su imale problema sa tabelama ukoliko je bio vlookup ubacen unutra. Sve zavisi od okolnosti, ali windows ima relativno jeftinih legalnih opcija, na ebay u ima za par dolara oem varijante, koje se isto vode kao recimo legalne (nema krekovanja), tako da bih ja tu birao windows, jer radim na njemu i na poslu i kod kuce. Opet, nekom ko na poslu radu na linuxu je najverovatnije bolje linux

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Spa-Francorchamps napisao: 13 Sep 2018, 10:10 Ako ne igraš igrice ili ne koristiš neki specijalni softver, tj. ako je laptop za svakodnevni rad, nema boljeg OS od Linuxa...
Kod Linuxa znaju da budu problem drajveri, a posebno na laptopima, za power saving, kameru, grafičku, itd... Vidim da se ozbiljniji korisnici dosta žale, i kad traže preporuku za Linux laptop uvek se gleda koji model je proveren sa drajverima. Zato su valjda MacBookovi i toliko popularni kod web developera, okruženje je dosta blizu LInux serveru gde će se softver na kraju i vrteti, a sve radi odmah iz kutije.
Spa-Francorchamps
Reactions:

Drajveri su sve manji problem, ponešto zna da zeza, ali uglavnom sve radi bez problema... Konkretno, ja na laptopu imam problem samo sa bluetoothom, sve radi odmah nakon instalacije i to na skoro svim distribucijama.

Kad su web developeri u pitanju, mislim da Rails programeri uglavnom koriste Mac, za ostale nisam siguran...

Inače, može svako da downloaduje neku live distribuciju i da proba Linux bez ikakvog rizika. Moj savet početnicima je KDE Plasma okruženje, dovoljno liči na Windows da neće biti problema sa snalaženjem, npr. Kubuntu
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Brate izvini ali preporucivati linux nekome za normalnu kucnu upotrebu je skoro pa sumanuto. Razumem firme koje hoce da ustede(one ne mogu kupiti te povoljne varijante sa ebaya i raznih sajtova) ali ubedjivati sebe i druge da je kde bolji od windowsa za neku prosecnu upotrebu je kao kad bi rekao da je jugo bolji od ferarija. Zna se za sta se i gde linux koristi a sigurno nije za prosecne kucne potrebe.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Pa nemoj tako jugo je definitivno bolji od ferarija gledajuci po nabavnoj ceni i potrosnji. A i on ide od A do B, sto je nekim ljudima i vise nego dovoljno...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Krenulo se odavde...
Spa-Francorchamps napisao: 13 Sep 2018, 10:10 Čudno kako su na Windowsu komplikovane neke stvari koje se na Linuxu rutinski rade... :-)

Ako ne igraš igrice ili ne koristiš neki specijalni softver, tj. ako je laptop za svakodnevni rad, nema boljeg OS od Linuxa...
Pa da napišem i moje viđenje.
Kad kažemo Windows, pita se samo jel 7 ili 10. Broj korisnika XP-a se meri u promilima. A ako hoćete Linux, koliko ima distribucija? Da li bilo koja distribucija odgovara bilo kom korisniku? Ako izuzmemo igrice, koji je to specijalan softver koji ne radi na Linuxu? Radi li recimo photoshop na Linuxu? Ja znam dosta običnih korisnika koji eto žele PS, da malo dorade neke slike, ništa profi.

Ja ga koristim na serveru i tu završavam priču sa njim.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

ftj napisao: 13 Sep 2018, 12:21 Brate izvini ali preporucivati linux nekome za normalnu kucnu upotrebu je skoro pa sumanuto. Razumem firme koje hoce da ustede(one ne mogu kupiti te povoljne varijante sa ebaya i raznih sajtova) ali ubedjivati sebe i druge da je kde bolji od windowsa za neku prosecnu upotrebu je kao kad bi rekao da je jugo bolji od ferarija. Zna se za sta se i gde linux koristi a sigurno nije za prosecne kucne potrebe.

Za najnajnaj osnovnije korisnike tipa klik klik open close YT,FB itd linux jeste bolji od wina-mnogo manja verovatnoca za viruse i ostalo.

Takođe-zahteva manje održavanja of windowsa...

Ako ima potrebe-linux lako moze da se napravi da izgleda kao win-to je najmanji problem
Poslednja izmena od superboss u 13 Sep 2018, 12:51, izmenjeno 1 put ukupno.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Izgled je najmanji problem.
Posetite www.garaza.rs !
Spa-Francorchamps
Reactions:

Koliko košta PS za nekog ko hoće kod kuće da doradi slike?

Inače, ne moram da ubedjejem sebe da je KDE bolji od Windowsa, provodim po par sati dnevno i na jednom i na drugom.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Ako ti treba neki ebank da koristis, koji moze da se koristi samo na windows, onda ce biti hendikepiran.
Odgovori