ikac2000 napisao: 09 Sep 2018, 20:36
@Risto par saveta koji su meni dosta pomogli ili mogli da pomognu:
- napravi generalno ovlascenje kod notara majci/ocu/bratu ili nekom tu, kako bi mogli da ti vade razna uverenja iz supa, suda, raznih institucija, ugovore za mobilni i sl. Nikada ne znas sta ti moze zatrebati, a neces moci sam na nekoliko dana da zavrsis, tipa kazne od kamere, potvrda sa faksa, uverenje o vakcinisanju...
- uverenje iz osiguranja da xyz godina nisi imao stetu. Ovo ti je najvazniji faktor u ceni osiguranja bilo gde u EU. To prevedes na nemacki kod sudskog tumaca, i juris osiguranje koje hoce da prizna. Primer iz DE: full kasko plus obavezno za novog Focusa karavana sa 20g bez stete je 500 eur. za 2 god bez stete je 1100 eur to isto, godisnje.
Sent from my SM-T580 using Tapatalk
@Risto
Ovo sto je
@ikac2000 predlozio je bas pametna stvar jer ce ti sigurno zatrebati nesto od dodatne dokumentacije i najlakse i najbrze ces resiti na ovaj nacin.
Sto se tice uverenja iz osiguranja vec sam pisao u nekoj temi.Tu potvrdu koju si uzeo moraces da prevedes kod sudskog tumaca i predas osiguranju da bi ostvario popust.Ja sam to dostavio naknadno i sa 120 € sisao na 70 € mesecno.Ne dozvoli da te iko muva sto ce verovatno pokusati jer to ne kosta nista.Znam kako je bilo kad je meni trebalo,kao mora da se casti neko pa da se udje sa 100 evrica,posle kao moze i manje da se kao napravi polisa zivotnog osiguranja na 20 € mesecno i onda te ubace u nizu "stufu"-tarifu.Sto se tice toga mogu ti preporuciti Uniqu jer su za 3 dana odradili sve sto je bilo potrebno.
E sad,postoji razlika u odnosu na DE i na ono sto je
@kragujevac napisao.U AT je drugaciji sistem kod boniteta za auto osiguranje(Bonus Malus System).U tom sistemu postoje (stufe)tarife u rasponu od -3 do 17.Ti kao "pocetnik"kreces u 9. i ukoliko u narednih godinu dana nemas nikakvu stetu onda prelazis u 8.Sto znaci svake godine dobijas bonus i priblizavas se ka 0 tj ka maksimalnom popustu od 50 %.Ali ako imas udes izazvan tvojom krivicom onda te spustaju za 3 unazad(malus).Tako da obavezno gledaj da u polisi imas"Freischaden" tj.dzokera koga mozes iskoristiti da te ne vrate u losiju tarifu ukoliko ti se desi saobracajka.Takodje bitna stvar da se bonitet moze izgubiti ukolko odjavis auto i ne prijavis novi u narednih godinu dana tako da se opet krece od 9.E sad bonitet se moze i preuzeti od nekog i to od clanova porodice,ili partnera sa kojim zivis na istoj adresi.Postavicu grafikon na kome je sve lepo objasnjeno.
Cim dobijes (Meldezettel)prijavu mesta boravka odmah zameni vozacku dozvolu jer sa srpskom smes voziti samo prvih 6 meseci.Taj dokument je veoma cenjen u Austriji i sa njom ces moci da zavrsis vecinu poslova a da ne nosis stalno pasos sa sobom .Ja sam sa njihovom vozackom otvorio konto u banci,napravio ugovor za stan,itd.Sto se prevoda tice od prosle godine nije vise potrebno polagati voznju.Od dokumentacije ti je potreban pasos,srpska vozacka dozvola(ako imas novu dozvolu onda ti nije potreban prevod),fotografija, lekarsko uverenje i 60,50€ koliko i kosta zamena vozacke.Lekarsko uverenje mozes izvaditi bilo gde u Austriji kod lekara koji su ovlasceni za izdavanje lekarskih uverenja za vozacke dozvole po ceni od 35€.Kad predas dokumentaciju bice ti oduzeta srpska dozvola a dobices potvrdu sa kojom mozes da vozis na teriroriji AT.Za 7 dana ce ti nova dozvola biti poslata postom.
Odsustvo s posla za pribavljanje dokumenata(Amtsweg)i poseta lekaru se uracunava u radno vreme,samo moras doneti potvrdu(Zetitbestätigung) u obracunsku sluzbu firme.
Ako ti bude trebala neka informacija javi se.Znam kako je meni bilo u pocetku dok nisam "pustio koren".Pomogli su mi ljudi od kojih sam se najmanje nadao i koje sam video prvi put u zivotu,dok su se poznanici i rodjaci skrivali i nalazili razne izgovore.