Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Da, u D.
Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Kad ćemo neki skup u DE? 
Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk

Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk
Kad se mobilizujem 
Ti si u Stutgartu?

Ti si u Stutgartu?
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
Na leto ako Bog da 

Izgleda da smo strateski rasopredjeni, pokrivamo sve osim severoistoka 

Komšija, otišao pre 2-3 godine u Nemačku. Prošle godine dolazio sa nekim starim Mondeom, sad ga vidim vozi novi Pežo 5008 i to onu GT verziju. Ne znam šta radi i kako zarađuje i koliko izdvaja mesečno za taj auto, ali znam da bi, da je ostao u Srbiji, takav auto mogao samo da sanja.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Meni do Minhena okej. Oko 250 km.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Ako je u nekoj krštenoj firmi i na boljem položaju, uslovi za lizing za firme su 2x bolji nego da sam uzima auto.
Iskreno, nisam toliko blizak sa njim, više smo na zdravo-zdravo, ali znam da nema fakultet. I znam da je radio u početku u nekoj kurirskoj službi, a da je posle našao neki bolji posao.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Meni isto

Kurirske službe, DHL, DPD, UPS, Vapiano, McDonalds, BurgerKing i sl. su odskočne daske za prvo snalaženje u D, ako čovek ne dolazi sa završenim visokim stepenom obrazovanja. Tu sada radi jaaaaako puno hrvata (ili, preciznije rečeno, ljudi sa hrvatskim pasošima)
Poslednja izmena od kragujevac u 17 Sep 2018, 13:13, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Čim mu je prvi posao bio kurir, verovatno nema ni fax ,a ni neki konkretan zanat.
To i u DE radi ko mora,i ko ne može nešto bolje da nadje.
Isto ko u Srbiji, u Aks,Bex većina ih tu radi samo jer mora.
Izuzetak je moj komšija koji kao kurir usput valja ko zna kakvu robu.
Ali dobro, ljudi žele da ispune neke svoje želje...eto, da vozi nov auto.
To i u DE radi ko mora,i ko ne može nešto bolje da nadje.
Isto ko u Srbiji, u Aks,Bex većina ih tu radi samo jer mora.
Izuzetak je moj komšija koji kao kurir usput valja ko zna kakvu robu.

Ali dobro, ljudi žele da ispune neke svoje želje...eto, da vozi nov auto.
- kragujevac
Zanatlije svih struka su užasno tražene, ali moraju se imati bar neke osnove nemačkog jezika da bi se počelo raditi tako nešto.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Lizing kod autokuca je ok, i svakom priustiv. Golfa mozes da kupis sa lizingom i ispod 300 eur mesecno, sto nine nikakav problem.
Hoces novog Audi BMW ili Mecku da se pokazes u selo
? 400 do 500 eur mesecno.
Ako si sam, dobar majstor, ne zivis u velikom gradu, jos ti od plate ostane jos par stotina eur ustede
Hoces novog Audi BMW ili Mecku da se pokazes u selo

Ako si sam, dobar majstor, ne zivis u velikom gradu, jos ti od plate ostane jos par stotina eur ustede

- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Baš sam juče bio sa drugarom koji je u Nemačkoj od prošlog oktobra. Ispitivao sam ga za sve, i koliko vidim zadovoljan je. Naravno on je dečko koji je ovde završio samo gimnaziju, nije mogao na faks iz raznih razloga, i od 19, 20 godine je radio fizičke poslove i jedan period je bio u vojsci Srbije, što je u suštini i najbolje što je imao.
Kad je došao radio je u amazonu nekim skladištima, sada neka druga firma viljuškarista...Pare su oko 1400/500 neto, ništa posebno, ali mu i ostane.
Najveći problem koliko se meni čini, a i po njegovim rečima je stan...Kad je došao sa ortakom nije mogao ništa naći osim sobice koju je preplaćivao, globio ih je neki Hrvat iz Bosne. 400e po osobi, sada je otišao odatle i opet imaju sobu samo sada veću dosta. Kuhinja i kupatilo je zajedničko sa gazdom, koji nema nikoga, nema porodice, Nemac je, i ovo isto skupo plaćaju. Šanse za stan da uzme sam, neku garsonjeru koliko vidim nikakve u skorije vreme. Kaže na početku te smaraju sa listinzima plate, sada opet gde god da ide mora na razgovor za stan i bude gomila još kandidata, naravno prednost dobijaju oni sa porodicom, sa boljim poslovima i ugovorima.
Što se tiče života, hvali cene da su ko i ovde, odeća i obuća često jeftinija. Prevoz gradski super, svuda se brzo stiže, inače Augsburg u pitanju, kaže da Hrvata ima ko u priči tek sada kad je svetsko bilo, se videlo koliko ih je, 10k lagano
Uči nemački na kursu posle posla i lepo mu ide, naročito za ovo kratko vreme.
I meni je govorio da probam, ali stvarno ne znam to za stan gde i kako bih to odradio. Nemam nikoga s kim bih išao, a isto nisam neki zanatlija, medicinar, programer, inženjer. -FPN- meni ne gine isto ko i njemu neki manuelni poslići.
Kad je došao radio je u amazonu nekim skladištima, sada neka druga firma viljuškarista...Pare su oko 1400/500 neto, ništa posebno, ali mu i ostane.
Najveći problem koliko se meni čini, a i po njegovim rečima je stan...Kad je došao sa ortakom nije mogao ništa naći osim sobice koju je preplaćivao, globio ih je neki Hrvat iz Bosne. 400e po osobi, sada je otišao odatle i opet imaju sobu samo sada veću dosta. Kuhinja i kupatilo je zajedničko sa gazdom, koji nema nikoga, nema porodice, Nemac je, i ovo isto skupo plaćaju. Šanse za stan da uzme sam, neku garsonjeru koliko vidim nikakve u skorije vreme. Kaže na početku te smaraju sa listinzima plate, sada opet gde god da ide mora na razgovor za stan i bude gomila još kandidata, naravno prednost dobijaju oni sa porodicom, sa boljim poslovima i ugovorima.
Što se tiče života, hvali cene da su ko i ovde, odeća i obuća često jeftinija. Prevoz gradski super, svuda se brzo stiže, inače Augsburg u pitanju, kaže da Hrvata ima ko u priči tek sada kad je svetsko bilo, se videlo koliko ih je, 10k lagano

I meni je govorio da probam, ali stvarno ne znam to za stan gde i kako bih to odradio. Nemam nikoga s kim bih išao, a isto nisam neki zanatlija, medicinar, programer, inženjer. -FPN- meni ne gine isto ko i njemu neki manuelni poslići.
- kragujevac
Šta te je navelo da baš studiraš FPN, kakva je bila ideja vodilja, ipak je to prilično "specijalan" fakultet? Pitam iz čiste radoznalosti, po nekoj mojoj logici neko ko krene u tako nešto mora da ima jako jasnu predstavu šta će i gde će sa takvim obrazovanjem.
Moje dve sestričine su apsolventi fakulteta za Srpski jezik i književnost u KG. Devojke bile "ubice" što se tiče uspeha u gimnaziji, imaju 23 i 25 godina, i na početku studija i sada im je bilo jasno da u Srbiji nemaju šanse, a odlučile su se za jedan od fakulteta sa kojim garantovano ne mogu da odu "napolje". Mogu eventualno da rade u nekom butiku u KGu za 200€. Ali je fakultet bio na 500m od stana, pa hajde da to studiramo. Drugi slučaj, komšinicina ćerka iz zgrade u KGu, dete otišl u medicinsku školu u KGu, a odabere farmaceutski smer, sa kojim takodje ne može da se zaposli u EU. A finansijska situacija im je takva da nemaju ni tračak šanse da je pošalju na studije u BG (KG nema farmaciju).
Zašto ljudi krenu u učenje nečega tako neplanski, zar je moguće da sa 18-19 godina nemaju neku "sliku" u glavi gde bi i šta bi?
Moje dve sestričine su apsolventi fakulteta za Srpski jezik i književnost u KG. Devojke bile "ubice" što se tiče uspeha u gimnaziji, imaju 23 i 25 godina, i na početku studija i sada im je bilo jasno da u Srbiji nemaju šanse, a odlučile su se za jedan od fakulteta sa kojim garantovano ne mogu da odu "napolje". Mogu eventualno da rade u nekom butiku u KGu za 200€. Ali je fakultet bio na 500m od stana, pa hajde da to studiramo. Drugi slučaj, komšinicina ćerka iz zgrade u KGu, dete otišl u medicinsku školu u KGu, a odabere farmaceutski smer, sa kojim takodje ne može da se zaposli u EU. A finansijska situacija im je takva da nemaju ni tračak šanse da je pošalju na studije u BG (KG nema farmaciju).
Zašto ljudi krenu u učenje nečega tako neplanski, zar je moguće da sa 18-19 godina nemaju neku "sliku" u glavi gde bi i šta bi?
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac