Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od DukeNS »

Nemaju. To je jedan od najvecih problema u obrazovanju u Srbiji. Uopste se ne radi na pravilnom usmeravanju dece. I jos se ne radi na vreme...
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Ukratko.
Gimnazija, Društveni smer; Matematika, fizika, hemija, očajan, dvojka /trojka plafon, bez ikakvog interesovanja za prirodne nauke, nikad mozak nisam mogao da prešaltam na to. A pored tih predmeta sam bio 4.50 ili malo slabiji kako kad.
Došle vreme (ne)upisivanja faksa uzmeš informator, sve ove gde je prijemni matematika/fizika izbaciš, ostaje pravni ili FPN, pored naravno filološkog, filozofskog, Medicine, Veterine, ili umetničkih. Voleo sam istoriju, filozofiju, i ajmo na FPN. NIko me nije usmeravao roditelji seljaci sa sss, niko pa ni ja nisam razmišljao o čemu se tu radi. Za koga je taj faks, šta se sa njim može, šta ne i eto tako to prođe. Sam fakultet mi je bio dobar učio sam ono što sam i pre voleo da čitam pa i sada.

Mislim da se sada deca opametila, baš ovo leto kad sam video neke podatke o upisanima, gde je navala, a gde ima mesta mnogo rekao bih da su društveni otpali ko blato sa opanaka. I neka su, taj preokret je počeo već tada 2006/7/8 samo ja nisam to primetio. Sad kad razmislim ovi moje godište što su upisivali ETF, Mašinski, FON, a bili su retki, koliko su bili u pravu svaka im čast.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Aca BG napisao:Kad se mobilizujem Slika

Ti si u Stutgartu?

Poslato sa HUAWEI GRA-L09 uz pomoć Tapatoka
Mesto pored Štutgarta, Leonberg. Što se tiče mobilnosti, samo gume da namontiram kad stignu :D

Gde si ti?

PS. U DE je pooštreno dobijanje lizinga i finanzirunga, mene su odbili za finanzirung za auto u martu iako sam hteo malu cifru(2500€), pod izgovorom da nisam dugo u Nemačkoj i da će odobriti ako imam žiranta koji je bar godinu ipo tu. Naravno da nisam hteo bilo kog da uplićem i iskeširao sam auto.
Pre 20 dana su me i u Media Marktu i u Saturnu odbili za finanzirung za telefon bez pretplate jer mi u auftenhaltstitelu ( privremenoj ličnoj karti ) stoji neki paragraf 18, šta god to značilo. Do skoro je moglo da se uzima tako, kaže mi čovek koji radi u Saturnu da su mnogi uzimali i nisu plaćali rate pa je to suspendovano. Kolegu koji je preko dve godine ovde odbiše pre neki dan za frižider od 250€ iz istog razloga.
Najjača fora od svega je da telefon sa ugovorom na postpaid mogu da uzmem koji god hoću paket a bez postpaida ne može. Glupost.

Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:
Pridružio se: 06 Mar 2013, 11:22

Post od Aca BG »

Prosao sam te danas, bio u Gochsheimu.

Sama granica sa Svicom, blizu Bazela.

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

https://www.gesetze-im-internet.de/aufe ... /__18.html
Koliko si dugo u D?
Interesantan je zadnji pasus ovog zakona. Tehnički gledano, BA može da ti ne produži boravak u D ako se nekim čudom desi da se pojavi neko ko može da radi isti posao koji ti radiš, a recimo dolazi iz EU. To se naravno nikad neće desiti, odnosno, verovatnoća da će se desiti je manja nego verovatnoća da ćeš dobiti na Loto-u, ali ajdsad, proforma je tako. Administrativne gluposti. :kuku:
Poslednja izmena od kragujevac u 17 Sep 2018, 15:33, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

3 i po meseca.

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Pitah WickerMan-a, ukrstili nam se postovi :)
Ali i ti si baaaaaš svež ovde :thumbup: , još može da ti se poželi dobrodošlica.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

Jesam, hvala.

Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Šta se radi, ako nije previše indiskretno pitanje? :D
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Kako sam cuo, za auto kredit je minimum 2 god boravka, a za lizing je 6 meseci ili godinu, zaboravio sam.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Iz nekog razloga ne mogu da ti quoutujem post, kragujevac.
Godinu i tri meseca sam ovde, auftenhalt mi važi do marta 2020 i to samo zato što mi pasoš važi, inače bi važio do jula 2020. Baciću pogled na ovaj tvoj link, baš me zanima šta piše i zašto to ima veze sa finanzirungom za male sume. Hvala puno za link :doubleup:
A što se tiče zamene za poslu, kažu da Nemačkoj fali 15000 električara, ne plašim se toga :)

Aco, mislim da nisi mnogo daleko od mene, a i Gagi će uskoro :D

Znači, skup u Štutgartu :D

@ikac moje kolege sa istim stažom u Nemačkoj kao i ja su uzimali finanzirung za aute preko 10k evra ali sa velikom schluss ratom i sve kod istog lika, Albanca, koji očigledno ima neku foru.

Sent from my Mate10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Verovatno zavisi sa kojom bankom prodavac radi, tj. ima ugovor.
MediaMarkt radi sa TargoBank, bar su radili do pre par meseci, ženin sestrić kupovao TV/PS4/jošnešto, u tom momentu je bio oko 2 godine ovde. niko ga ništa nije pitao. Možda je fora i u pasošu (EU / nonEU).
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:

Post od Aca BG »

Ja sam u najgoroj kurirskoj sluzbi koja postoji u Nemackoj, vozimo celu evropu.

Ja se prebacujem u Frankfurt uskoro.

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

TheWickerMan napisao: 17 Sep 2018, 15:51 Baciću pogled na ovaj tvoj link, baš me zanima šta piše i zašto to ima veze sa finanzirungom za male sume. Hvala puno za link :doubleup:
A što se tiče zamene za poslu, kažu da Nemačkoj fali 15000 električara, ne plašim se toga
Zakon kao takav nema nikakve veze sa bilo kakvim kreditiranjima, lizingom itd. Problem nastaje u komunikaciji "prodavac-banka-Schufa" https://www.schufa.de/de/. Prodavac traži odobrenje kredita od banke, banka kontaktira Schufu, tamo su podaci da taj i taj ima "ograničeni" boravak u D. E sad, što je to ograničenje brljivi paragraf 18 i što on nema veze sa mozgom, to Schufin softver naravno da ne ume da "proceni", već samo ima "boravak po paragrafu 18=no" naredbu i pošalje povratnu informaciju banci da ne kreditira, a banka to prosledi prodavcu.
Verovatno su sve to pooštrili u zadnje vreme, jer u ovoj "navali" koja se trenutno dešava u pravcu Nemačke sigurno ima i dovoljno veliki broj onih kojima je kreditni moral na "ko yebe banku" nivou.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

^^
Lagermax ? Nema gorih od njih.

Kragujevac, vrlo teško je "ubosti" pravu školu koja će ti kasnije isplatiti. Ima tu milion faktora koji mogu da utiču da stvari krenu naopako.
Doduše, za neke se u startu zna da nikad neće biti profitabilne i da će s njima lako naći posao. Da ne nabrajam. Ima ih mnogo.
Ali ista stvar važi i za neke realne profesije. Npr. Poljoprivredni fakultet.
Odgovori