Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od snork »

Darko napisao: 19 Sep 2018, 21:16 Koliko je ddr etnicki cist. Interesantna slika.
kragujevac napisao: 19 Sep 2018, 21:28 Ništa čudno.
Niko iole normalan neće da ide tamo da živi i radi. Džaba im ujedinjenje od pre skoro 30 godina kad su u glavama ostali DDR. To se neće promeniti ni za sto godina.
Berlin je država za sebe, svetska čaršija.
Po meni je DDR najbolja nemačka država koja je postojala u poslednjih 100 godina. Jedina u kojoj su kao najviše vrednosti promovisani mir i prijateljstvo sa drugim narodima, a ne politički intervencionizam i ekonomska eksploatacija slabijih država. Zvanični naziv zida oko enklave Westberlin - "Antifaschistischer Schutzwall“ - bio je sasvim odgovarajući. Čim je on srušen, a DDR anektirana od strane BDR, prva žrtva fašizma "ujedinjene Nemačke" su bili Srbi i Jugoslavija.

Evo jednog lepog propagandnog filma - DDR Grenztruppen: :)

Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Ne znam kako si izvukao taj zaključak.
Pa ono, DDR ti je kao Bor i Majdanpek u odnosu na BG i NS. Imaju sve,a ustvari nemaju ništa i svi samo gledaju da se dokopaju GDR čim pre. Kao i ovi iz Majdanpeka što hoće u BG.
Jedna stvar je šta kažu zvanični podaci, a sasvim drugo je kad pričaš s ljudima 1:1 na njihovom terenu.
To je isto kao kad pričaju da je SFRJ bila vrhunska država. Možda i jeste. Ali s druge strane, kako brate vrhunska ako su ljudi hrili u Trst da kupe neke obične potrepštine za kuću/stan.
Sad sam previše banalizovao ,ali nadam se da razumeš suštinu.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Bas sam neki dan pricao sa jednim kolegom iz Istocne Nemacke. Iznajmljuje petosoban stan jer ima 3 dece i sve ga to izadje zajedno sa troskovima 1000e. Onda vikendicu neku sa sve bastom za 100e godisnje. Mozete misliti na sta to lici, a i koliko tamo neko zeli da bude. To kao da neko iznajmi kod nas vikendicu u okolini Kikinde ili tako nesto gde i kucu mozes uzeti za 5000e. Skoro sve ove drzave iz Istocne Evrope sto talasaju sad za migrante su upravo one gde ne samo sto niko nece da se doseli, vec i rodjeno stanovnistvo napusta te zemlje. Izuzetak je mozda Ceska. Bugarska kako slusam price kolega od tamo otprilike skoro pa gore nego kod nas.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Mi imamo poznanicu (52) iz (bivšeg) DDRa i ona se jako teško uklapa u 'zapadni' sistem. Jednostavno rasla je sa drugim vrednostima i pogledom na život. Ako se gleda samo po tome DDR je bila dosta naprednija od Zapadne Nemacke, ali eto prirodna selekcija je pokazala svoje...

PS: Stazi I ostale tajne policije i sistemi kontrolisanja populacije ponovo isplivaju kao neophodni i korisni 30 godina kasnije. Evo pre neki dan gledao na TVu ministarku unutrašnjih poslova NL a kako pokušava da objasni narodu zašto je sakrila izveštaje o zadnjem zakonu o prisluskuvanju o kome je bio referendum, u kome stoji da je nedemokratski - napisan od strane samih tela države, nego su nalaz objavili 2 nedelje nakom referenduma, a sam nalaz je bio gotov 2 meseca pre..
Poslednja izmena od ljuba u 23 Sep 2018, 08:29, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Evo jedan film na tu temu o DDR, pa vi razmislite da li biste želeli da živite u takvom sistemu:

https://www.imdb.com/title/tt0405094/
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Dobar film, po meni, vredi ga pogledati da bi se stekao malo utisak kako se tamo živelo.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Oćeš možda da das i neki Američki film o ratu u Jugoslaviji gde su Srbi zveri i glavni negativci. Mislim, sve je to manje vise tačno i sve se to desavalo, ali sira slika se mnogi teže odredi. Ali slažem se da je sistem zastranio i ubio samog sebe.. Slicna je I priča o Titu i Jugoslaviji početkom '70

PS: Ne bi toliki silni DDR nemci se sada tako ponašali da je to bio jedan veliki zatvor. Ispiranje mozgova ima svojih granica..
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Svi kao placu za socijalizmom, a mnogo onih koji su bili klinci u tom vremenu i nisu ni imali prilike da se suoce sa zivotnim problemima u to doba. A niko ne kaze ovo sto je neko pomenuo da se islo u Trst za patike i farmerke, nema u radnjama praska za ves, sijalica, benzin par nepar, nezaposlenost velika, inflacija. Treba samo pogledati serije i filmove iz tog doba i sve se vidi. A da, toliko je bilo dobro da je i onda bila bezanija za hladnu Nemacku iz ove rajske baste. U onom sto kazu zlatnom dobu 70-ih.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

.....i bonovi za brašno, šećer, ulje, Divka umesto kafe, pa čekanje za "narodni" hleb koji je jeftiniji.....Vreme kad smo svi bili milijarderi i novčanica sa najviše nula u istoriji čovečanstva, ma divota od državnog uredjenja i sistema.
93116814.jpg
93116814.jpg (11.95 KiB) Pogledano 2108 puta
Čast veoma retkim izuzecima, ali SVE moje kolege iz nekadašnjeg DDRa sa kojima sam radio ovih 28 godina su tako velelepne lenčuge da je to za opevati. Neprilagodjeni, lenji, samoživi. A najglasniji su kad za sebe treba nešto da "izguraju", onda su u fazonu "posle mene potop".
1990-91 ih je dosta došlo ,ali im je jedina ideja vodilja bila da zarade par hiljada DM, kupe neki polovni E30, neki Sony trinitron i neki dobar stereo uredjaj pa da posle toga zbrišu nazad u njihovu vukojebinu. Radni moral im je bio apsolutno neshvatljiv za sve nas, bili su u stanju da pozovu na odeljenje u 05:50 i da kažu "boli me glava, ne mogu da dodjem na posao",(a prva mena od 06:00) ili tome slično. Smetali su im svi stranci koji su radili (radili tu i pre nego što su ovi došli iz DDR), bili su u fazonu "vi stranci nama otimate radna mesta", Ljubomorni do bola, ma katastrofa od naroda. Daleko im lepa kuća.
Ne zovu džabe zapadni nemci bivši DDR "Dunkeldeutschland". Pa prvi oni iz zapadne D kolutaju očima kad se priča o istočnim nemcima.
To je bila, sada je i ostaće vukojebina. Batalite te propagandne filmove iz DDRa koji se vrte po YT, tako gledano je i severna Koreja idealno mesto za život, pa nešto ne vidim Nemce, Švedjane i Francuze kako hrle da se isele tamo.
Poslednja izmena od kragujevac u 23 Sep 2018, 09:41, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Pa dobro ako cemo tako, nisu bas Nemci najradniji narod na svetu :) Cas brotzeit, cas mahlzeit, ovo ono, ne ubijaju se bas od posla u odnosu na robovlasnistvo u humanoj nam domovini.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ne ubijaju se, ali započeto završe. Ovi iz DDRa ga nisu ni počinjali.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Sistem cini razliku u DE, pojedinac je kao beli medved :-)

Meni je i dalje fascinantno ne-fusarenje i svest da posao ne samo da mora da se zavrsi do kraja, vec i sa top kvalitetom, i to kada sefa nema nigde na vidiku. Naravno ima i crnih ovaca tu i tamo.

Dok pratis sistem, mozes i E30 i trinitron da imas.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Kod Nemaca je interesantno kako je bitno da je uredno, poslagano, cisto, sortirano, po pravilu sve, samo ordnung, ordnung, ordnung. :kezo: Ja kad sam prvi put video usisavanje gradilista posle posla u USA sam se iscudjavao, a posle samo covek vidi koliko je u Srbiji navika da je neuredno i razbacano.
SlikaSlika
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

dragvorl napisao: 23 Sep 2018, 09:15 Svi kao placu za socijalizmom, a mnogo onih koji su bili klinci u tom vremenu i nisu ni imali prilike da se suoce sa zivotnim problemima u to doba. A niko ne kaze ovo sto je neko pomenuo da se islo u Trst za patike i farmerke, nema u radnjama praska za ves, sijalica, benzin par nepar, nezaposlenost velika, inflacija.
Da nije bilo struje svakog drugog dana po 6-8 sati po nekomi planu a cesto 10-15sati se produzi, da nije bilo vode u cesmama po 2-3 dana, da je gradski bus isao na 2-5 sati interval ako uopset dodje, da zimi nije bilo grejanja a propisana uredba da je temp. 'u stanovima koje greju toplane 16-18C maksimalno, da se po margarin moralo ici u Grac ili Trst,i jos mnogo toga...
Knizare prazne, stranih knjiga i casopisa nabavka na crno ili po specijalnim visestruko uvecanim cenama ako se uopste pojavi.
Komisioni prodavnice sa robom koju je drzava sama svercovala i preprodavala bez racuna, garancije, na crno prakticno...
Pisao sam o iskustvu 80tih godina nakon bankrota SFRJ 1981. godine, tokom te decenije u temi "imali smo nismo znali".
Bilo je i svetlih izuzetaka sto firmi sto pojedinih delova sistema ali generalno sistem je svake godine sve vise dovodio do siromastva sve veceg broja gradjana,

Inflacija nije bila manja od 200% godisnje i to se smatralo kao uspesnom godinom, kada je izmisljena SFRJ teorija kako je korisna takva kontrolisana inflacija. I kredit na kredt pa opet kredit kao modus vivendi sto drave sto gradjana/ famozni cekovi bez pokrica su tada masovno korisceni a drzava zmurila/.

Kada sam otisao iz SFRJ u jednu africku zemlju sokirao sam se, koliko je SFRJ bila siromasnija u gotovo svemu i u sustini zaostajla vec tada za tek nedavno formalno oslobodjenim zemljama Afrike koje su dec facto jos bile kolonije u punom smislu reci.

O Rumuniji, DDR i ostalim ne treba ni pricati, oni su bilo daleko iza Afrfike u gotovo svemu osim osnovnih drzavnih sluzbi i gotovo dzabe stanovanja, prevoza, komunalija, obrazovanja, zdravstva.
ALi sve osim pukog prezivljavanja bilo je luksuz.

Socijalizam u SFRJ je bio odlican sistem na papiru i u praksi dok se nepresusno upumpava neki dobijeni strani novac, i to je fantasticno funkcionisalo tokom 70tih. Onog trenutka kada to vise nije bilo izvodljivo a SFRJ objavila moratorijum Londonskom i Pariskom klubu poverilaca sve je izaslo na videlo kroz realnost da je car go.

Danas mi nije ni jasno kako je toliko dugo godina uspevalo to presipanje iz supljeg u prazno bez ozbiljnijih nemira.

I ona propustena sansa 1990. kada je EEZ ponudila Ugovor i clanstvo SFRJ.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Na stranu što je moje iskustvo drugačije (al hajde da kažemo da sam bio klinac u to vreme), i što ni u priči iz tog vremena nisam čuo za sve ove probleme koje navodite, sad sam pročitao ove vaše navode svom dobrom prijatelju i njegovoj ženi. 60 i neko su godište, ona je iz Raške a on iz Bosne i 80-tih radio veleprodaju pa putovao po celoj Jugoslaviji. Ljudi se krste sa obe ruke, kao scenario nekog sci-fi filma :rofl:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Odgovori