Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od snork »

Pa da, Shandu ima stan tamo. Jedino što ga je blam da kaže Mudanja, pa ju je prekrstio u Modanja. :D OY (omikron ipsilon) se u grčkom čita kao "u", a samo Y kao "i".

Bio sam u Nea Mudanji pre 20-tak godina. To je prilično veliko mesto, a nije samo turističko - između ostalog, meštani se dosta bave i poljoprivredom. Od prodavnica automobila, tada su imali Renault salon, a primetio sam i dosta traktora te marke (narandžasto ofarbanih). Bilo je i američkih John Deere, zelenih sa žutim točkovima. :)
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Pa ima oko 10k stanovnika. Nije to staro mesto, cini mi se da su ljudi tu 'humano naseljeni', kakva je politicka situacija bila, ne znam. Ima osnovnu skolu, srednju, banke, policijska stanica, poliklinike, apoteke, Lidl, Ikea, ne oskudevaju ni u cemu. Nisam primetio auto salon ali zato rent a car kuca ima dosta. Sto se tice traktora, uglavnom fergusona ima i stoje regularno parkirani napolju. Sredom je velika pijaca, jedna od vecih raskrsnica se za cas pretvori u pijacu i isto tako u 15h sve pokupe. Da nisam video ne bi verovao. Ogromno to bude, i bude svega i svacega. To mi na 30m od stana. Dosta ljudi peca, imaju nocnu pijacu u okviru pristanista i sa broda iznose i prodaju. Brzo se to zavrsi, neki kupuju i ne pitaju, drugi se cenjkaju, treci menjaju svoju robu za drugu. Cudo jedno. Sardela i barakuda uglavnom ima, za zubatac i ostale se treba malo potruditi i izaci malo dalje. Cekajuci caleta sretnem jednog lokalca, cica (penzioner) radio u telefoniji, malo slabije vidi ali peca stalno. Dok prica sa tobom sprema udice i stavlja mamce bez gledanja. Nakacila mu se hobotnica. Skine on nju i ova je puzala jedno 6-7m dok nije upala u vodu nazad :kezo: Isto tako jedan pijanac kad je cuo odakle smo poceo da skandira 'Ratko Mladic'. A trose bogami, vecina njih. Tu malo podsecaju na Italijane. Malo dizela ima, uglavnom benzince furaju i po pravilu grme, cak i toyote. Nekretnine nisu skupe, mogu se naci za 500e (ima i novijih i skupljih naravno) po kvadratu ali ako ne znas nekog lokalca da ti pomogne oko administracije i tsl. oznojices dupe posteno. Mi smo 3 meseca odjavljivali 'internet' i to dvaput su nas kobajagi odjavljivali.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Mi smo pre jedno mesec dana tamo kupili stan. Meni se sviđa što je mesto relativno živo tokom cele godine. Plaža im nije loša...a i sama lokacija grada mi jako odgovara. Oko 430km relativno "lakog" puta imam od stana u Pirotu, do stana u Mudanji. ( Solun je relativno blizu, kao i Kasandra i Sitonija )
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Sto se tice stanova u GR, secam se da je bila neka fora da li je zgrada izgradjena pre ili posle 2006, zbog poreza.

Moja kolegnica je kupila stan u Pefkohoriju od 50 kvm za 32k eur, ali sa advokatom ukupni troskovi su 38k eur, pre par godina.

Ima li ponude novogradnje, i koliko se krecu cene kvadrata iste, i koliko ide preko na porez, advokata i sl?

Ovo nam je ozbiljna opcija, mada gledamo i ES i PT... bolje to i Ford nego X5 za iste pare :-)
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:

Post od shandu90 »

Ima novogradnje, ali je i kvadrat oko somica evrica onda.

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Iz pirota je to bas zgodno zbog kilometraze. Za nas sa severa je daleko (mada dusan ide dole).
Meni sve i da neko pokloni stan u gr ne znam da li bih se nakanio da idem vise od jednom godisnje dole. Dug put, 4 granice, los put kroz mk, gr..
Jel vi to izdajete kad niste dole?
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Mojoj koleginici su nudili iz agencije 3k eur za period maj septembar u Pefkohoriju, pri cemu agencija brine o svemu (ciscenje, odrzavanje...u tom periodu).
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Put kroz MKD je sada extra, veći su problem granice.
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Oktoberfest 1l krigla 11.4e sinoc

Tapatalk

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ali sisate kelnerice ne vraćaju kusur ako daš npr. 12€. :D
U Edeki preko puta naše zgrade ove nedelje Schneider Weisse gajba (20x0,5L) 13,99€.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Samo 11.40€ ?
Treba to još derati i uzimati lovu. Samo rokaj.
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

To je ta cena, oko 11e. Nemci zesce stoke

Tapatalk

Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

ikac2000 napisao:Mojoj koleginici su nudili iz agencije 3k eur za period maj septembar u Pefkohoriju, pri cemu agencija brine o svemu (ciscenje, odrzavanje...u tom periodu).
Prijatelji su ove godine u Pefkohoriju izdali 3 apartmana u periodu 15.5-30.9. za, ako se dobro secam 8k i plus oni placaju ciscenje, tako da to izlaazi ihahaj nize od tih 8k.

Bio sam dole ove godine nekih nepunih mesec dana i nikad, ali nikad ne bih mogao otici za stalno dole. Klasicno selo sa jedno 70% Srba i Makedonaca i ostalih 30% prilicno nereprezentativni primerci Grka :D Mada generalno, svi ti Grci iz turistickih mesta su, bar meni, prilicno neprijatni. Pricam bas sa devojkom iz Nisa, radi vec skoro 10 godina u Pefkohoriju tokom sezone, u butiku, prica za te Grke odatle. Pre tipa 30-40 je tu zemlja do mora bila nevredeca, bila je aktuelna ona "preko magistrale" koja je bila obradiva, medjutim kad je krenula ekspanzija turizma i sve to, ovi sirotinja sto je to imala postade burzoazija, pa eto i danas ima zaostavstine iz tog perioda, uzeli kintu i misle da je to to, engleski ne zele ni da pokusavaju da pricaju, itd. Jednostavno misle da se bez njih ne moze.
ŠSto se nasih tice, ogromna vecina su sa juga, Vranjanci recimo bez pardona dolaze vise puta na po tipa 3 dana.

Sarti je recimo totalno druga prica, tamo bih na keca otisao za stalno.

Tapatok

Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Tako su i u Veterniku 90tih njive vredele par hiljada maraka za hektar, pa za 3 godine 100.000 maraka za hektar :mrgreen:
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:

Post od shandu90 »

Darko napisao:Iz pirota je to bas zgodno zbog kilometraze. Za nas sa severa je daleko (mada dusan ide dole).
Meni sve i da neko pokloni stan u gr ne znam da li bih se nakanio da idem vise od jednom godisnje dole. Dug put, 4 granice, los put kroz mk, gr..
Jel vi to izdajete kad niste dole?
Mi do sada nismo izdavali. Godisnje nas taj hir izlazi 2000e. Pricali smo sa dobrim Dobrivojem iz Vranja, i on i sin imaju stan i kaze da je sin za 130e dnevno izdavao bez ikakvih problema. I to krajem jula poceo, preko bookinga. Treba se pomuciti naci normalnu cistacicu, on je imao problema sa siptarkom (uglavnom oni rade takve poslove dole) posto je sve ofrlje radila i zalili su se gosti na higijenu. Izvukao je 5000e nakon izmirenih obaveza. Ja sam rekao caletu da bi bilo pametno da razmislja u tom pravcu, posto jos ima do penzije i selidbe dole.

Odgovori