shandu90 napisao: 09 Okt 2018, 12:16
Jedno pitanje za vas starije, kakve ste gume trosili 90ih i ranije? Kako ste funkcionisali tada? Cisto informativno pitam.
Sent from my P10 Lite using Tapatalk
Vozili smo čošije gume po voznim osobinama, ali su duže trajale i sporije su se trošile.
Zimske gume je retko ko vozio u gradu. Zimi smo mahom vozili uglavnom letnje, pa mi danas malo smešna drama oko guma kad malo zahladi ili padne neki snegić. Zimske gume su tada bile dosta drugačije, drugačije konstruisane sa malim brzinskim indeksom.
Letnje gume su imale bolji izbor. Sada je bolji izbor guma, ali i tada je bio solidan izbor guma. Gume su bile cenovno nešto pristupačnije nego danas, pogotovu ove skuplje. 17" je tada bila egzotika u 80-im i 90-im, uglavnom su se vozile gume 13-15".
90-ih su bile sankcije, pa je izbor guma bio lošiji i skuplji u odnosna na 70-te i 80-te, ali moglo su da se nađu. Ja sam uspevao da nađem i dosta egzotične dimenzije za svoja kola i pod sankcijama.
Domaće gume (Tigar, Trayal, Sava) su bile mnogo lošije nego danas i jedna od dobrih stvari u privatizaciji je poboljšan kvalitet domaćih guma.
Sve u svemu normalno smo funkcionisali po pitanju guma.
Bilo je mnogo teže za felne, bilo ih je teško nabaviti i bile su jako skupe, mada nisu se tako masovno prodavala takva sranja od felni kao danas. Otprilike najlošije što je moglo da se kupi su bile Alessio felne, vrlo dobre italijanske replike poznatih modela koje se i danas voze. Po kvlaitetu daleko iznad nekih no name kineza danas, pa čak i nekih tzv. brendova.