Motorna ulja

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Motorna ulja

Post od passenger »

Tatina Corsa:

1.2 75ks
3.5 litra 10W40. Namerno gušće jer se čuje lanac. Menja ulje na 8000 km, a preporučeno na 35000/2 godine :glavomuzid:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Nestado
Reactions:
Pridružio se: 20 Avg 2015, 13:00

Post od Nestado »

Pozdrav ljudi ovako, dedin Chevrolet Metro 1.0 56 konja benzinac sa tri cilindra. Auto uvezen valjda 2004 i od tada ne znam koje ulje je sipano, zadnje je Total 15w40. A na motoru pise da ide 5w30. Inace auto nije prelazio vise od 5000km godisnje, menjano ulje redovno... Sta mi preporucujete da li da nastavim da sipam ulje koje su pre sipali ili to sto pise da ide ili neku drugu gradaciju?
Auto do sada nisam ja odrzavao. Inace treba dihtung poklopca ventila da se zameni ( vec kupljen).
Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Traži gradaciju za Suzuki Swift sa tim motorom.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Nestado
Reactions:

Post od Nestado »

Procitao sam da ide 5w30. Ali verovatno je sve do sada sipano 15w40. Da zbog prelaza ne napravim veci problem.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Gde ste taj auto iskopali bogte? :o :think:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Nestado
Reactions:

Post od Nestado »

Hahaha taj auto uvezen iz Amerike. I ja se pitam zasto su mu bas taj doterali ali sta je tu je sad.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

10W40 sipati, pa pratiti da li negde curi i koliko se trosi.
Pri sledecoj zameni 5w40 a 5w3,0 ne bi razmatrao u nasoj klimi osim ako bas ima neki poseban razlog i namena koriscenja takvog ulja.

Zavisi i od stanja motora, koliko je prosao, koliko ima taloga itd.

Sa 15W40 bi moglo biti dosta taloga po celom motoru a narocito u kaikama i u glavi motora, ali treba proveriti.
Lako se vidi kroz cep za sipanje ulja opste stanje kako je motor bio podmazivan tokom godina.
Nestado
Reactions:

Post od Nestado »

To ce majstor da pogleda. Eventualno ako ima mnogo taloga opracemo ga dizelom i resena prica.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Talog se ne moze oprati dizelom vec detergentima, i obicno treba 30-50,000km voznje sa jako detergentnim uljima da se koliko toliko talog razlozi i odstrani a ponovo vidi sjajni metal kao kada je bio nov motor.
Inace, nije bas dobra ideja da se sipa dizel umesto ulja u motor. Postoje specijani aditivi za tu namenu.
Nestado
Reactions:

Post od Nestado »

Znam za aditive, engine flush nista specijalno. Stari mehanicari znaju za ciscenje dizelom ili kerozinom. Ispusti se ulje, sipa dizel ili kerozin i ostavi malo u motoru. Ne vozi se. Video sam kako skida talog od auta ne vozenog godinama.
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

Sinisa G. napisao: 16 Avg 2018, 11:22 Ja koristim ovo za omegu.
Slika
Ne idem na trke a i ne prelazim sad vise od 200 km godisnje i malo rada u mjestu. Od posljednje zamjene proslo oko 2 i pol godine i oko hiljadu km.
Treba li da mijenjam za svijeze i koje?
Treba, odnosno vrlo je preporučivo i poželjno, osim toga gradacija tog ulja nije primerena kad se već ne voze trke jer je takvo ulje uglavnom samo tome namenjeno.

Za uobičajenu vožnju, pogotovo gradsku na kraćim relacijama ono ne postiže adekvatan/optimalan viskozitet. Da bi se znalo koje ulje je potrebno trebalo bi znati o kom se vozilu odnosno motoru radi. Dakle koja je to opel omega. benzin ili dizel, godište, KW odnosno konjskih snaga, kodna oznaka motora ukoliko se zna?

Hvala

U vezi ovog chevy Metro tj. suzuki cultus-a - Ljubitelj je sve već rekao.
Poslednja izmena od DS9 u 11 Okt 2018, 10:48, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

@ds9 zamenio sam castrol edge 5-30 sa 0-40, koliko sam uspeo da vidim tecnije je na nižim temperaturama, veći flashpoint i viskozitet na 40 i 100c tako da mi se čini dobar upgrade.
Tvoje mišljenje o ulju i gradaciji? Jedino drugo što sam video u 0-40 je mobil1 i ravenol, ali mi se ovo učinilo najbolje po specifikacijama makar za nijansu ili dve.

Inače 520d m47 motor, čipovan i zustrije se vozi.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
DS9
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2013, 11:35

Post od DS9 »

Pa, ako se žustrije vozi definitivno je zgodnije 0W-40. O samom ulju nemam nikakvo iskustvo niti neke specijalne informacije. U svakom slučaju je 40ica nešto primerenija za konkretni slučaj.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Jel bi ista skodilo da se u 1.9 mj sipa 0w40 umesto 5w40?
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Пунтилак
Banned
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2018, 16:16

Post od Пунтилак »

Te fore sa "odobrenjima" ( "ovo ulje odobrio VW" ili "Fiat" itd) samo znači da su platili dobru kintu da dobiju potpis fabrike i ništa više.

To je trgovina a ono što je stvarno bitno su Api / ACEA oznake.
Pronađete koja oznaka ide na preporučeno ulje za vaš vaš motor i da li na novom ulju stoji ista takva ili novija , jer nova ulja i standardi se pojavljuju brže nego tehnološke generacije automobila.
U praksi, nove API oznake su "backward compatible" što znači da novije verzije pokrivaju nove motore i sve unazad

Ali hajd, vredi proveriti ipak
Odgovori