Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)

Post od pedja »

Nije trik pitanje, sa jedne strane, čista situacija.
Međutim - ispostavilo se da nije baš tako.

Policija došla, napravila uviđaj. Kažu da je kriv ovaj koji je po znaku imao prednost.
Isto je rekao i stručnjak, kojeg je ovaj angažovao da mu razjasni situaciju.

U ZOBSu stoji da trepćuće žuto svetlo podrazumeva povećanu opreznost pri ulasku u raskrsnicu. To je OK.
To ujedno ne znači da semafor ne radi.

Međutim, tumačenje je: Kada je na semaforu aktivno trepćuće žuto svetlo, raskrsnica se vodi kao neregulisana, kao da nema saobraćajnih znakova. To znači PRAVILO DESNE STRANE (ako nema vozila koja imaju prednost - hitne službe, šinska vozila itd...)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

To mi je poprilično besmisleno, ali ne sumnjam da su eksperti tako rastumačili. Čuj, trepćuće žuto znači da raskrsnica nije regulisana i postavljeni znakovi ne važe...
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Najbolje je što je policija to rekla čim je došla. Potvrdio neki stručnjak za saobraćaj, koji nikako nije vezan za slučaj, neutralan, privatno angažovan.
Besmisleno jeste, jer moraš da se praviš da ne vidiš znakove. To nije bitno koliko činjenica da je to očigledno (širokim masama) nepoznata situacija i da može dovesti do velikih sra*a. Jedino što to verovatno ne znaju ni jedna ni druga strana, pa će poštovati "normalnija" pravila.

Koliko sam čuo, ovde je bio veliki karambol i čoveku preti zatvor.

Kažu da je u starim testovima za polaganje vožnje to bilo jedno od pitanja. Ne znam za ove nove. Retko ko je tačno rešavao prednost, kada je trepćuće svetlo. Na stranu što se u statim testovima nije videlo ništa, pa se nagađalo da li rotacija radi ili ne :D
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Cekaj, trepcuce zuto ili zuto koje konstantno svetli?
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Trepćuće

TapaT

ftj
Reactions:

Post od ftj »

To mi je tumacenje u rangu onog da na raskrsnici bez znakova vaze pravila sa prethodne raskrsnice, tako nesto je bio slucaj pa su ti tumaci tako rekli.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Član 47
...
Vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane na raskrsnici na kojoj prvenstvo prolaza nije regulisano na drugi način, odnosno pri susretu sa drugim vozilom (pravilo "desne strane").
Pri skretanju ulevo, vozač je dužan da na raskrsnici na kojoj prvenstvo prolaza nije regulisano na drugi način propusti vozilo koje dolazeći iz suprotnog smera zadržava pravac kretanja ili skreće udesno (pravilo "levog skretanja").
...
Na raskrsnici na kojoj je saobraćaj regulisan saobraćajnim znakovima, odnosno oznakama na kolovozu i trotoaru, međusobno prvenstvo prolaza vozila na putu sa prvenstvom prolaza, kao i međusobno prvenstvo prolaza vozila na putu koji se ukršta sa putem sa prvenstvom prolaza, reguliše se pravilom "desne strane" i pravilom "levog skretanja".
Na raskrsnici na kojoj je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znakovima, međusobno prvenstvo prolaza učesnika u saobraćaju, koji na raskrsnici svetlosnim saobraćajnim znakovima istovremeno dobijaju pravo prolaza, reguliše se pravilom "desne strane" i pravilom "levog skretanja".
...

Član 132
...
Učesnici u saobraćaju dužni su da se pridržavaju ograničenja, zabrana i obaveza izraženih saobraćajnom signalizacijom i da postupe u skladu sa njihovim značenjem.
...

Član 142
5) trepćuće žuto svetlo - obaveza za sve učesnike u saobraćaju da se kreću uz povećanu opreznost,

To je sve što sam našao. Dakle, mora da je bila tamo neka signalizacija koju je trebalo poštovati.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

ftj napisao:To mi je tumacenje u rangu onog da na raskrsnici bez znakova vaze pravila sa prethodne raskrsnice, tako nesto je bio slucaj pa su ti tumaci tako rekli.
Ako mislimo na isto (primer iz sat-a od prr x godina), poenta toga je bila da znak za prvenstvo prolaza (zuti kvadrat u belom) vazi sve dok se ne pojavi znak za prestanak njegovog vazenja.

Tada sam to proverio i stvarno jeste pisalo tako...

Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока

handys
Reactions:
Pridružio se: 30 Apr 2018, 15:09

Post od handys »

Mozda glupo pitanje ali da proverim. U koju kategoriju vozila spadaju oni lagani elektricni trotineti? Npr https://www.xplorerlife.rs/hoverboard/e ... 2-5-5.html.
Jel to moze kao i bicikl tu i tamo po trotoaru, ili iskljucivo po kolovozu? Pretpostavljam da ne treba dozvola kao za motor ili registracija, ali eto, znacilo bi mi da znam da li postoje neke posebne obaveze vozaca takvih trotineta.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Isto sto i bicikl.
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Danas me prijavi komšija i kako sam izašao na put, tako nailazi policija. Stop kroz prozor, jesi li ti taj i taj. Jesam. Prijava protiv tebe. Drz ne daj, neregistrovana traktorska prikolica. Da li neko zna sta mogu da ocekujem? Do sad nisam imao nikakav prekršaj. Rekoše da ako dobijem zabranu, to će biti zabrana upravljanja traktorom.
Inače ta prikolica izađe u saobraćaj 3 puta godišnje al šta vredi...
Korisnikov avatar
MadMike82
Reactions:
Pridružio se: 03 Nov 2017, 13:32

Post od MadMike82 »

Prijavio te komšija da ti ke neregistrovana prikolica?!
Potop nam treba...

Послато са SM-J730F уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Jel bila ikada registrovana?

Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Nije nikada.

Majk, nema potrebe da tako pričaš jer prvo ne znaš celokupnu situaciju kako i gde su me uhvatili. Samo ću ti reći da za 14 godina svakodnevne vožnje nisam imao ni jednu jedinu kaznu.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Da se upišem...
Danas 58km/h gde je ograničenje 50km/h.
3000din tj. (1500din ako platim u roku 8dana).
Koleginica se naljutila što sam kasnio, to mi je palo teže od radara.
Odgovori