1. Organizacija
Vrtic je organizovan klasicno: jaslice (bebe i klinci do cca 2,5 godine), mladja grupa (klinci 3+ godina), srednja grupa (klinci 4+), starija grupa (klinci 5+) i na kraju predskolsko. Nemaju svi privatni vrtici predskolsko tako da treba paziti i na taj dio koji dodje kasnije (sem ako bas namjereno ne zelis da mijenjas vrtic pred skolu). Grupe su podjeljene i u objeku: jaslice u prizemlju, mladja i srednja grupa na prvom, starija i predskolci na drugom tako da su i prema uzrastu grupisani kako bi imali po nekad zajednicke teme za rad (npr priredbe, predstave, izlete i sl). Svaka grupa ima svoje vaspitace (negdje jednog negdje vise sto zavisi od uzrasta i broja djece) sto na neki nacin garantuje da ce se o djeci brinuti podjenako.
Neke prednosti koje sam ja vidio kod svoje djece: sire krug drugara sa kojima se druze i komuniciraju sto se kasnije vidi po rodjusima ili po gradu kad se sretnu

Za mene je jedino mana dvoriste. Dvoriste je manje i betonsko tako da ne pruza djeci potpuni uzitak kad su napolju (kad su lijepi dani cesto napolju imaju radionice). Kad se prodje pored nekih gradskih vrtica moze se uociti koliko oni npr imaju prostora napolju.
2. Osoblje
Klinci imaju prilike da pored svojh vaspitaca upoznaju i druge (iz starijh grupa) cime se stvara mnogo prijatniji prelazak u stariju grupu. Ti vaspitaci sa njima rade iako ne pripadaju direktno toj grupi kroz priredbe ili razne radionice. Vaspitaci su profesionalni kadar (medicinsko osoblje, vaspitaci, padagozi, ...) i trude se da prepoznaju probleme kod djece kako bi nama roditeljima ukazivali na iste (nekad to zahtjeva rad samo u vrticu, nekad se zahtjeva rad i kod kuce, a nekad procjene i da je nesto ozbiljnije sto zahtjeva konsultacije sa strucnim medicinskim osobljem.
Prednosti koje sam vidjao i kod svoje i kod tudje djece jeste da iskreno vole svoje vaspitace, da grade veoma lijep prijateljski odnos i da postuju to sto im vaspitaci prenesu od znanja.
Jedina mana koju imam jeste mazenje ... ni samnom se tako klinci nisu mazili kao sa njima

3. Nastavni plan
Svaka grupa (pa pocevsi od jaslica) ima svoj tzv nastavni plan u kojem se definisu teme koje se obradjuju u radu sa djecom (to imas vise mozda na sajtu). Sve teme su prilagodjene uzrastu tako da se na djetetu vidi kad nesto rade i kako usvaja. Mi smo bili prezadovoljni sa usvajanjem znanja. U sklopu nastavnog plana kad su vec malo stariji dobijaju prvi strani jezik (engleski) gdje se uce pojmovi za njihov uzrast ... kasnije dobijaju racunare gdje uce malo o racunarima i kako se isti koriste, imaju sah gdje se krece uciti osnovne stvari. Priredbe, pozorista i kratke izlete u parkice ne treba posebno da napominjem

Mislim da ne moram pricati o prednostima, mane nisam nasao svih ovih godina

4. Generalno
Vrtic ima svoju kuhinju u kojoj pripremaju obroke. Ranije su imali nabaku iz restorana prilagodjeno djeci, zadnjih par godina prave sami (obezbjedili uslove i strucnjake sto bi se reklo

Ne znam vise sta krace da napisem da ne ubijem post, a da bude od koristi