Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Vazduhoplovi

Post od cozmo »

Moguce je itekako:

https://en.wikipedia.org/wiki/2002_%C3% ... _collision

TCAS and conflicting orders
The accident raised questions as to how pilots must react when they receive conflicting orders from the TCAS and from air traffic control (ATC). TCAS was a relatively new technology at the time of the accident, having been mandatory[Note 2] in Europe since 2000.[BFU 13] When the TCAS issues a resolution advisory (RA), the pilot flying should respond immediately by direct attention to RA displays and maneuver as indicated, unless doing so would jeopardise the safe operation of the flight, or unless the flight crew can assure separation with the help of definitive visual acquisition of the aircraft causing the RA.[29] In responding to a TCAS RA that directs a deviation from assigned altitude, the flight crew should communicate with ATC as soon as practicable after responding to the RA. When the RA is removed, the flight crew should advise ATC that they are returning to their previously assigned clearance or should acknowledge any amended clearance issued.[29]

While the TCAS is programmed to assume that both crews will promptly follow the system's instructions, the operations manual did not clearly state that TCAS should always take precedence over any ATC commands.[BFU 14] The manual described TCAS as "a backup to the ATC system", which could be wrongly interpreted to mean that ATC instructions have higher priority.[BFU 15] This ambiguity was replicated in the Tu-154 Flight Operations Manual, which contained contradictory sections. On the one hand, chapter 8.18.3.4 emphasised the role of the ATC and describes the TCAS as an "additional aid",[BFU 16] while chapter 8.18.3.2 forbade manoeuvers contrary to the TCAS.[BFU 17] The BFU recommended that this ambiguity should be resolved in favor of obeying TCAS advisories even when these were in conflict with ATC instructions.[BFU 18]
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

snork napisao: 07 Nov 2018, 06:18 U prošlosti je bilo više takvih nesreća. Kad je blizu aerodroma i oba sleću / poleću, donekle mogu da razumem da je lako došlo do greške, ali na velikoj visini je totalno bizarno. Kao npr. kod Zagreba 1976, kad su se sudarili Inex Adria DC-9 i British Airways-ov Hawker Siddeley Trident: https://en.wikipedia.org/wiki/1976_Zagr ... _collision
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

passenger napisao: 07 Nov 2018, 07:42 Sad svi imaju TCAS. Zar sistem ne reaguje na situaciju? Po tome, nemoguće je sudariti se.
Njima je odradio TCAS (RA) i oni su krenuli u manevar izbegavanja. Sistem javlja, a pilot manevar radi na ruke, iskljucujuci autopilot i autotrotl. Prema tome, izbegavanje nije automatsko.

Medjutim, treba da znas kada se javi RA, akcija mora biti trenutna (a sta ako spavamo :kuku: ?) jer RA proradi na 2,1 milju.

I na simulatoru ima dosta ljudi koji ne urade manevar iz prve,a da ne spominjem realnu situaciju.

U zemlji gde radim sam imao slucaj koji Cozmo pominje. Mi u odlasku, drugi avion u dolasku na isti aerodrom. Javio se Traffic Advisory, a mamlaz iz drugog aviona je krenuo u neku svoju proceduru izbegavanja kao da mu je proradio Resolution Advisory, i skrenuo u poniranju u (recimo) desno. Sta bi bilo da sam i ja bio ''pametan''. pa u penjanju skrenuo u levo?

TCAS_Volume.jpg
TCAS_Volume.jpg (28.25 KiB) Pogledano 1832 puta
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

Prvi 737 koji je otišao u večna lovišta. Isečen je. Slava mu.

Slika

Slika

Slika
BRABUS
Reactions:
Pridružio se: 14 Dec 2016, 08:51

Post od BRABUS »

@zu

Čitao negde da Boeing izdaje Flight Crew Advice za Max vezano za nesreću u indoneziji. Šta je u pitanju?
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

BRABUS napisao: 07 Nov 2018, 09:48 @zu

Čitao negde da Boeing izdaje Flight Crew Advice za Max vezano za nesreću u indoneziji. Šta je u pitanju?
Moja firma jos nista nije dobila, ali mi je muka kada citam ovo sto je Cozmo postovao.
Pametnije bi im bilo da resavaju problem u mesto da izdaju biltene. Msm, i izdavanje biltena (i uvodjenje vezbe na simulator) oni podrazumevaju kao resenje.
A biltena - kol’ko hoces.
Od prvog dana sam rekao da mi se MAX ne svidja.
Trebali su da naprave nov avion.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

Citam za ovaj Lion Air let pise da je na poslednja cetiri leta airspeed indicator bio ostecen. Plus sad ovaj bilten za angle of attack. Pitam se kako se ostetio airspeed indikator i kako to nije primeceno pre. A na poslednjem letu pre ovoga putnici kazu da je avion imao problem da odrzi visinu.
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Problem je i ako firma nema dobre, edukovane, i iskusne mehose.
U predjasnjoj kompaniji nisu znali da zamene nova LED svetla na poslednjim modelima NG, a u sadasnjoj (kao verovatno i ostalim), novi MAX je prava enigma.
Mi smo imali samo kurs za NG/MAX differences a trebali smo i simulator - a nismo.
Da li su mehosi imali nekakvu obuku, ne znam, ali cisto sumnjam.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:

Post od cozmo »

zuzazu napisao: 07 Nov 2018, 10:04 Moja firma jos nista nije dobila, ali mi je muka kada citam ovo sto je Cozmo postovao.
Slika

Slika
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

I ne cudi me, koliko ljudi leti za Peking. Mnogo bolje bi funkcionisalo kad bi imali jos neku direktnu liniju sa na primer Amerikom ili Kanadom.
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Kakvi su nasi mehanicari u odnosu na kolege iz okoline i sveta?

Ako se pokvari avion neke kompanije, nju popravljaju nasi ili oni salju svoje ljude?
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
zuzazu
Reactions:

Post od zuzazu »

Nasi mehosi, tu negde 40-50 god. starosti su bili vrhunski, pa su se udomili kojekuda.
Na zalost, ovi novi su razbucali i njih.
Ako se avion pokvari van Srbije, zove se tehnicko odrzavanje sa kojom AS ima potpisan ugovor. Oni resavaju problem, i fakturisu aviokompaniji.
Ako se avion salje u neku vukojebinu, onda ga prati i mehanicar, mada mi nikad nije bilo jasno sta moze da uradi sa srafcigerom i jednim kombinirkama.
BRABUS
Reactions:
Pridružio se: 14 Dec 2016, 08:51

Post od BRABUS »

Plane drops 500ft in 18 seconds after error

The pilot of a Flybe plane that dropped 500ft (152m) in 18 seconds had selected the wrong autopilot setting shortly after take-off, an inquiry has found.

Some 44 passengers and four crew were on board the Belfast City to Glasgow flight on 11 January when the aircraft "pitched nose-down" towards the ground.

An Air Accidents Investigation Branch report said warnings alerted the pilot, who fixed the error at 928ft (283m).

Flybe said it had implemented "remedial actions quickly in response".

The report said that autopilot was engaged when the Bombardier Dash-8 Q400 turboprop plane reached an altitude of 1,350 ft.

The plane climbed to 1,500ft, but then pitched and "descended rapidly" because the autopilot was set with a target altitude of 0ft.

Staff reported that the plane "had become visual with the ground", and the report said the aircraft had reached a maximum rate of descent of 4,300ft/min.

The 60-year-old pilot "responded almost immediately" to cockpit alarms and disconnected the autopilot, the report found.

The flight continued as planned to Glasgow and landed without further incident.

The report said "several safety actions" had been taken by Flybe since the incident, including revisions to simulator training and amendments to the taxi checklist.

A statement from Flybe said the operator "maintains a rigorous approach to ensuring the very highest flying standards are maintained".

"Flybe implemented remedial actions quickly in response to the incident and our training and procedures have been amended to minimise the risk of a reoccurrence," it said.

Https://www.bbc.co.uk/news/uk-46137445
Odgovori