passenger napisao: 08 Nov 2018, 20:23
trebaće mi 60 godina da ga naučim
I ovu i nešto razumem, al kad mi dodje seljo sa planine pa progovori ...
Neće, nemački je lak (doduše, večeras sam se vratio iz Madjarske, gde sam u supermarketu morao da tražim 300 gr salame (harom szaz gram fokhagymasi szalami ) na madjarskom.
Ogromna predos nemačkog je što je nama lak da se čita i piše. Samo treba imati pozitivan stav.
To se skapira tek kad se covek nadje tamo. Kad slusas ove iz Bavarske i one sa severa Nemacke to su dva sveta sto se jezika tice. Ove sa severa skoro sve mozes razumeti ako si ucio hochdeutsch, a ove iz Bavarske zaboravi. Sad i sever je sigurno razlicit, ali bas sam skoro imao prilike da ih slusam uzivo.
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Bavaski jeste elegantno težak, ali je i dalje lepši nego ovo čudo od švajcarskog dijalekta. Pri tom imaš i u Bavarskom podelu na Oberbayern, Niederbayern, Franken i Schwaben. U Oberbayernu je (bar meni) dijalekt baš cool, u Frankenu i Schwabenu je onako malo rasteeeeeeeegnut i pomalo smešan, a Niederbayern ima tako gadan dijalekt da to baš niko živi ne razume. U Niederbaernu ima još i Waeldisch kao "subdijalekt", to ni moje kolege koji su rodjene u Minhenu ne razimeju (naidje nam ponekad pacijent iz tog ćoška,pa je smejurija na odeljenju onda što ga niko živi ne razume).
Poslednja izmena od kragujevac u 09 Nov 2018, 08:55, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ja ih posle 20+ godina ovde sve razumem (osim Waeldisch ), a što se tiče govora, mogu da se "nosim" sa svima osim sa Niederbayernom, pošto sa njima nemam skoro uopšte dodirnih tačaka, pa i nema potrebe da se trudim. Generalno je bar u Minhenu sve manje ljudi koji se koriste izvornim Bavarskim dijalektom, pošto je toliko puno ljudi došlo sa strane da taj koji bi pokušao da "progura" 100% Bavarski ima velike šanse da sve objašnjava dva puta, Jednom na Bavarskom a drugi put na Hochdeutsch .
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Evo ja imam adresu za isporuku, ali mi se ne svodi zivot na kupovinu tehnicke robe i slatkisa. Ja sam imao naloge na par sajtova i porucivao sam. Kako sam prestao, tako su mi pogasili naloge.
Sinoćne cene, bilo par sati u ponudi. Od jutros opet skuplje.
Još nije krenuo predbožićni pičvajz sa cenama, šta li će tek da bude kad krene od BlackFriday pa dalje prema njihovom Božiću.......
Ljuba Moljac