Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja
Proveri sastav tog antifriza za grejne sisteme, ako je sastav isti znas sta ti je ciniti.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Sajt im nije neki, ali su imali OK izbor kada je nama trebalo http://www.simona.rs/o/naslovnax.htmljaksa napisao: 16 Nov 2018, 15:48 Kuhinjske sudopere - osim Blanco, šta još ima da valja (inox, keramičke me ne zanimaju)
Moj rezon je ovakav: Taj antifriz u razmeri 1:1 godinama vozim u traktorima bez posledica. Hladnjak je od bakra, cevi, blok i pumpa su od gvožđa. Mnogi ga koriste i u kolima. U sistemu grejanja kotao i radijatori su od gvožđa, a cevi od bakra. Dođe mu na isto. Osim toga, u grejanje neću sipati 1:1 jer bi mi trebalo (lupam sad) jedno 50 litara antifriza ako ne i više. Za sada, ubacio sam tih 15 litara ( tačnije 15kg) antifriza pa ću za par dana da proverim tačku mržnjenja kada se sve idealno izmeša. Ako je slab, a verujem da jeste, dodao bih još 5-6 litara i to je to. Ne treba mi tačka smrzavanja od -20°C jer grejanje će raditi tokom cele zime. Jedino ako nekada se desi da se kotao ugasi na nekoliko sati, želim da budem siguran da cevi izvan kuće neće da smrznu. Čak i ako dođe do nekog smrzavanja, računam da neće biti kao sa čistom vodom. Problem je što je nemoguće utvrditi zapreminu sistema osim da se ceo isprazni.Xepoj87 napisao: 16 Nov 2018, 13:30 Tebra, rizikovaces da nesto korodira zbog 240 dinara?
Kao mog caleta da slusam.
Pitao sam čisto da vidim da li je neko isprobavao istu stvar ali pošto sam izgleda prvi, javiću ako dođe do komplikacija

Loše iskustvo sa Metalac sudoperom. Kupljena je kao inox i sa garancijom od dve godine ali je par meseci pred kraj garancije korodirala. Došli su, slikali i kasnije mailom odgovorili da se reklamacija odbija zbog nepravilne upotrebe. Inače sudopera je vrlo retko korišćena, niti izgrebana niti bilo šta. Izbila tačkasta korozija.jaksa napisao: 16 Nov 2018, 15:48 Kuhinjske sudopere - osim Blanco, šta još ima da valja (inox, keramičke me ne zanimaju)
Ne znam koliku površinu greješ, ali mislim da je i 100l antifriza verovatno malo. Moglo bi se to ugrubo izračunati, samo ako te ne mrzi da meriš i brojiš koliko cevi imaš, radijatora itd...
Što se tiče sasatava-isti je. Monoetilen glikol. Aditivi ne verujem da igraju neku bitniju ulogu.
Što se tiče sasatava-isti je. Monoetilen glikol. Aditivi ne verujem da igraju neku bitniju ulogu.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
U auto ide ETILEN glikol, u grejne i solarne sisteme PROPILEN glikol.Dare4x4 napisao: 14 Nov 2018, 10:54 namenski antifriz baš za grejanje ali je 490din, dok je ovaj 250. Ima li neko iskustva sa ovom problematikom?
Razlicita je hemija i potpuno drugaciji paket aditiva.
Ovaj prvi za auto je otrovan, ovaj drugi je pogodan i za prehrambenu industriju.
Jos jedna razlika, propilen glikol ima oko 20% manji prenos toplote pa to treba imati u vidu.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Netoksični antifriz je zbog svoje netoksičnosti obavezan u sistemima pripreme sanitarne vode i solarnim sistemima. Zbog svojih specifičnih hemijskih svojstava može se razblažiti sa običnom (tvrdom vodom). Baziran na monopropilen glikolu predstavlja odličan prenosnik toplote i štiti od smrzavanja. Može da se koristi za temperature od -50oC do 120oC.
TERMOFLUID R je koncetrovana tečnost za prenos termičke energije. Termofluid R je antifriz za centralno grejanje koji nalazi primenu kod sistema za grejanje i rashlađivanje u temperaturnom opsegu od -35°C do 150°C. Termofluid R je na bazi monoetilen glikola i kao takav razblažuje se sa vodom u određenim razmerama u zavisnosti od očekivane temerature rada sistema. Olakšava rad cirkulacionih pumpi i obezbeđuje sistemu grejanja kao i radijatorima antikorozivnu zaštitu tokom dugog veka eksploatacije. Odlikuje ga dug vek eksploatacije od 10 godina.
http://www.grejanjesrbija.com/antifriz.php

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Pa da to sam mu i ja napisao, koliko vidim nisotec je istog sastava
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Evo pogledao sam etiketu od Nisoteca. Piše da je na bazi monoetilen glikola.Na kraju piše da sadrži etilen glikol. Iskreno, nisam hemičar pa i ne znam razliku.
Što se tiče otrovnosti: jedino mesto gde bi mogao da predstavlja opasnost su izmenjivači u bojlerima. S druge strane, sistem grejanja je otvoren i pritisak je oko 0,5 bara ili manji. Smatram da i ako bi procurio izmenjivač, da bi voda iz vodovoda pre prodrla u grejanje nego iz grejanja u bojler jer pritisak vodovoda je veći.
Račinanje zapremine približno jeste moguće ali bilo bi jako komplikovano. Ima puno cevi različitih poluprečnika... Izmeriću gustinu onim meračem za auto ili u zamrzivaču
Jedna loša stvar što sam sad video je period zamene ovog antifriza od dve godine
Ja sam držao da je pet godina ali izgleda da je to za crveni.
Hvala svima koji su se uključili u diskusiju
Što se tiče otrovnosti: jedino mesto gde bi mogao da predstavlja opasnost su izmenjivači u bojlerima. S druge strane, sistem grejanja je otvoren i pritisak je oko 0,5 bara ili manji. Smatram da i ako bi procurio izmenjivač, da bi voda iz vodovoda pre prodrla u grejanje nego iz grejanja u bojler jer pritisak vodovoda je veći.
Račinanje zapremine približno jeste moguće ali bilo bi jako komplikovano. Ima puno cevi različitih poluprečnika... Izmeriću gustinu onim meračem za auto ili u zamrzivaču

Jedna loša stvar što sam sad video je period zamene ovog antifriza od dve godine

Hvala svima koji su se uključili u diskusiju

- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Meni je 70% kuce sistem podnog grejanja, drugih 30% radijatori. Zbog boljeg zracenja toplote postavili smo granitne plocice.
Sad ono sto je najbitnije a neko je gore i napisao, antifriz bolje prenosi i distribuira toplotu u velikim sistemima.
Sumnjam da ces imati problem sa time da se sistem zaledi. Ako je to kratak period dovoljno je pumpu da ostavis da radi i vrti vodu (preko termostata). To je ono sto su meni savetovali.
Ja uvek glasam da se sistem maksimalno koristi, tako da je antifriz obavezan i zbog topotne efikasnosti. Ne samo zbog zastite.
Sad ono sto je najbitnije a neko je gore i napisao, antifriz bolje prenosi i distribuira toplotu u velikim sistemima.
Sumnjam da ces imati problem sa time da se sistem zaledi. Ako je to kratak period dovoljno je pumpu da ostavis da radi i vrti vodu (preko termostata). To je ono sto su meni savetovali.
Ja uvek glasam da se sistem maksimalno koristi, tako da je antifriz obavezan i zbog topotne efikasnosti. Ne samo zbog zastite.
Potraži Alveus.jaksa napisao:Kuhinjske sudopere - osim Blanco, šta još ima da valja (inox, keramičke me ne zanimaju)
Ja ih imam, urnišu se svakodnevno i dobro se pokazali.
Cena za jednodelni duboki okrugli Alveus je oko 50eur ,za isti model Blanco košta duplo više. Taj Blanco mi je matirao kao da je polivan kiselinom a ne vodom i baš nije kvalitete za koji se prodaje.
Prošlu zimu sam tako prezimio sa vodom. Jedino je loše što kad snizim temperaturu paljenja pumpe, hladnija tečnost kruži sistemom i ohladi mi vodu u bojleru.somi-car napisao: 17 Nov 2018, 08:39
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Zato sam ja zatvorio ventile na bojleru preko kojih kruzi voda iz sistema.
Skontao sam da mi hladan bojler dodatno opterecuje sistem kada ujutru zelim sto pre da podignem temperaturu u podovima. Sa iskljucenim grejanjem bojlera sistem mnogo efikasnije radi.
Prednost granita je da se sporo hladi, dugo zraci toplotu. Ali je takodje mana sto se malo sporije greje...
Skontao sam da mi hladan bojler dodatno opterecuje sistem kada ujutru zelim sto pre da podignem temperaturu u podovima. Sa iskljucenim grejanjem bojlera sistem mnogo efikasnije radi.
Prednost granita je da se sporo hladi, dugo zraci toplotu. Ali je takodje mana sto se malo sporije greje...
-
- Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
- Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi
Na stranu ulaz u garazu i pozicija parking mesta,Uzas.
Doticnom bi pozelo da utipluje stiropor(stirodor) ili neko drugo najjeftinije fumeno resenje na te opasne ivice.Gumeni reflektujuci odbojnici su dobro,ali skupo resenje.
Meni bode oce kolicina smeca u prolazu do garaza.KOliko smo mi samo "prljav "narod koji ceka da drugi radi za nas.Jbt,svaki dan prolazis tuda,kupi metlu i ocisti.
Doticnom bi pozelo da utipluje stiropor(stirodor) ili neko drugo najjeftinije fumeno resenje na te opasne ivice.Gumeni reflektujuci odbojnici su dobro,ali skupo resenje.
Meni bode oce kolicina smeca u prolazu do garaza.KOliko smo mi samo "prljav "narod koji ceka da drugi radi za nas.Jbt,svaki dan prolazis tuda,kupi metlu i ocisti.
Darko, ovakva zgrada nije izuzetak, vec naprotiv. Skoro svaka ima ovako uzak, strm i ostar ulaz u garazu.