Automobil do 7000e

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Re: Automobil do 7000e

Post od igor_harris »

OMP napisao:kazu da su ovi 2.0 u osnovi hdi koje su japanci doradili i izvrsili neke izmene na elektronici i sl. e sad nisam se toliko udubljivao u tu pricu i istrazivao kazem samo sta sam cuo, znam par ljudi koji ih voze i hvale se njima, znam i lika koji ima nerestyle iz 2003. god i prezadovoljan je godinama je vozi i kaze nije imao nikakvih problema, e sad opet kazem ne treba generalizovati nista, sve je od slucaja do slucaja... koji su to konkretni problem na tim mazdinim motorima zbog kojih bi trebalo izbegavati ih? znaci zanima me konkretno koji deo ili sklop pravi problem, ne prica "cuo sam ili citao sam da su losi" vec konkretne mane i dal su simptomaticne za svaki taj motor ili se to desilo jednom od deset auta?
Mislim da nisu ni u osnovi isti, ali nisam siguran.

Najbitnija stvar je sto imaju komplet Denso elektroniku i bilo kakav problem te kosta uzasno mnogo. Uopste, delovi su skuplji, set kvacila su neki placali preko 100k, sad ima verovatno i jeftinije, ali opet je skuplje nego sto inace kosta za vecinu automobila.
Dizeli nisu toliko losi, samo su skuplji za odrzavanje, cak su ekstremno niski potrosaci.

Benzinci ovi 2.0, 2.3 i to su losi. Za njih sam citao svasta, ne mogu da se setim svih problema, ali secam se neke potrosnje ulja katastrofa.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

benzinci me ne zanimaju ali me zanimaju konkretni problemi kod dizela, to sto ima denso elektroniku ne znaci nista jer danas ima dosta tih rasturenih mazdi i delovi vise nisu problem a ni skupi, nove delove kupujes samo ono sto bas mora ili ne moze polovno, drugar kupovao nesto od polovnih delova po skroz ok cenama kao i za svaki drugi auto nista skuplje. set kvacila nije toliko skup, pale su cene a opet to je nesto sto te moze sacekati kod bilo kod drugog auta i manje vise za svaki su slicne cene...dizne se reperiraju , dobro malo su problematicnije nego bosch npr. ali opet mogu da se srede a cena manje vise kao i kod drugih kola, isto vazi i za kupovinu polovnih...turbina takodje, znam za primer gde je npr. cikla cevcica glavnog raila na diznama ali taj deo smesno kosta i mislim da su ovi uspeli da ga zaleme i rese problem, jos jedan primer su kociona klesta posebno zadnja koja umeju da ribaju pa skripuckaju i blago blokiraju posebno kad rucna ne vrati lepo, lako se resava rasturanjem i razradom, to sam radio na jos par automobila, 60% kola ima taj problem pre ili kasnije, spomenuo sam vec potencijalni problem sa uljnom pumpom ali i to se predupredi lako, itd itd,.
zato i pitam jel znate neke konkretno probleme kod tih mazdi neka navede da kompletiramo pricu jer 90% ljudi na forumima pise "cuo sam ili procitao da je skupo" pa cujem i ja ali niko da nista konkretizuje vec se prica prenosi sa kolena na koleno bez nekih argumenata, nevezano za mazdu nego i za druga kola... postoji jos problema i problemcica kod ovih modela ali su vise prisutni kod pre-restyle verzije dok su kod restyle-a dosta toga reseno a 90% problema je uzrokovano losim kvalitetom delova tipa ulja, kajiseva, filtera, itd. npr. nesto sto je specificno za te motore da imaju klackalice na ventilima preko kojih se isti steluju, sto je ok varijanta, i stelovanje mislim da ide na 30 ili 40k km prema knjizi, ali je problem sto ako dodje do prezubljivanja lom klackalica je u 95% slucajeva neizbezan, e sad to i moze da se smatra konkretnom manom jer i kod drugih kola kad dodje do pucanja kajisa nastaje steta na motoru.....opet kazem polovan auto je plovan auto i zavisi kakav primerak ti naleti ali eto iz iskustva ljudi koje znam kao i nekih mehanicara niko mi se nije pozalio na te mazde i dizelase u njima da je nesto drasticno razlicitije, skuplje i komplikovanije od drugih kola.
sto se tice potrosnje ok je, trosi mozda nijansu manje od konkurencije ali sve je to tu negde
Poslednja izmena od OMP u 25 Nov 2018, 13:42, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Ne znam sta da ti kazem. Ono sto sam video i cuo po forumima, a pratim ih od kad vozim mazdu, meni ne uliva bas poverenje. To je moj utisak, sto ne znaci da je ispravan.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

pa dobro zato i pisemo ovde, citam i ja forume i prilicno sam dobro informisan za mnoga vozila i njihove prednosti i mane a isto tako sam i dosta u kontaktu sa mjastorima kojih imam prilicno medju drugarima i poznanicima pa cesto saznam nesto novo ali ako se oslanjamo na forumaske price ne treba da kupimo ni jedan auto, cinjenica je da savrsen polovan auto ne postoji a ni nov, a neupucen covek ako krene slepo da cita forume ulazi u veliku dilemu da li uopste da kupi neki auto ili nastavi da vozi keca, juga, bicikl, jer ono sta se pise i kako u 80% slucajeva ne zvuci ni malo optimisticno i samo baci u rebus nekog ko nije dovoljno upucen u tematiku vec je samo prosecan vozac, a znam nekoliko takvih primera koji mi dodju i kazu "ej citao sam ovo ono ne znam sta da radim dal da menjam auto uopste" . skoro spomenusmo npr. kako suzuki ima problem sa lezajevima menjaca, citajuci forume to je strasan kvar i kosta od 500e da se sredi (nekom su cak u ovlascenom trazili i 1000 ako se ne varam) sto je naravno budalastina, a evo ja kazem da se problem resava za 100e sa svim lezajevima u menjacu ne samo glavim lezajem spojnicke, znaci cifra je sa delovima i rukom mjastora, iz icnog iskustva kazem. itd. da ne navodim sad razne primere.
slozicete se sa mnom da se po forumima svasta pise kao i sto kad se neko zakaslje pa ode na forum da procita sta li to moze sve da bude u 90% postova ima strasnu bolest :)
Mare
Reactions:
Pridružio se: 20 Avg 2017, 01:40
Garaža: BMW 520i e39

Post od Mare »

Mazdini 2.0 dizeli iz te generacije dosta cesto imaju probleme sa DPF-om i to je nesto sto se javlja i na malim kilometrazama i za to se stvarno moze reci da im je boljka.
Sve ostalo zavisi od toga koliko je auto presao, kako je vozen i kako je odrzavan ranije.
Znam nekoliko ljudi koji su sa sesticama presli blizu 400 kkm sa minimalnim ulaganjima, a znam i dosta njih koji su se napatili i dali brdo para za kojekakve popravke na dosta manjim kilometrazama, tako da ne treba generalizovati.

Ja licno ne bih bezao od dizela, samo treba dobro voditi racuna pri kupovini i uzeti auto u sto boljem stanju, sto vazi i za svakog drugog proizvodjaca, a ne samo za Mazdu.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

DPF kod mnogih kola pravi problem zato odmah izbacis to i teras dalje, ja ne bih ni razmisljao da ostavljam dpf ako kupim auto sa istim, skinem, ugasim i ostavim ga negde po za nekad ako ovi na tehnickom pocnu da traze ali voziti sa tim ne vidim svrhu
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Dosta je svilena ta mazda, osim ako ti se bas bas ne svidja ne znam zasto si zapeo za nju. A naravno da ce svaki motor da se bolje ponasa ako se koristi za duze puteve i gazi veliku kilometrazu, znaci vise otvorenog puta, cesce zamene ulja itd.
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ma nisam lud za njom, kazem to mi je jedan od automobila koji ulaze u izbor auta koji gledam za sebe, vozio sam je, skroz mi je ok, komfor, kvalitet izrade, oprema, ispunjava sve moje kriterijume plus sto u CH mogu da se opazare za manje love od konkurenata .
nasao sam drugaru jednog saab-a 93, koji takodje gledam i za sebe, ovih dana treba da stigne pa da vidim dal mi odgovara posto se nisam sretao sa sabovima a auto mi se generalno svidja plus ima jtd motor sto mi je plus, a najradije bih pazario jaguar x type i njega prvenstveno gledam ali ne mogu da nadjem takav kakvog hocu, prodao se jedan proslog meseca koji mi je bas odgovarao ali tad nisam mogo da ga kupim ali i ne zurim...inace sve pomenute automobile gledam u karavan verziji, limuzine ne dolaze u obzir sem ako bas ne ispadne nesto sto mi bude mnogo odgovaralo
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Jaguar u 2.0d verziji teško da ćeš naći, to i sam znaš. Ako je dizel, to je 2.2d. I onda idu 2.5 i 3.0 benzinci (3.0 najviše).

Probaj na comparis.ch (vuče sve poznate oglase). Mada sve su šanse da ćeš pre naći jendog dobrog SAAB 150 ks, nego jednog Mondea 2.0d. Jedino SAAB 150 ks su 90% automatici na oglasima. I sa njima znaš, obaraš cenu easy.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Alfa 159? Sad su baš džabe, a dobar je auto.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

passenger napisao: 25 Nov 2018, 15:03 Jaguar u 2.0d verziji teško da ćeš naći, to i sam znaš. Ako je dizel, to je 2.2d. I onda idu 2.5 i 3.0 benzinci (3.0 najviše).

Probaj na comparis.ch (vuče sve poznate oglase). Mada sve su šanse da ćeš pre naći jendog dobrog SAAB 150 ks, nego jednog Mondea 2.0d. Jedino SAAB 150 ks su 90% automatici na oglasima. I sa njima znaš, obaraš cenu easy.
pratim sve oglase, ima 2,0 izlaze cesto (iako je vise 2,2) ali ne takav kakav ja hocu, mislim na opremu pre svega, pregovaram za jednog ali se jos ne nalazimo oko cene, barim ga polako ali sigurno :D

alfu ne bih, dosta je bilo alfi za ovih 20 godina od kako vozim, alfa je za mene prestala da bude alfa posle 156ice, 159ka mi se svidja ali enterijer ne varim nikako , uzeo bih je samo u nekoj varijanti da ispadne ultra povoljno ali ....?

kao sto rekoh ne zurim, imam sta da vozima pa kad naleti nesto da mi odgovara u svakom pogledu uvezu
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

"alfu ne bih, dosta je bilo alfi za ovih 20 godina od kako vozim,"

:) Meni je bila dovoljna ova sadasnja zenina, pa da se zakunem da je i poslednja :(

Kostala me je kao dva dobra automobila...
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ja nisam imao nikakvih posebnih problema sa alfama, promenio sam ih 5 i lepo se izvozao ali jednostavno sad nema alfe koja mi se nesto posebno svidja, djulietu bih voleo da imam ali je ne mogu priustiti, kad bude doslo vreme da je mogu kupiti mozda mi vise nece ni biti zanmljiva ko zna, tri decacka sna sam ostvario, to su bile alfe 33, 155 i 156, uzivao sam u njima maksimalno ali za sad je dosta bilo, no nikad ne reci nikad, kao sto rekoh ako ispadne neka super povoljna a dobra 159 sto da ne ali ....
andon94
Reactions:
Pridružio se: 20 Nov 2018, 00:17

Post od andon94 »

Imam ponudu za Polo 1.2 TSI, valjda 2012o godište. Sutra treba da mi ga doveze lik da ga pogledam.

Jos uvek nije rekao cenu pa me zanima koliko para realno vredi takvo vozilo? Interesuje me bar neki opseg jer ne znam u kakvom je stanju.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Slike daj
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Odgovori