Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Pa u Nemackoj isto tako usporeno rade, s tim sto ovde i strancima kazu da uspore i ne prave neki problem, mada ko zna kako bi bilo da je zurba. Razvlacenja ima samo tako. Mozda nije u svim firmama, ali ima gde jeste sigurno. E sad kako znaju da se otvara nova fabrika u IstocnoJ Evropi uopste im nije svejedno.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
pass, to je manje vise normalno u zapadnoj Evropi, strani radnici su skoro uvek druga ili treca liga. Oni se i zovu gostujuci radnici, prema njihovom shvatanju. Da ne bude da ja tako kazem.
Veoma su retke price da su nasi ljudi uspeli na zapadu da budu izvrsni direktori ili direktori tog ranga, da budu vlasnici firmi za koje rade domaci radnici, da budu visoko politicki zastupljeni iako godinama pa i decenijama tamo zive i imaju lokalne papire...itd.
Jednostavno treba prihvatiti da nikada stranac nece biti isti nivo kao Sved, Svajcarac ili Jevrejin po statusu/ zaradi za inace identican posao/radno mesto. Nije to nista novo, to je stav ostao iz kolonoijalnog doba koji se ponekada vesto prikriva ali je prosto " u krvi".
Ove sam pripadnike naroda izdvojio jer sa njima imam direktnih iskustava, gde se jasno moze uociti barem prema mom dodiru sa pojedincima koji su na mene ostavili takav utisak. Kod nekih drugih je vise prikriveno, sta znam, nije tako jasno.
Veoma su retke price da su nasi ljudi uspeli na zapadu da budu izvrsni direktori ili direktori tog ranga, da budu vlasnici firmi za koje rade domaci radnici, da budu visoko politicki zastupljeni iako godinama pa i decenijama tamo zive i imaju lokalne papire...itd.
Jednostavno treba prihvatiti da nikada stranac nece biti isti nivo kao Sved, Svajcarac ili Jevrejin po statusu/ zaradi za inace identican posao/radno mesto. Nije to nista novo, to je stav ostao iz kolonoijalnog doba koji se ponekada vesto prikriva ali je prosto " u krvi".
Ove sam pripadnike naroda izdvojio jer sa njima imam direktnih iskustava, gde se jasno moze uociti barem prema mom dodiru sa pojedincima koji su na mene ostavili takav utisak. Kod nekih drugih je vise prikriveno, sta znam, nije tako jasno.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Kartica, gomilaju se satnice. Na kraju uzmes slobodno ili da ti isplate (sto nije dobro zbog poreza)
proizvodimo svašta nešto. Ne znam ni sam za šta je pola jer ja sam odvojen deo u cleanroom. Medju produktima ima i dosta delova za mašinu za proizvodnju samsung, intel i drugih čipova. Druge firme nama šalju druge delove i kod nas u clean room (nas 8 radi tu) montiramo , ispitujemo (RGA mašine koje ispituju ima li prisustvo vode, teških organa (masti, ulja), lakih organa (prašina, partikli prašine) itd. Posle ispitivanja se čisti, kontroliše pod UV svetlošću i pakuje. Sve te produkte šaljemo u Holandiju ili u Nemačku (carl zeiss)
Jedna od najvećih stvari je bottomframe za tu mašinu koja proizvodi čipove. Recimo stigne od druge firme komad aluminijuma 8t i mi sredjujemo, monitamo sta mora da se montira, ispitujemo zaprljanost vakuum dela gde se odrzava ceo proces, na kraju pakujemo itd. Jedan od procesa je da sa dva krana ga rotiram za 90 stepeni. Tu je jeza jer deo košta milion franaka, a hiljadu opasnosti ima. To obično rade dve osobe, ali ja radim sam jer ne zelim da gledam drugog pored sebe i da brinem da ga ne skrca frame. Pre 2 nedelje sam zamalo sranje napravio. Okretao sam ga sa dva krana i jedna od 4 šipki koje drze 4 pomoćna stuba, je izletela napolje (zaboravio sam sigurnosni pin da montiram). Samom srećom je šipka ostala u frame-u 5 cm (šipka je 105 cm), pa je to drzalo na mestu. Inace bi bio haos. Izgubio bih jednu od 4 strane na kojima je visio frame. Ne bi mozda pao na pod, ali bi se zestoko oštetio na drugi način.
evo da me shvatiš o čemu pričam. Crvenom su obelezene te šipke u tim pomoćnim nogama. Žutom je obelezena šipka koja je izletela napolje (jer sam sa gornje srane zaboravio pin da stavim), ali ostala 5 cm u frame. Da je izasla cela napolje, izgubio bih taj stub i i frame bi, ili zviznuo tom stranom o pod ili bi, u tom slučaju slobodni stup koga ništa ne drzi više, mlatnuo u frame par puta i napravio veliku štetu.
Edit: obrisana slika
sinhronizacija sa 2 krana o koja visi milion chf je da ti se dupe oznoji
Prekosutra okrećem idući frame.
jebiga, mnogo je tesko da se objasni sta mi u stvari radimo. Morao bih da te provodam kroz firmu.
proizvodimo svašta nešto. Ne znam ni sam za šta je pola jer ja sam odvojen deo u cleanroom. Medju produktima ima i dosta delova za mašinu za proizvodnju samsung, intel i drugih čipova. Druge firme nama šalju druge delove i kod nas u clean room (nas 8 radi tu) montiramo , ispitujemo (RGA mašine koje ispituju ima li prisustvo vode, teških organa (masti, ulja), lakih organa (prašina, partikli prašine) itd. Posle ispitivanja se čisti, kontroliše pod UV svetlošću i pakuje. Sve te produkte šaljemo u Holandiju ili u Nemačku (carl zeiss)
Jedna od najvećih stvari je bottomframe za tu mašinu koja proizvodi čipove. Recimo stigne od druge firme komad aluminijuma 8t i mi sredjujemo, monitamo sta mora da se montira, ispitujemo zaprljanost vakuum dela gde se odrzava ceo proces, na kraju pakujemo itd. Jedan od procesa je da sa dva krana ga rotiram za 90 stepeni. Tu je jeza jer deo košta milion franaka, a hiljadu opasnosti ima. To obično rade dve osobe, ali ja radim sam jer ne zelim da gledam drugog pored sebe i da brinem da ga ne skrca frame. Pre 2 nedelje sam zamalo sranje napravio. Okretao sam ga sa dva krana i jedna od 4 šipki koje drze 4 pomoćna stuba, je izletela napolje (zaboravio sam sigurnosni pin da montiram). Samom srećom je šipka ostala u frame-u 5 cm (šipka je 105 cm), pa je to drzalo na mestu. Inace bi bio haos. Izgubio bih jednu od 4 strane na kojima je visio frame. Ne bi mozda pao na pod, ali bi se zestoko oštetio na drugi način.
evo da me shvatiš o čemu pričam. Crvenom su obelezene te šipke u tim pomoćnim nogama. Žutom je obelezena šipka koja je izletela napolje (jer sam sa gornje srane zaboravio pin da stavim), ali ostala 5 cm u frame. Da je izasla cela napolje, izgubio bih taj stub i i frame bi, ili zviznuo tom stranom o pod ili bi, u tom slučaju slobodni stup koga ništa ne drzi više, mlatnuo u frame par puta i napravio veliku štetu.
Edit: obrisana slika
sinhronizacija sa 2 krana o koja visi milion chf je da ti se dupe oznoji

jebiga, mnogo je tesko da se objasni sta mi u stvari radimo. Morao bih da te provodam kroz firmu.
Poslednja izmena od passenger u 04 Dec 2018, 22:18, izmenjeno 1 put ukupno.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
U DE bar kod mene, ako zelis da te prihvate i dozivljavaju kao Nemca, naravno da nema nista od toga, ma kolko se razbacivao BMWom, iPhoneom i sl. kompleksaskim stvarima sa svrhom dokazivanja statusa (cast izuzecima koji stvarno uzivaju u tome i ne razmecu se licnom ogranicenoscu).
Sa druge strane, niko ti ne natucava bilo sta, izuzetno su tolerantni i pustaju te da budes to sto jesi, ako ti njih postujes, postuju i tebe. Radis, uzivas, opusteno. Pomazu ti sve i veoma su prijatni.
Doduse tako je u velikom gradu, ne znam kako je u malim sredinama.
Sa druge strane, niko ti ne natucava bilo sta, izuzetno su tolerantni i pustaju te da budes to sto jesi, ako ti njih postujes, postuju i tebe. Radis, uzivas, opusteno. Pomazu ti sve i veoma su prijatni.
Doduse tako je u velikom gradu, ne znam kako je u malim sredinama.
Poslednja izmena od ikac2000 u 04 Dec 2018, 22:13, izmenjeno 1 put ukupno.
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
@passenger Ok, hvala
, deluje zaje*ano 

- passenger
Zanimljiv posao. Ali nisam ja za to više. Hoću još 

Na Malti.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Bolje radi kao svajcarci, ako radis ko crnac i istrosis se niko ti nece reci hvala, zato sam ja postao kao svedjani na poslu, radim sporo boli me k.passenger napisao: 04 Dec 2018, 21:34 Konkretno u ovoj firmi:
za isti posao Švajcarac ima veću platu.
Oni su totalno nezainteresovani i rade vrlo sporo svoj posao i niko im ništa ne kaze.
Kad dodju rokovi, dolaze kod nas i pitaju nas da dodjemo 4 sata u subotu ili ostanemo malo prekovremeno ili da damo malo gas.
Žalio se jedan od šefova Austrijanac. Rekao da baš slabo rade i dobio je odgovor: neko radi sporo, neko brže
Pitao sam ih skorije za parking ispred firme (koji se plaća mesečno 40 chf) jer sam imao problem sa ledjima i nogama, jedva sam hodao. Nisam hteo da idem na bolovanje jer bilo dosta posla u tom trenutku. Nisu mi dali, a 2 puta sam išao da ih pitam. Nisu mi dali jedno parking mesto koje bih platio. Kaze puno je, nema mesta (naravno da je poluprazno). Da je Švajcarac to trazio, dali bi mu da udje u cleanroom kolima.
Već par kolega priča kako ih lik iz HR uopšte ne jebe 2% kad imaju neki problem. Taj lik mi nije dao parking mesto. Trebalo je na bolovanje da idem ccc
Smeju da kažu ''ne''.
Pauza od 15 minuta je laganih 45 minuta. Bez preterivanja. Par puta ih timlider opomenuo i ništa. Mi 15 minuta, oni 45 minuta. Isto vazi za ujutru od 20 minuta.
Pričaju umesto da rade. Umeju bukvalno 2 sata da pričaju na poslu o ko zna kakvim temama. Posao trpi, ali niko im ne moze nista.
Bas cesto potenciras ovo sa kolima i telefonima, izgleda da bmw kupuju samo seljacine sa balkana pa zato imaju takvu prodaju, retko se gde moze videti po njemackojikac2000 napisao: 04 Dec 2018, 22:13 U DE bar kod mene, ako zelis da te prihvate i dozivljavaju kao Nemca, naravno da nema nista od toga, ma kolko se razbacivao BMWom, iPhoneom i sl. kompleksaskim stvarima sa svrhom dokazivanja statusa (cast izuzecima koji stvarno uzivaju u tome i ne razmecu se licnom ogranicenoscu).
Tako izbor kije i havajca ispadne jos bolji.
Isto i kad potenciras da su nasi gastosi gradjani drugog reda tako tvoj izbor da ostanes ovde dobije na vrednosti.
Isto i kad potenciras da su nasi gastosi gradjani drugog reda tako tvoj izbor da ostanes ovde dobije na vrednosti.
- passenger
Ne uzimaj me u usta ftj
Ne podrzavam Ikca u ovoj priči uopste.
Kod mene u firmi od ljudi na pozicijama Durango V8, SQ5 i slicna vozila. Ne voze fokus, golf 7 i slicno
Ne podrzavam Ikca u ovoj priči uopste.
Kod mene u firmi od ljudi na pozicijama Durango V8, SQ5 i slicna vozila. Ne voze fokus, golf 7 i slicno
pa nisam mislio na tebe 

Malo si lose shvatio poentu, koja je ta da se mnogi Balkanci time trude da pokazu i dokazu status, a ne da Nemci ne voze to.
Ja samo prenosim kako ja vidim sta ljudi sa Balkana rade, misleci da sto su iz Srb ili Hrv ocekuju da budu trerirani drugacije. Ima nekoliko primera i na forumu.
Kome se vise svidja da za 300 eur uziva u zlatnom stanju u Srb, licni izbor. Najlakse je biti Srbin u Srbiji, Poljak u Poljskoj, ali sa ovakvim situacijama jednostavno nije po ukusu moje porodice, jer je ispiranje mozga ustima punim cirilice (koja je prelepo pismo, ali kojim se ne cuva srBstvo), ekonomskom blagostanju i sl.
Toliko od mene na ovu temu.
Ja samo prenosim kako ja vidim sta ljudi sa Balkana rade, misleci da sto su iz Srb ili Hrv ocekuju da budu trerirani drugacije. Ima nekoliko primera i na forumu.
Kome se vise svidja da za 300 eur uziva u zlatnom stanju u Srb, licni izbor. Najlakse je biti Srbin u Srbiji, Poljak u Poljskoj, ali sa ovakvim situacijama jednostavno nije po ukusu moje porodice, jer je ispiranje mozga ustima punim cirilice (koja je prelepo pismo, ali kojim se ne cuva srBstvo), ekonomskom blagostanju i sl.
Toliko od mene na ovu temu.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Samo pogledati vozni park na granici. Kao da si sleteo negde na Sunset Bulevar u LA.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Ubacivanje marke telefona, kola i kojecega kvari sustinu diskusije. Ima smisla i jeste pokazatelj na nekom uzorku, ali dok se pobijemo oko Ajfona i Mecke, zaboravicemo o cemu se ovde zapravo radi. Osetljivi smo na to, ocigledno. Stric moje supruge je Nemac, imenom i prezimenom, zivi u Nemackoj, a posao kojim se bavi mu omogucava kontakt sa raznim strukturama ljudi, najvise sa doseljenicima. Radi kao prevodilac pri policiji - migranti, kriminal, deportacije... Puno smo razgovarali, i trezni i pripiti. Iz njegovih stavova vrlo je jasno da je Nemac u Nemackoj visa rasa (poznato zvuci). Svi koji nisu Nemci su "oni". Nemci su razapeti izmedju koristi koju im donosi jeftina radna snaga i stete koja im se nanosi prilivom ljudi iz zna se kojih podrucja. Kriminal pociva na dosljacima i vrlo je jasna podela ko sta radi. Rumuni i Bugari - kradje, razbojnistva, Turci - prostitucija, Albanci - droga, ex-yu gradjani - najteza krivicna dela - prebijanja, ucene, otmice, ubistva... Ima odstupanja i preklapanja, ali to je to. Naravno, prosecan Nemac se zgrazava nad tim i oni svetli primeri nasih (i drugih) ljudi im ne mogu znacajno promeniti sliku o tome. Ekonomski interesi preko kvazi-liberalnih stavova Nemacke ulepsavaju sliku o svemu, toliko da se mozemo osetiti dobrodoslim, ali ne. Ne kazem da zbog toga ne treba otici, ali ne treba ni ocekivati nemoguce po pitanju statusa.
Sent from my MI 5s using Tapatalk
Sent from my MI 5s using Tapatalk