Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
To to.
P.S.Nemoj da shvatis pogresno, mislii sam ko nije zadovoljan bolje da se vrati. Tvoj posao bih i ja prihvatio(citaj radne dane xe xe).
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
P.S.Nemoj da shvatis pogresno, mislii sam ko nije zadovoljan bolje da se vrati. Tvoj posao bih i ja prihvatio(citaj radne dane xe xe).
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Bolje se vratiti i živeti "lošije" kući ali biti srećan nego se patiti ovde. Samo, mnogo ljudi napravi ishitrene odluke oko povratka pa se posle kaju. Ogromna je to odluka, možda i veća nego otići, tako da tu treba biti oprezan. Još više oprezan ako te kući ne čeka ništa a odavde nemaš šta poneti.
Meni se dvoje ljudi iz okruženja vratilo kući iz inostranstva ali bi nazad jer su videli da su pogrešili. Teško je kada te prođe euforija susresti se sa realnošću, sa plate od 2.000 evra vratiti se na 550 evra. A onda skontaš, ti ljudi zbog kojih si se vratio, više nisu tu iz 100 različitih razloga. Prekovremeni se podrazumevaju i niko ih ne plaća, svakakav menadžment i sl.
Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk
Meni se dvoje ljudi iz okruženja vratilo kući iz inostranstva ali bi nazad jer su videli da su pogrešili. Teško je kada te prođe euforija susresti se sa realnošću, sa plate od 2.000 evra vratiti se na 550 evra. A onda skontaš, ti ljudi zbog kojih si se vratio, više nisu tu iz 100 različitih razloga. Prekovremeni se podrazumevaju i niko ih ne plaća, svakakav menadžment i sl.
Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
To je to.
U inostranstvu uglavnom nema ortaka iz kraja da se popije neko pivce, malo igra basket, tu i tamo roštilja, bleji, ide na pecanje itditd. E onda kad padne odluka o povratku jer je u starom kraju ipak bolje nego da se bude u tudjini gde te niko ne zna, gde si gradjanin drugog reda i gde je "Arbeit, nur Arbeit", onda je sve to neko vreme baš cool. A onda, posle xx ispijenih piva, odigranih basketa, ispečenih roštilja i upecanih riba svaki od ortaka se polako povlači u "svoj svemir" i sve je manje piva, basketa i roštilja, pa po glavi počnu da se motaju cifre i da se malo bolje zagleda okolina u koju se neko vratio. Dodje se do zaključka da je u toj tudjini i pored skupog života uvek na kraju meseca ostajalo xxx€, a da u Srbiji na kraju Eura ostane xx meseca. O sredjenosti i logistici života i ne treba govoriti, dovoljno puta smo pisali o tome.
U inostranstvu uglavnom nema ortaka iz kraja da se popije neko pivce, malo igra basket, tu i tamo roštilja, bleji, ide na pecanje itditd. E onda kad padne odluka o povratku jer je u starom kraju ipak bolje nego da se bude u tudjini gde te niko ne zna, gde si gradjanin drugog reda i gde je "Arbeit, nur Arbeit", onda je sve to neko vreme baš cool. A onda, posle xx ispijenih piva, odigranih basketa, ispečenih roštilja i upecanih riba svaki od ortaka se polako povlači u "svoj svemir" i sve je manje piva, basketa i roštilja, pa po glavi počnu da se motaju cifre i da se malo bolje zagleda okolina u koju se neko vratio. Dodje se do zaključka da je u toj tudjini i pored skupog života uvek na kraju meseca ostajalo xxx€, a da u Srbiji na kraju Eura ostane xx meseca. O sredjenosti i logistici života i ne treba govoriti, dovoljno puta smo pisali o tome.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Na zapadu su najsigurniji poslovi u neophodnim delatnostima, tipa gradjevina, zdravstvo, elektricari, majstori raznih profila.
Za finansije i IT je lakse dok si mladji, kada si 45+ onda nije bas da skidas zvezdice sa neba.
Na primer moja bivsa firma je sve finansije preselila u Poljsku, ukljucujuci sve moguce kontroling funkcije i IT. Na primer u Spaniji i Portugalu, a uskoro i DACH su u finansijama samo odgovorni koji potpisuju i komuniciraju, a svi sljakeri su Poljaci u Krakowu ( od pracenja svih finansija tldo kreiranja budzeta za lokalne Cost Centre). Ipak su Poljaci 3x jevtiniji iako su im plate bas porasle (na primer u 2017. Prosecan rast plata je bio 10%).
Sto se ITa tice, developeri i sl su sada uglavnom outsourcovani van EU, i najbolje placeni poslovi su IT Project Management, gde na srecu mogu i matori da rade, ali je guzva.
Sto se zivota tice, imam daleko vise vremena za porodicu ovde, nisam od onih koji idu na basket sa "ekipom", visim po kaficima i sl. Uostalom, sa porodicom i poslom se te aktivnosti ionako daleko smanjuju.
Za finansije i IT je lakse dok si mladji, kada si 45+ onda nije bas da skidas zvezdice sa neba.
Na primer moja bivsa firma je sve finansije preselila u Poljsku, ukljucujuci sve moguce kontroling funkcije i IT. Na primer u Spaniji i Portugalu, a uskoro i DACH su u finansijama samo odgovorni koji potpisuju i komuniciraju, a svi sljakeri su Poljaci u Krakowu ( od pracenja svih finansija tldo kreiranja budzeta za lokalne Cost Centre). Ipak su Poljaci 3x jevtiniji iako su im plate bas porasle (na primer u 2017. Prosecan rast plata je bio 10%).
Sto se ITa tice, developeri i sl su sada uglavnom outsourcovani van EU, i najbolje placeni poslovi su IT Project Management, gde na srecu mogu i matori da rade, ali je guzva.
Sto se zivota tice, imam daleko vise vremena za porodicu ovde, nisam od onih koji idu na basket sa "ekipom", visim po kaficima i sl. Uostalom, sa porodicom i poslom se te aktivnosti ionako daleko smanjuju.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Veoma je delikatna tema i sa vodjenjem privatnog posla. Moji su osnovali privatnu firmu '87 (koja jos uvek posluje) u vreme kad ih skoro i nije bilo ovde. Kad gledam kroz sta se sve proslo. Kroz kakve sve izazove i muke prouzrokovane od strane drzave. Kroz razna vanredna stanja, ogranicenja, namete, troskove su nas samo gusili godinama. Iako smo desetinama godina dali istoj drzavi mnogo novca kroz poreze, doprinose..itd, nikad drzava nije vratila, nikakvu subvenciju ili pomoc, dok stranim firmama se daju milioni.
Ova nova garnitura vlasti je pogotovo resila da iscedi svu suvu drenovinu. Kad vidim sta su sve novo uveli da se placa, mislim da ce nas sad dokrajciti do kraja.
Ova nova garnitura vlasti je pogotovo resila da iscedi svu suvu drenovinu. Kad vidim sta su sve novo uveli da se placa, mislim da ce nas sad dokrajciti do kraja.
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
A koja je procedura da se otvori firma/zanatska radnja u D? Da li ljudi sa EU dokumentima mogu legalno da otvore nesto ili je i to "proces"?
Firmu mozes da otvoris u D i kao Srbin, tj stranac. Ne trebaju nikakva posebena dokumenta, isto kao sto i sranci /Nemac/ otvori firmu ovde.
Najlakse je otvoriti firmu, ujedno i najjeftinije u celom radnom procesu, maltene bilo gde.
Najlakse je otvoriti firmu, ujedno i najjeftinije u celom radnom procesu, maltene bilo gde.
Da li neko od forumasa živi u Francuskoj? Bas razmišljam kako je njima težak život. Imam par prijatelja u Pariz i zarađuju minimalno (u odnosu na NL) a stanarine udaraju po ušima. Nije mi jasna Francuska ni najmanje. Najbolje je biti na socijali ili neki CEO
Tamo je bas teško preživljavanje..

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Mislim da nemamo nikoga na forumu iz F.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Mislim da je Puzo81 spominjao da mu sestra zivi u FR
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Očev stric je tamo već 40 godina, bio je njegov sin letos sa porodicom, baš se žali kako jedva krpi kraj sa krajem.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Kad sam ovog leta bio na putu po Evropi, očekivao sam da kad pređem u Francusku da će sve biti jeftinije nego u Nemačkoj. Međutim nije, restoranska i brza hrana su koštale slično. A pri tom su po Francuskoj stalno puni restorani. I to ne pričam o Parizu, koji se ne računa ni za šta, već Rems, Nansi, Mec, Strazbur... Nešto mi tu ne štima. Na osnovu toga bi rekao da Franzuci imaju više para nego što sam mislio onako ofrlje. E sad, možda je Pariz loše mesto za život, sve skupo a plate onako. Mene u svakom slučaju ne privlači, sem da se obiđe turistički. Možda je tamo bolje živeti u nešto manjim mestima.
Ako se ne varam, ovaj brat živi u Dankirku, blizu Holandije.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Imam ja drugara koji je Francuz, masinski inzenjer i otisao je iz Francuske za Istocnu Evropu. Ja nisam mogao da verujem, reko jel si normalan covece. Onda mi je rekao koje su relacije, levo desno. plate manje nego u D, a troskovi manje vise isti. Opet mi nije bio jasan njegov potez da ode tako sam, ali eto. Bio je i ovde u NS, sve mu je to interesantno, ali opet ga ne kapiram bas.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
I moja generacija se polako 'povlaci u sebe', sta je bilo bilo je. Nekad se i vidimo, da se prisetimo ludih godina. Zvuci smesno, ali je tako. Nema se s kim sugava kafa popiti. Imam u firmi kolega koji su tu po godinama, ali nije to to. Nije bas da sam pupcanom vrpcom vezan za posao, iskreno mi prijaju druge stvari i ljudi kad dodjem kuci. Daleko od toga da ja nisam razmisljao da smugnem vani i da ne trepnem, jesam ali bi se vratio ko popisan kuci 100%.kragujevac napisao:To je to.
Sent from my P10 Lite using Tapatalk