Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Pulp Fiction »

Ja bih se nekako plašio da mi je devojka/žena medicinska sestra. Kao ono kad ide sama (sa drugaricama) na more :)
Bio sam poslednjih meseci često po bolnicama kao vozač, u KBC Zemun i u SM bolnici, stvarno ima lepih sestara nemam reči. I to mlado sve, ajde nisam ni ja mator ali kad vidim 97,98 godište već radi znači deset god. mlađe od mene...Ne želim da zamislim da ih neki 50+ doktori jure...ili ne daj bože da im daju povoda ;(

Nadam se da je samo steretip.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Komšinica bivše devojke mog brata je med.sestra (nekog višeg ranga, bar je bila tada) u jednom od ovdašnjih KBCova. Napričala je i više od "stereotipa", pogotovo u trećoj smeni.

Slične priče važe i za KUDove i folklore. Od više različitih ljudi sam čuo iste priče, ne zna se ko sa kime. Što se na putu desi, ostaje na putu.

Sa jedne strane, logično je da su ljudi okrenuti jedni drugima, kada provode dosta vremena zajedno. E sad, šta treba ili ne, svako odlučuje.

TapaT

Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

Brate ako su slobodni nek rade šta god hoće, sve ostalo nemam opravdanja niti bih oprostio.
Baš me zanima kako je na Zapadu, oni su čini mi se slobodnijeg duha, ali opet i profesionalniji ljudi.

Gospodine Kragujevac neki info sa lica mesta? :D
lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

pedja napisao:Komšinica bivše devojke mog brata je med.sestra

TapaT
Slika
Isto to vazi i za maloprodaje, jednostavno lljudi su po 10, 12 sati zajedno, vide kolege vise od familije, pa je i logicno

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

pedja napisao: 09 Dec 2018, 21:21 Što se na putu desi, ostaje na putu.
:kezo:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Pulp Fiction napisao: 09 Dec 2018, 21:35 Gospodine Kragujevac neki info sa lica mesta? :D
Za sve ove godine znam samo za dva slučaja.Jednom su uhvatili na gomili noćnu sestru sa jednog odeljenja sa tehničarom sa drugog (ona Nišlijka, on švaba).To je bilo jaaako davno. Drugo je bilo pre godinu dana, isto tako gomila posle završetka OP programa.(ona Novosadjanka, on iz Bosne).
Obzirom koliko dugo sam u ovom poslu, to i nije tako puno da baš 100% opravda stereotip.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Pobegla novosadjanka od bosanaca u geaniju, a onda je docekao lola i objasnio neke stvari.

Sent from my P10 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Dodjem u DE ono strajkuje zeleznica, izgleda je do mene :)
Pakujte kofere i nazad u domovinu.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa sto onda radis u medicinskoj struci :) Kad sam bio mlad uvek sam zavideo medicinarima na izboru.... Mislim ako nema ni toga onda zasto :) Isto kao kada su uhvatili da maltretiraju Holandske avijaticare zasto koriste Herkules avione da idu sa porodicom na more... Mislim zasto rade u avijaciji ako ne mogu nista da iskoriste...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Intimni odnosi u medicinskoj struci nisu baš deo stereotipa, pre svega zbog speficičnog odnosa koji se gaji još tokom njihovog obrazovanja, a to je da sestre, tehničari, stažisti, itd moraju biti na usluzi doktorima i da su dokori patriciji, a ostali plebs. Zato doktori vrlo retko imaju potrebe da jure sestre, već ako doktor to poželi uglavnom i dobije, a ako neko nekog juri to mnog češće rade sestre nego što rade doktori. Niti ima potrebe, a bilo bi im vlro glupo da jure nekog i da se dublje vezuju za sestre. To im je uglavnom oslobađanje od stresa i utvrđivanje autoriteta u "čoporu". Ako bi ušli dublje u neku priču samo bi mogli da imaju probleme. Naravno, nekad se desi da se neko zaljubi, oženi sa sestrom itd, ali vrlo retko.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

E ta situacija "sestre, tehničari, stažisti, itd moraju biti na usluzi doktorima i da su doktori patriciji, a ostali plebs" je jedan od većih problema u našem zdravstvu.
Pisao sam već više puta o tome kako je to ovde organizovano i da je svako od nas, bilo da je to praktikant, sestra, pomoćnik sestre, doktor itd. samo jedan točkić u sistemu, i tako se i ponašaju. Ne dešava se retko da dežurni doktor koji je jako mlad pozove nekog od nas matorih i pita za savet kako bi mi u datoj situaciji nešto uradili (baš eto juče popodne mi se tako nešto desilo na poslu, doktorka klinka od 30ak godina me zove da me pita šta da uradi). Pri tom ne smatram da mi više znamo a da doktori nemaju pojma, jednostavno je nekad i samom doktoru lakše da mu neko ko je 30ak godina u poslu potvrdi nešto što je zamislio, čisto da bude siguran da je to to.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Kad nije iskompleksirana.

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

grujicd napisao: 08 Dec 2018, 12:17 Nešto mi tu ne štima. Na osnovu toga bi rekao da Franzuci imaju više para nego što sam mislio onako ofrlje. E sad, možda je Pariz loše mesto za život, sve skupo a plate onako. Mene u svakom slučaju ne privlači, sem da se obiđe turistički. Možda je tamo bolje živeti u nešto manjim mestima.
Žena ima prijatelje u Parizu koji su otišli pre par godina i sad već kupuju stan u skupom delu gradu.
Drugi njen prijatelj koji je otišao otprilike u vreme bombardovanja, kupuje sada drugi manji stan, takođe u Parizu.

Onaj prvi sam radi, žena ne radi, beba ima 1.5 godinu. Mislim da je na nekoj visokoj poziciji u velikoj firmi.
Ovaj drugi je solo i radi uglavnom na crno, tj prodaje vina za nekog Francuza što ima vinariju.

Grujic napisao: 09 Dec 2018, 20:03 Jedina je ovde "prednost" nocne smene.
Kada sam svojevremeno pričao sa jednom (zgodnom :) ) doktorkom rekla je da nije samo noćna smena u pitanju, nego imaju sve što treba: krevete, tuševe, garderobe... :)
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Samo je bitno da doktor ne bude iskompleksiran i bolesno sujetan, ali takva postavka autoriteta je svuda, jer je to takva vrsta posla u kome se zna šta je čiji posao, kakve se osluke donose i koliki je stepen odgovornosti šrafova u mehanizmu. Nema samoupravljanja i mnogo demokratije u medicini, niti treba da bude. Kod nas je problem negativna selekcija i jaki klanovi koji se pokrivaju, pa izvedeno od toga kompleksi i sujeta kojom se pokriva nekompetencija.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

kragujevac napisao: 10 Dec 2018, 10:25Pisao sam već više puta o tome kako je to ovde organizovano i da je svako od nas, bilo da je to praktikant, sestra, pomoćnik sestre, doktor itd. samo jedan točkić u sistemu, i tako se i ponašaju.
To NIJE dobro poslovanje. To je primer LOSE firme i DOBRE organizacije. Ljudi su ono sto cine svaku firmu (cak i u zdravstvu), Niko ko je iole bolji nije i ne moze da bude tockic u sistemu a posbno ne i da se tako ponasa. Ja uvek ocekujem najbolje lekare - ako mogu da ih priustim :)

PS: Ide mi posebno na zivce price firmi (cesto u propadanju) kako su zaposleni samo tockic u sistemu!!!!!! Jednu firmu definisu samo ljudi koji u njoj i za nju rade, sama firma (ma koliko velika i vazna bila) je samo prazna skoljka...
Odgovori