Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Nisam ekonomista da mogu to da potvrdim ili negiram, činjenica je da im uspeh daje za pravo. https://www.sana.de/
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- 123456
- Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
- Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna
Najveci problem generalno su iskompleksirane medicinske sestre/tehničari koji glume lekare i prave se da znaju vise od njih (moze im se da se prave pametni kad ni za sta ne odgovaraju, osim ako bas ciljano naprave neki propust), jer rade u zdravstvu a ipak nista ne odlucuju i samo mehanički izvrsavaju naredbe.
Princip rada tockica je da se konstantno (dosadno) okrece i da ne talasa previse - da se ne bi slucajno istegao lanac
To je inace ono sto razjeda moderne velike firme...
Inace finansiski uspeh i velicina / popularnost firme nema nista sa tim... Radio sam mnogo puta u ogromnim firmama, a kada zagrebes ispod ono najcrnja jeza. Svi se prave nesto da rade, niko ne sme da preuzme odgovornost ni za sta. Svaka sloboda, invetivnost i kreativnost uguseni u samom pocetku i slicno... Tanka je linija izmedju demokratije i diktature - i sama presuda jos nije donesena. Covecanstvo krivuda vise nego pijani vozac...

Inace finansiski uspeh i velicina / popularnost firme nema nista sa tim... Radio sam mnogo puta u ogromnim firmama, a kada zagrebes ispod ono najcrnja jeza. Svi se prave nesto da rade, niko ne sme da preuzme odgovornost ni za sta. Svaka sloboda, invetivnost i kreativnost uguseni u samom pocetku i slicno... Tanka je linija izmedju demokratije i diktature - i sama presuda jos nije donesena. Covecanstvo krivuda vise nego pijani vozac...
https://www.quotes.net/mquote/918095 napisao:Trust can kill you or set you free.
To zvuci kao moja firma.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Isto ti je i ovde, generacije doktora su neke aspekte posla, cake, i iskustva ucili od sestara/tehnicara/instrumentarki, i to se ne krije nego se zna.kragujevac napisao:E ta situacija "sestre, tehničari, stažisti, itd moraju biti na usluzi doktorima i da su doktori patriciji, a ostali plebs" je jedan od većih problema u našem zdravstvu.
Pisao sam već više puta o tome kako je to ovde organizovano i da je svako od nas, bilo da je to praktikant, sestra, pomoćnik sestre, doktor itd. samo jedan točkić u sistemu, i tako se i ponašaju. Ne dešava se retko da dežurni doktor koji je jako mlad pozove nekog od nas matorih i pita za savet kako bi mi u datoj situaciji nešto uradili (baš eto juče popodne mi se tako nešto desilo na poslu, doktorka klinka od 30ak godina me zove da me pita šta da uradi). Pri tom ne smatram da mi više znamo a da doktori nemaju pojma, jednostavno je nekad i samom doktoru lakše da mu neko ko je 30ak godina u poslu potvrdi nešto što je zamislio, čisto da bude siguran da je to to.
Ali je uprkos tome najmladji doktor uvek stariji od najstarije sestre jer ako nesto podje nizbrdo, odgovara on, a ne ona.
A ne razumem sta znaci da je ovo problem? Pa postavka i jeste takva, i ne vidim kako drugacije moze? Hijerarhija se zna, kad se kaze "na usluzi" ne misli se na slanje po burek nego na to ko nesto indikuje a ko sprovodi/asistira
Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока
- kragujevac
Vidis, meni to "na usluzi" upravo zvuci bas tako kako si napisao, sve sa slanjem po burek.
Nisam ja nikome "na usluzi" nego ja imam svoj deo posla a on njegov, i dok on ne uradi njegov deo posla (vizitu, pregled, whatever), ja ne moram da se interesujem ni za sta. Tek kad on zavrsi svoj deo, ja preuzmem akte i gledam da li je nesto promenjeno u terapiji i sta eventualno treba da se radi kod datog pacijenta.
Problem je sto oni (doktori) na Balkanu smatraju da su "bogovi u belom", i da su pacijenti tu zbog njih a ne oni zbog pacijenata. Vremenom je dobar deo tehnickog osoblja (mislim pri tom na sestre i med.tehnicare) u Srbiji preuzeo takav nacin razmisljanja, sto smo mogli i ovde na forumu da procitamo vec u vise postova.
Onda dodju u D/A/CH/GB/IRL/F i dozive kulturoloski sok kad vide kako u stvari treba da se odnose prema poslu i da je pacijent glavni, a ne oni.
Nisam ja nikome "na usluzi" nego ja imam svoj deo posla a on njegov, i dok on ne uradi njegov deo posla (vizitu, pregled, whatever), ja ne moram da se interesujem ni za sta. Tek kad on zavrsi svoj deo, ja preuzmem akte i gledam da li je nesto promenjeno u terapiji i sta eventualno treba da se radi kod datog pacijenta.
Problem je sto oni (doktori) na Balkanu smatraju da su "bogovi u belom", i da su pacijenti tu zbog njih a ne oni zbog pacijenata. Vremenom je dobar deo tehnickog osoblja (mislim pri tom na sestre i med.tehnicare) u Srbiji preuzeo takav nacin razmisljanja, sto smo mogli i ovde na forumu da procitamo vec u vise postova.
Onda dodju u D/A/CH/GB/IRL/F i dozive kulturoloski sok kad vide kako u stvari treba da se odnose prema poslu i da je pacijent glavni, a ne oni.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Sta bi sa jebacem, ne javlja se vise u temi? 

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ne znam kako da ti lepo kazem ono sto mi je na umu a da ne zvucim grubo 
Ima svega i svakakvih karaktera, ali, ti vec godinama nisi tu, radis u drugom sistemu, i leba ti ne objasnjavaj kako je ovde - jer nemas predstavu.
Mozes da cujes spiradicne stvari i primere i da to preneses, ali ne da generalizujes i objasnjavas kako funkcionise jer onda dolazimo do situacije koje smo imali tipa da znas kako je u Srbiji jer redovno gledas RTS i da se ovde u bolnicama ne propisuje profilakticki fraksiparin.

Ima svega i svakakvih karaktera, ali, ti vec godinama nisi tu, radis u drugom sistemu, i leba ti ne objasnjavaj kako je ovde - jer nemas predstavu.
Mozes da cujes spiradicne stvari i primere i da to preneses, ali ne da generalizujes i objasnjavas kako funkcionise jer onda dolazimo do situacije koje smo imali tipa da znas kako je u Srbiji jer redovno gledas RTS i da se ovde u bolnicama ne propisuje profilakticki fraksiparin.
- kragujevac
Nisam u tom sistemu, to si u pravu (nisam nikad bio, posto sam maltene odmah posle vojske otisao u D). Ali nisam ja zapoceo pisanje o stereotipima, nisam navodio primere kako su ljudi prolazili u pojedinim klinikama u Srbiji i kakav je odnos osoblja bio prema njima, a sve smo to mogli da citamo ovde na forumu. S druge strane, imam jos uvek dovoljno kolega sa kojima sam u kontaktu, neki su u medjuvremenu stigli i do D/A/CH i pricaju to sto pricaju. Mozda tako nesto mozemo i da nazovemo "sporadicno" ali cinjenica je da zdravstveni sistem u SRB zahteva jednu veoma temeljnu optimizaciju.
Ne svidja se meni ni sistem u D ali zbog drugih stvari, ne zbog odnosa osoblja prema pacijentu.
Ne svidja se meni ni sistem u D ali zbog drugih stvari, ne zbog odnosa osoblja prema pacijentu.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Ne pričamo o odnosu doktora prema pacijentima, nego o odnosu doktora i sestara 

Čekaj, pa gde je simana "Die Schwarzwaldklinik"?
Tamo su se heftali sve u 16.
Dr. Udo.
Ja, ja,...

Dr. Udo.

Ja, ja,...
- kragujevac
https://de.wikipedia.org/wiki/Carlsbauaviator napisao: 10 Dec 2018, 19:07 Čekaj, pa gde je simana "Die Schwarzwaldklinik"?![]()
Dr. Udo.
Ja, ja,...
Glottertal kod Freiburga
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Retoričko pitanje @kragujevac.
Jbg. Post'o si Švaba.
Mada si u Bavarskoj.
Amputirali su ti vijuge zadužene za humor.
Jbg. Post'o si Švaba.

Amputirali su ti vijuge zadužene za humor.

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Nije to samo u medicini tako, istu sam situaciju i ja imao, bio sam nadredjen ljudima, a pitao sam njih jer nisam znao, i bio sam dosta mladji od njih.kragujevac napisao: 10 Dec 2018, 10:25 E ta situacija "sestre, tehničari, stažisti, itd moraju biti na usluzi doktorima i da su doktori patriciji, a ostali plebs" je jedan od većih problema u našem zdravstvu.
Pisao sam već više puta o tome kako je to ovde organizovano i da je svako od nas, bilo da je to praktikant, sestra, pomoćnik sestre, doktor itd. samo jedan točkić u sistemu, i tako se i ponašaju. Ne dešava se retko da dežurni doktor koji je jako mlad pozove nekog od nas matorih i pita za savet kako bi mi u datoj situaciji nešto uradili (baš eto juče popodne mi se tako nešto desilo na poslu, doktorka klinka od 30ak godina me zove da me pita šta da uradi). Pri tom ne smatram da mi više znamo a da doktori nemaju pojma, jednostavno je nekad i samom doktoru lakše da mu neko ko je 30ak godina u poslu potvrdi nešto što je zamislio, čisto da bude siguran da je to to.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Postoji i XXX verzija - Schwarzwald Sex-Klinikaviator napisao: 10 Dec 2018, 19:07 Čekaj, pa gde je simana "Die Schwarzwaldklinik"?![]()
Dr. Udo.
Ja, ja,...