Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Bio kod komšija da im pogledam komp. Stariji ljudi. Dok sam čačkao komp krenuo dnevnik na TV Pinku. Majko mila. Koja količina otrova, blaćenja, pluvanja, laži, jedva sam izdržao da ne eksplodiram. Znao sam da je loše, ali nisam imao pojma da je baš toliko loše.
Na žalost, iz mog iskustva, ko se godinama truje takvim programom veruje sve to i ne možeš ga tek tako osvestiti.
Na žalost, iz mog iskustva, ko se godinama truje takvim programom veruje sve to i ne možeš ga tek tako osvestiti.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Svicarsko, u zemlju propadni. 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Počinju sranja i u Švajcarskoj
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Razuzdana banda....
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Bas slab minimalac u Sloveniji... Nisam razumeo iz teksta to je bruto ili neto?
Verstuurd vanaf mijn WAS-LX1A met Tapatalk
Verstuurd vanaf mijn WAS-LX1A met Tapatalk
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
U srbiji je odlican. 227e neto.
Pise neto.
U Jugi se sve racuna na neto
U Jugi se sve racuna na neto

A zasto onda ovde pise drugacije https://data.si/blog/2018/10/13/koliko- ... laca-2019/
U Holandiji je npr 1578eur (preko 22 godine)
Inace niko u civilizovanom svetu ne prica o neto plati, posto to ne moze da bude jednako za sve...Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je namreč napovedala zvišanje minimalne plače. V skladu s koalicijsko pogodbo naj bi se minimalna plača 2019 dvignila za 4,5 odstotka. Trenutno minimalna plača znaša 842,79 evra bruto. Če bi bila višja za 4,5 odstoka ali 37,93 evra, bi to znašalo 880,715 evra bruto.
U Holandiji je npr 1578eur (preko 22 godine)
Verovatno je svugde bruto standard zbog progresivnog oporezivanja, poreskih klasa i sl.
U Srb je porez vise manje jedinstven na plate pa se lako racuna nevezano od stanja.
Blic je napisao neto, ko zna da li su dobro izracunali.

U Srb je porez vise manje jedinstven na plate pa se lako racuna nevezano od stanja.
Blic je napisao neto, ko zna da li su dobro izracunali.

- Darko
Nasih 227e niko ne spominje kao nesto "tragicno".
Jadni slovenci. Da im posaljemo neku donaciju?
Jadni slovenci. Da im posaljemo neku donaciju?
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
90 poslanika. Ovi nasi mogu samo da jos povecaju broj zarad uhlebljenja stranackih parazita...
- Darko
Ja bih im ovu bagru izvezao. Zarade 100k za 1 dan.
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti ... n-dan.html
https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti ... n-dan.html
- 123456
- Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
- Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna
Neto je plata, bruto preko 1000 e mislim sa obrokom..., neto ce biti oko 800 e jer je poreska grupa manja, valjda samo 17 %, obrok je oko 80 e.
Ljubo, to je za Holandiju sigurno neto? Nemoguce da je bruto...Pa cak i neto mi je nesto malo, samo 2 x vise od Slo...a cene vise od 2 x vece. Ocekivao sam oko 2000.
Ljubo, to je za Holandiju sigurno neto? Nemoguce da je bruto...Pa cak i neto mi je nesto malo, samo 2 x vise od Slo...a cene vise od 2 x vece. Ocekivao sam oko 2000.
Pa pazi, ako procitas podatke prilicno su jasni oko bruto minimalne plate za te dve zemlje:
- Slovenija: 842,79 evra bruto
- Holandija od 1 juli 2018 € 1.594,20 (od 22 godine zivota) isto bruto...
E sada jako je interesantno uporedjivati to tvoje 2X vece cene. Bas me interesuje gde ti vidis 2X vece cene. Prehrabrene prodavnice su nam jeftinije od Slovenackih, mnogo puta sam se uverio. Benzin nam je skuplji (15-20%), a dizel jeftiniji (nesto). Porezi za koriscenje (ne znam procentualno ali verovatno dosta) i uopste novi automobili su nam jedno 20 do 30% skuplji od Slovenackih. Kuce su nam u proseku isto skupe (prosesni stan / kuca od 90m2 od 100.000 Eur do 300.000 Eur zavisi od urbanosti i atraktivnosti) - ne racunajuci Holandska zarista kao sto su Amsterdam ili Utrecht... Skole do fakulteta dzabe (ne placaju se knjige, sveske i olovke..), univerziteti jeftini (od 2000 do 3000Eur godisnje)? Struju i grejanje za stan od 120m2 placam oko 120 Eur mesecno, mobilni oko 9 Eur mesecno (zena
) Ne pada mi na pamet sta jos id od vecih troskova - e da odrzavanje zgrade (sa garaznim mestom) nam je 180Eur - to je skupo, ali zavisi od zgrade i mnogo drugih parametara i za kucu ne placas nista - sam odrzavas..
PS: Brutoi su neuporedivi, posto uNL ako primas minimalac, automatski si kvalifikovan za druge pomoci, i to su ozbiljne sume na mesecnom nivou..
PS1: Svu u Holandiji (nevezano za primanja) dobijaju nesto vise od 1000Eur godisnje decijeg dodatka po detetu... ako dete zivi u NL, ako ne onda imas pravo da odbijes troskove deteta od brutoa https://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag ... /index.jsp
- Slovenija: 842,79 evra bruto
- Holandija od 1 juli 2018 € 1.594,20 (od 22 godine zivota) isto bruto...
E sada jako je interesantno uporedjivati to tvoje 2X vece cene. Bas me interesuje gde ti vidis 2X vece cene. Prehrabrene prodavnice su nam jeftinije od Slovenackih, mnogo puta sam se uverio. Benzin nam je skuplji (15-20%), a dizel jeftiniji (nesto). Porezi za koriscenje (ne znam procentualno ali verovatno dosta) i uopste novi automobili su nam jedno 20 do 30% skuplji od Slovenackih. Kuce su nam u proseku isto skupe (prosesni stan / kuca od 90m2 od 100.000 Eur do 300.000 Eur zavisi od urbanosti i atraktivnosti) - ne racunajuci Holandska zarista kao sto su Amsterdam ili Utrecht... Skole do fakulteta dzabe (ne placaju se knjige, sveske i olovke..), univerziteti jeftini (od 2000 do 3000Eur godisnje)? Struju i grejanje za stan od 120m2 placam oko 120 Eur mesecno, mobilni oko 9 Eur mesecno (zena

PS: Brutoi su neuporedivi, posto uNL ako primas minimalac, automatski si kvalifikovan za druge pomoci, i to su ozbiljne sume na mesecnom nivou..
PS1: Svu u Holandiji (nevezano za primanja) dobijaju nesto vise od 1000Eur godisnje decijeg dodatka po detetu... ako dete zivi u NL, ako ne onda imas pravo da odbijes troskove deteta od brutoa https://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag ... /index.jsp