Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od DukeNS »

Risto napisao: 16 Dec 2018, 11:23 Gde i kako kupujete naše knjige u inostranstvu? Ima li neka online radnja ili nešto slično ili kupujete zalihe kada dođete kući?

Ja imam naviku da citam svako vece pred spavanje, ali sam rekord u procitanim knjigama postavio upravo kada sam otisao preko na studije :D . Jos ja u domu nisam imao u sobi ni tv, a ni net. Imao sam srecu da upoznam jednu nasu devojku koja je tamo zivela vec dugo godina i imala je ozbiljnu biblioteku, tako da ti je to jedna od opcija ako si vec skontao nekog naseg.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

O ovome smo u principu već pisali:
https://www.kurir.rs/planeta/3175735/ne ... -su-uslovi
Samo što kurirovi polunovinari opet lupetaju neke svoje vizije, pre svega o dobijanju stalnog boravka u D. Zadnja rečenica u tekstu "Za dobijanje stalnog boravka biće potrebno 30 meseci rada u Njemačkoj" je elementarna laž, a podatak je bilo moguće proveriti za 30 sekundi: http://www.bamf.de/DE/Willkommen/Aufent ... -node.html
Tu lepo piše: 5 godina boravka+ostali preduslovi. Izmedju ostalog je jedan od preduslova da taj ko aplicira za stalni boravak mora da ima uplaćivanih 5 godina penzijskog staža u D, da u trenutku kad traži neograničeni boravak ima zaposlenje i svojim primanjima može da izdržava porodicu koja živi sa njim u D, i naravno da ima čist policijski izveštaj.
Ali dobro, ipak je to kurir :zbunjen: .
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Kako se energetske (gas, struja) kompanije bore za musterije. Juce mi je bio prodavac iz najveceg snabdevaca energije Holandije kojeg sam napustio pre mesec i po dana (za 175Eur u kesu :)) i kaze, znam da ste nas napustili, ali ajde da vam sredimo da od novembra 2019 godine imate fiksnu cenu energije plus 5% jeftinije nego sada plus vam damo odmah 225Eur kesa :) pa ne morate sledece godine da se gnjavite da ponovo gledate ponude. Prvo sam mislio da me zeza, ali na kraju mi covek zaista da ugovor i danas dobijem mailom sve detalje i zaista je tako, imam do januara 2021 fiksne cene energije jeftinije nego sto sada placam plus bonus... Pa mi ispada da cu do 2021 placati grejanje i struju 85Eur mesecno za stan od 120m2.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Meni uplatili 150 eur na racun sto sam.ostao kod postojeceg distributera, plus snizili cene kwh, bez ikakve moje akcije.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ala nas vas dvojica karate sa ovakvim postovima :kuku:
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

@ljuba
@ikac2000
Kolika je cena 1kWh struje i 1m3 gasa kod vas? Bruto, sa porezom.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Meni je trenutno 22 centa sa pdv-om plus oko 12 evra fiksno mesecno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Posto ste pomenuli kako je tamo razlicita ponuda cene mene interesuje da li je neko ovde imao prakticno iskustvo tog tipa.
Ja sam dobio mailom ponudu da promenim distributera struje i navodno mi se nudi kao neka niza cena ali nije nista preciznije navedeno. Samo da je cena fiksna bez obojenih zona potrosnja (nema crvene, plave, zelene). Niti koja je predlozena cena kWh niti blize kalkulacija ali se trazi da ja njima dostavim sve svoje podatke.
Nesto mi bilo sumnjivo pa nisam dalje razmatrao.

Firma je srpska sa poreklom iz Bugarske, tj filijala ovde i ima svega nekoliko zaposlenih prema onome sto sam tada pronasao. Znam da je formalno zakonski liberalizovano trziste el. energijom i znam da velike firme i neki drzavni sistemi (opstine) imaju sto domace sto strane dobavljace "struje" ali sta je sa tzv. distribucijoim za domacinstva.

Moje pitanje je da li je neko ovde sklopio Ugovor sa nekim drugim distributerom van EPSa i da opise kako to funkcionise, od ocitavanja brojila do izdavanja racuna i garancija za snabdevanje?
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ako ti mozes da provalis iz mog ugovora mogu i ja :) Nemam ideju....

PS: Ustvari imam 23 cnt za struju i 81 cnt za m3 gasa...
Prikačeni fajlovi
Nuon.png
Nuon.png (102.24 KiB) Pogledano 1855 puta
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

hvala obojci.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

ljuba napisao: 20 Dec 2018, 09:15 Kako se energetske (gas, struja) kompanije bore za musterije. Juce mi je bio prodavac iz najveceg snabdevaca energije Holandije kojeg sam napustio pre mesec i po dana (za 175Eur u kesu :)) i kaze, znam da ste nas napustili, ali ajde da vam sredimo da od novembra 2019 godine imate fiksnu cenu energije plus 5% jeftinije nego sada plus vam damo odmah 225Eur kesa :) pa ne morate sledece godine da se gnjavite da ponovo gledate ponude. Prvo sam mislio da me zeza, ali na kraju mi covek zaista da ugovor i danas dobijem mailom sve detalje i zaista je tako, imam do januara 2021 fiksne cene energije jeftinije nego sto sada placam plus bonus... Pa mi ispada da cu do 2021 placati grejanje i struju 85Eur mesecno za stan od 120m2.
To je stvarno ništa, ja plaćam toliko za 70 m2....
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

Evo, iz prve ruke :mrgreen:
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Ovo su toliko bezvezni YT klipovi da je to čudo jedno, ali ljudima je očigledno dosadno pa ono, hajde da snimamo koješta da lovimo klikove. Troškovi života su toliko individualna kategorija da je apsolutno nepotrebno od toga praviti neki "tutorial" i tako zamajavati narod. I mi smo u Minhenu, a naše "brojke" izgledaju potpuno drugačije nego kod ovog debeljuce.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Pa moze da ispadne tako jeftino samo ako se svake godine potpisuje novi ugovor. Posto ako se ne reaguje (automatsko produzenje) max moze da se dobije 5% popusta (loyality bonus :)), a sa reagovanjem (menjanje operatera) ide do 25% (jednokratno - sa uracunatim bonusom - u mom slucaju od 225Eur). Toliko bezvezna poslovna politika..... I isto tako za TV i internet, mobil pa i za zdravstveno (u nesto manjoj meri...)
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

ljuba napisao: 20 Dec 2018, 09:15 Kako se energetske (gas, struja) kompanije bore za musterije. Juce mi je bio prodavac iz najveceg snabdevaca energije Holandije kojeg sam napustio pre mesec i po dana (za 175Eur u kesu :)) i kaze, znam da ste nas napustili, ali ajde da vam sredimo da od novembra 2019 godine imate fiksnu cenu energije plus 5% jeftinije nego sada plus vam damo odmah 225Eur kesa :) pa ne morate sledece godine da se gnjavite da ponovo gledate ponude. Prvo sam mislio da me zeza, ali na kraju mi covek zaista da ugovor i danas dobijem mailom sve detalje i zaista je tako, imam do januara 2021 fiksne cene energije jeftinije nego sto sada placam plus bonus... Pa mi ispada da cu do 2021 placati grejanje i struju 85Eur mesecno za stan od 120m2.

U NS-u za toliko kvadrata oko 160 €. Skoro pa duplo skuplje. Boli nas uvo, nama je do jaja...
Odgovori