Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
A informatika jedno 140e sa centralnim grejanjem
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
15.000 RSD...
Današnje cene u SRB.
Gas 36,01 din/m3 + 10% PDV = 39,61
Struja 7,44 din/kWh + 7,5% akciza + 20% PDV = 9,48
Napomena za struju. Jednotarifno i cena je prosek potrošnje zelene i plave zone potrošnje.
Mora da su nam svi objekti loše izolovani i da se rasipamo strujom, kad su nam računi mnogo veći il' nas @ljuba loži!!!
Gas 36,01 din/m3 + 10% PDV = 39,61
Struja 7,44 din/kWh + 7,5% akciza + 20% PDV = 9,48
Napomena za struju. Jednotarifno i cena je prosek potrošnje zelene i plave zone potrošnje.
Mora da su nam svi objekti loše izolovani i da se rasipamo strujom, kad su nam računi mnogo veći il' nas @ljuba loži!!!

Najjace od svega vodja svakodnevno kako placamo najeftiniju struju u evropi i da mora da poskupi da se bar priblizi zapadnoj ceni...
Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока
Послато са SM-N950F уз помоћ Тапатока
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Meni za firmu 1 januara poskupljuje 20% 

Pa ja zaista toliko trosim (placam)... Po statistikama trosim jako malo struje (kao porodica sa 1 clanom), a gasa (grejanje podno, topla voda i kuvanje) standardno (4 clana porodica, apartman). Uz svaki racun dobijem i statistiku koliko trose komsije i koliko trosi prosecna NL porodica u zavisnosti od tipa zgrade, izolacije i clanova porodice... Inace ja sam jos davno presao na LED osvetljenje, plus imam stan sa ogromnim prozorima, pa svetla retko koristimo... Inace zgrada mi je iz 2007 godine i prilicno je dobro izolovana, ali kod nas su jaki vetrovi...
Evo i kako su projektovali racun za 2019-2020 godinu...
Evo i kako su projektovali racun za 2019-2020 godinu...
Poslednja izmena od ljuba u 20 Dec 2018, 15:06, izmenjeno 1 put ukupno.
Ne pali se. Verujemo mi tebi.
A u gde je topla voda u tom tvom računu? U struji ili u gasu ili zasebno?
Evo sada sam izmenjao... Nemam toplu vodu imam kombinovani gasni bojler... (odrzavanje kosta oko 15Eur mesecno).. Ovako nesto:

- igor_harris
- Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
- Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)
Jel mozes da predjes kod privatnog dobavljaca? Kakva je tu situacija sa cenama?Darko napisao:Meni za firmu 1 januara poskupljuje 20%
Sent from my Mi A2 Lite using Tapatalk
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Nisam o tome razmisljao. Raspitacu se ovih dana jer ne znam nista o tome.
Mozda bude prepreka sto koristim opstinske lokale pa sam samo korisnik istih a ne vlasnik.
Mozda bude prepreka sto koristim opstinske lokale pa sam samo korisnik istih a ne vlasnik.
Jedino se mi ovde u Srbiji grejemo na ugalj, drva i pelet?
Tamo u EU sve plin i tp.
Tamo u EU sve plin i tp.
Drva i pelet su popularni u DACH + Italija, dosta se koristi i ima puno proizvodjaca kotlova/opreme na to gorivo.
Npr Viesmann-u je to osnova, TP su tek nedavno poceli da nude.
Kada sam bio u Nemackoj, Hessen, skoro svaka druga kuca u dvoristu poslagana drva.
Ali je prirodni gas, metan, sirom Evrope sto zapadne sto istocne vec decenijama maltene svakoj kuci dostupan.
Npr Viesmann-u je to osnova, TP su tek nedavno poceli da nude.
Kada sam bio u Nemackoj, Hessen, skoro svaka druga kuca u dvoristu poslagana drva.
Ali je prirodni gas, metan, sirom Evrope sto zapadne sto istocne vec decenijama maltene svakoj kuci dostupan.
Vrlo verovatno da je to uracunato u cenu. Ne znam kako je u ostatku Evrope-ali je vrlo verovatno da se to dodatno napacuje samo kod nas.aviator napisao: 20 Dec 2018, 15:06 Ne pali se. Verujemo mi tebi.
P.S: pretece me Ljuba. U Rus je topla voda toliko jeftina-da je uracunata u kiriju i bukvalno trosis koliko hoces. Barem je 2010 bilo tako

What i do for the livin'? I live for the livin'.
Mi toplu vodu placamo prema vodomeru iste, koja ide iz podstanice. Tako je bilo i u PL.
Isto je i u SLO. Nas 3 placamo toplu vodu prosecno 40 evra na mesec, a hladnu vodu oko 28-30 e. Grejanje zavisi od potrosnje ali je pavsal oko 7 evra. Struja je oko 35 evra, leti manje posto smo manje u kuci i manje trosimo istu...