Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od superboss »

U NS je bilo pre koliki ti je racun za grejanje-toliki ti je racun za toplu vodu. Ne znam kako je sada.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
ChobbyNS
Reactions:
Pridružio se: 30 Avg 2017, 15:25
Garaža: Lancia Delta 1.4 tjet

Post od ChobbyNS »

Možda je tako bilo ali nekad davno.Pa račun za grejanje za 45 kvadrata je oko 5k rsd, zamisli da još toliko daš za toplu vodu.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Nije ni daleko. Jer ima hladna voda, topla voda i energija za zagrevanje tople vode.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

Informatika za 50m2 7400RSD za dva člana.
Veće stavke u sklopu toga su:
grejanje 4200
protocna topla voda 1300
hladna 500
skupština stanara 400
ostalo dimnicarina, odrzavanje lifta itd itd...

Struja 1700-2000RSD, veš, sudomasina, ind... rade svaki dan.

U novom stanu u sajam komplexu sam oduševljen, informatika 45m2 1900RSD za 1clana, struja 1300. Na - 5, - 10 temperatura nije ukjuceno grejanje 23c!!! Neverovatno kakva izolacija. Kalorimetari jos nisu uključeni, ne vidim potrebu.

Kod mene na N. Detelinari(Canzona) ne mogu kalorimetri dok 00% vlasnika stanova (85stanova) ne potpisu pristanak,,znaci nikada.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Kod mene 3 clana, informatika 10-11 hiljada

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Darko napisao: 20 Dec 2018, 14:46 Meni za firmu 1 januara poskupljuje 20% :)
Dobili ste novi ugovor od EPS sa novim cenama?
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Mislim da to po automatizmu ide gore.

http://rs.n1info.com/Biznis/a441239/Ata ... truje.html
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Nakon malo vremena ovde, pocinjem da razumem zbog cega dosta ljudi ne zeli da ide na fakultet, vec ide na zanat.

Velika je potraznja za elektricarima, vodoinstalaterima, medicinskim osobljem, garantuje stalnu dostupnost poslova, drugim recima sigurnu i bezbriznu buducnost, sto za neke univerzitetske pozicije nije bas tako.

Gomilu Nemaca sa kojima smo poceli da kontaktiramo iz komsiluka, mislio sam da su na visokim ili specificnim pozicijama, jer svi voze relativno dobre aute, stalno putuju, lepo se oblace. Paradigma sredine u kojoj sam odrastao. Medjutim, jedna je frizerka, druga opticarka, ostali slicno. Sredina i materijalna bezbriznost u kojoj su odrasli daje im dozu sirine koja nije toliko rasprostranjena u slicnoj generalnoj populaciji kod nas.

To je ono u cemu uredjen sistem pomaze, ukoliko pratis sistem, zivis sasvim pristojno i sa nizim pozicijama, ne moras da budes "investitor", menadzer u multinacionalkama i sl. Stabilan prihod, bukvalno siguran posao do penzije, dobar auto...Plus im je drustvo takvo da vecina nema X6 kompleks i veoma su racionalni.

I nakon 1.5 god jos uvek se nisam prilagodio da mogu da kazem da dobro razumem sredinu.

Ali definitivno balkanska snalazljivost dosta pomaze, jer imamo out-of-the box pristup resavanju problema, sto poslovnih, sto oko troskova.

Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

I kod nas ima posla koliko hoces, ali svi hoce "manageri" da budu i da nista ne rade.
Elektricari, keramicari, vodoinstalateri,moleri... placaju od 20+e dnevnicu za segrte npr. Ali nema ko da radi, i ima ko da kuka.
A ti isti klinci ili stariji, kad udju u posao, mogu da traze vise npr 30e dnevno sto nije malo mesecno za Srb, ili ko je sposoban d radi sam za vise ako mu je malo.
Jednostavno, "gospoda".

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

To je genetska tekovina davno proslih vremena u kojima je vazilo pravilo "radi vole kad nemas skole", pa obrnuto proporcionalno tome "uci da ne bi radio", tj. da bi najteze sto moras da podignes bila eventualno hemijska olovka.
Meni se tamo negde 1990-1991 u D godine desio kulturoloski sok kad sam prvi put u dokumentima pacijenta koji je primljen na odeljenje video da u rubrici zanimanje pise "Landwirt", nesto sto bi se kod nas moglo prevesti kao zemljoradnik. Zamislite kad bi neko na prijemu kod nas u bolnicu naveo tako nesto kao zanimanje, bilo bi u najmanju ruku kolutanja ocima i smeskanja.
A kod nas svako ko ima ikakvu firmu, makar on bio jedini zaposleni, na vizitkarti stampa "Pera Peric- Direktor" ili u novije vreme "General Manager".
ikac2000 napisao: 23 Dec 2018, 13:40 Ali definitivno balkanska snalazljivost dosta pomaze, jer imamo out-of-the box pristup resavanju problema, sto poslovnih, sto oko troskova.
To je to.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=450147

Nacionalna služba za zapošljavanje i projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ "Triple Win" raspisali su konkurs za sve zainteresovane medicinske sestre i tehničare opšteg ili pedijatrijskog smera koji žele da pronađu posao u Nemačkoj.
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/kako- ... ao/35g2p3h

"Iznajmljivanje stanove izbija im iz džepa od 350 do 500 evra mesečno"

Ovo moze samo za samce za garsonjeru ili dve osobe u manjem mestu.

U Kelnu, koji je nesto manji od Beograda, bez 750 evra jednosoban stan tesko, i to daleko u predgradju.

Verujem da 15ak km dalje moze daleko jevtinije.

Navikao sam da zivim u velikom gradu, zivot je totalno drugaciji nego u manjim mestima, posebno za decu i sadrzaje.
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Istekao edit.

Sada mi kaze drugarica iz Nisa da agencija koja posreduje za medicinske sestre, za uslugu ucenja jezika, priznavanja diplome i pomoci oko zaposljavanja trazi 6,000 EUR, gde odbijaju 500 eur od plate prvih godinu dana.

Znaci agencija dobije novac i od kandidata i od bolnice verovatno.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

ikac2000 napisao: 23 Dec 2018, 22:57 https://www.blic.rs/vesti/drustvo/kako- ... ao/35g2p3h

"Iznajmljivanje stanove izbija im iz džepa od 350 do 500 evra mesečno"

Ovo moze samo za samce za garsonjeru ili dve osobe u manjem mestu
Može i ako klinika u kojoj rade ima svoje stanove, što je prilično čest slučaj. Univerzitetska Klinika Grosshadern u mom komšiluku ima čitave blokove zgrada sa stanovima gde (jako kulturni) apartmani sa balkonom koštaju oko 300€.
I pored toga im nedostaje personal.
Ovo dvoje klinaca u tekstu daju samo delimično tačne informacije, ali ajdsad da ne budem dosadan i ne detaljišem previše.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Odgovori