Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od pedja »

Koliki je prosečan odmor (u radnim danima) u DE ili NL?
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Niko ne spori te podatke ali najvise mi smeta odsustvo empatije kod ljudi pa se to posle svede na ono "skenjavanje".
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Evo sestra bode oci Amerikancima sa kojima radi. Ona po Holandskom sistemu (ostala je po njemu iako radi samo tamo u istoj firmi) ima nekih 9 nedelja odmora, a oni 3 :) To je vec drama :)

PS: Neki minimum odmora je oko 2 radna dana slobodno mesecno... znaci oko 24 godisnje... I onda tu ide plus godine, deca i slicne stvari...

A ovo je zakonski minimum (https://werkwacht.nl/artikel/hoeveel-va ... -per-jaar/):

40 uur per week 160 uur (20 dagen)
38 uur per week 152 uur (19 dagen)
36 uur per week 144 uur (18 dagen)
32 uur per week 128 uur (16 dagen)
28 uur per week 112 uur (14 dagen)
24 uur per week 96 uur (12 dagen)
20 uur per week 80 uur (10 dagen)
16 uur per week 64 uur (8 dagen)
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Inače, juče sam saznao da postoji čovek koji ima 50 radnih dana odmora, u Srbiji, a nije direktor, vlasnik, iz stranke i tako to :D
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Kontrolor leta? :D

Sent from my STF-L09 using Tapatalk

nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa za pocetak skoro svi u osnovnim i srednjim skolama... A ako su bezobrazni i vise...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

pedja napisao: 31 Dec 2018, 10:10 Koliki je prosečan odmor (u radnim danima) u DE ili NL?
Ne postoji "prosečan" odmor, u D postoje samo zakonski minimumi koji su regulisani saveznim zakonom o godišnjem odmoru (Bundesurlaubsgesetz).
Kod šestodnevne radne nedelje je minimum 24 radna dana, kod petodnevne je 20 dana itd itd. To je MINIMUM koji je radniku zakonski zagarantovan i firma ne sme da mu da manje odmora u toku godine. Naravno da veoma mali deo firmi daje samo minimum, obično je broj dana odmora u godini veći, a sve je u principu stvar pregovora kada se potpisuje ugovor o radu sa nekom firmom. Tu dolazimo do one tačke koju sam opisao u prethodnom postu, da se sa znanjem nemačkog jezika šanse za bolji posao/bolje uslove rapidno povećavaju.
Ja npr. imam 30 radnih dana u godini, plus tri dana koja mi se računaju zato što radim prve i druge smene, tako da izadjem na minimum 33 radna dana. Ukoliko se skupi i neki broj noćnih sati (a skupi se sigurno pošto se deo druge smene od 20.00 do 21.30 računa po noćnoj tarifi), onda i na to ide jedan dan odmora dodatno. Izadje na 34 radna dana, tj. 5 nedelja. Ti uslovi su regulisanu ugovorom na nivou koncerna.
Pisanje ovakvih postova nije ni slučajno pokušaj "skenjavanja" bilo koga, samo prenošenje stanja stvari koje su trenutno aktuelne.
ftj napisao: 31 Dec 2018, 09:59 A jel vi mislite da ljudi voze autobus iz hobija pa zato imaju tu kategoriju? Vecina ih je zavrsila srednju saobracajnu skolu, a bas su elektricari najcesce bez skole.
Priučenih električara ima sigurno, ali takav neće moći da nadje posao u iole uredjenom sistemu ako nema diplomu tehničke škole tog smera. Šofer sa C kategorijom će svuda da nadje posao bez diplome srednje saobraćajne. A C kategoriju može da dobije svako ko položi vozaćki ispit te kategorije, bez obzira koju školu je završio, i da li je uopšte završio neku. Drugim rečima, električar sa diplomom postoji, medicinska sestra sa diplomom takodje, ekonomski tehničar isto, a za diplomiranog šofera još nisam čuo. Ne mislim da omalovažavam tu vrstu posla, bez šofera se nikako ne može, kao i bez ostalih, ali sama činjenica da se može biti šofer i bez završene ikakve škole dovodi do toga da su im plate takve kakve su.
Poslednja izmena od kragujevac u 31 Dec 2018, 10:41, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Meni je 30 dana, ali mi dosta znaci flexi radno vreme, i to sto mogu da izadjem i zavrsim nesto, i vratim se, ili da dodjem u 10 ili 11 na posao. Ili da radim od kuce, ili iz Nisa kada treba.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Kragujevac koliko zaradjuje hirurg prof. kod vas?
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Autobus nije C kategorija. Isto kao sto nece nekog sa C kategorijom da zaposle da vozi autobus, tako nece ni nekog bez iskustva da zaposle u boljoj firmi samo zbog srednje tehnicke skole. Hocu da kazem da je i za jedno i za drugo mnogo bitnija licna inicijativa i zelja za napretkom od neke srednje skole.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Hirurg koji je stigao do profesorske titule zaradjuje užasno veliki novac, a koliko je to tačno u parama to ti niko nikada neće reći, samo je sigurno da se radi o elegantnim šestocifrenim iznosima na godišnjem nivou. Muž moje koleginice je upravo to, Prof. za hirurgiju srca, radio je u klinici Grosshadern u Minhenu i već je neku godinu u penziji. Pre par godina su mu ponudili da radi honorarno godinu dana pošto nije bilo dovoljno hirurga tog tipa, i za tu godinu su mu platili 190K€ (taj ugovor sam video, tj. držao u rukama).

Fleksibilnog radnog vremena kod nas nema, to je jedna od stvari koja u medicini jednostavno ne može da funkcioniše. S druge strane, upravo zbog činjenice da se nekada rade i vikendi, praznici itd, dolazi se u situaciju da se i u toku nedelje od ponedeljka do petka imaju slobodni dani, a to je baš cool varijanta.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ralee
Reactions:

Post od Ralee »

Pff pa i uvde imaju 6 cifara...ali u dinarima.

Znam da su cifre astronomske, ali sam hteo da pitam iz prve ruke, posto neki pominju cifre od 5k do 30k, a to je veliki raspon.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ima i ovde doktora koji zarađuju 5-10k, i to ne od mita već legalno, u privatnoj praksi.
Ralee
Reactions:

Post od Ralee »

Znam da ima, ali to onda vise nije domen struke nego privatni biznis.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

U CH imam 5 nedelja plus 1-2 nedelje koju nabijem na satnice: 42.5h nedelja.
Flexi radno vreme meni vredi vise nego slobodni dani. Često koristim tu privilegiju
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Odgovori