Auto sedišta za decu

Primena propisa, crna hronika
Odgovori
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Re: Auto sedišta za decu

Post od Rakhil »

Malopre ugradih sediste u kola, uz Nextovu nesebicnu pomoc i usputno podjebavanje (neka, navikli smo). Opsti utisak je, da citiram Baxa, zte pare ne mos bolje.

Slika Slika Slika Slika

Nabacio sam namensku prostirku ispod sedista, cak se i boja potrefila. Ja ne bih bio ja kad ne bih preterivao pa sam vezao i pojas, sad je ucvrsceno u 59 tacaka. Prvo smo top tether vezu motali oko naslona za glavu, jer nisam znao gde cu sa njom. Nije mi se svidelo to resenje pa sam kopao po podu gepeka da vidim da li mogu da proturim to nekako ispod sedista i zakacim za Isofix kopce, kad eto iznenadjenja - Focus ima i top tether konektore u podu. Naravno, tipicno za Ford, uradjeni su maksimalno ciganski i ne bi nikad ni skontao da su za to da nisam trazio. A uvek sam se pitao cemu sluze oni prorezi u tepihu za gepek :pardon:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

:doubleup:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Nije ti palo na pamet da okrenes slike? Ne, a? :D

I kad sam te podjebavao? Obicno si sam sebe prozivao :kuku:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Pazi stvarno, sve slike mi bangave...
Jel treba da pricam sad i kako si parkirao Clio nasred raskrsnice? Ae, tisina :mrgreen:
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

bahatoparkiram.com i nikako drugacije. Samo sam cekao da joj zapne stikla negde i da zvekne u Klicu
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Odlično!

Pojasni molim te šta je "top tether" i koja je namena toga.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Top tether je treca tacka kacenja kod sedista sa Isofix kotvama. Ovo je ja mislim Britax prvi dodao na decija sedista da spreci efekat potapanja sedista prilikom sudara, sto kod sedista zakacenih pojasom nije izrazeno jer klasican pojas ima dve donje i jednu gornju tacku vezivanja.

Kad je decije sediste zakaceno Isofixom, ono ne moze da ide napred ili u stranu, ali moze da rotira oko tacke gde se kaci na isofix, jer ga nista ne drzi gore. To dovodi do naginjanja decijeg sedista nadole u slucaju ceonog sudara (pivot - decije sediste svojom tezinom sabija auto sediste i rotira oko poprecne ose) sto moze imati za posledicu da dete dohvati glavom prednje sediste ili cak da ispadne. Zato se koristi i treca tacka da ga zadrzi u toj rotaciji, a ako nje nema, nije zgorega vezati i pojas auta (ako sediste to podrzava, naravno).
Te tacke se nalaze na raznim mestima, zavisi od auta do auta. Obicno su na poledjini zadnjih sedista ili u podu gepeka, ali ima resenja i na krovu.

Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Super. Hvala za pojašnjenje.

Traka-pojas kojim se vezuje za tu tačku se, pretpostavljam, dobija uz sedište?
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Kad je pravi top tether u pitanju, traka je ucvrscena u samu konstrukciju sedista i viri napolje sa gornje strane. Postoji i opcija na nekim sedistima koja imaju regulaciju visine naslona da se gurtnom vezu za naslon za glavu na sedistu auta, to bi bio next best thing
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Neka sedišta imaju onu nogaru koja se spusti napred na pod dotegne. Naše sedište jeste ISOfix, ali može i za pojas da se veže - ne vidim razlog da ta nogara ne posluži lepo i kada se veže pojasevima samo. Sedište kada se utegne u te 3 tačke ne mrda ni milimetar, tj kao da je deo automobila što je i najpametnije.

U samom sedištu postoji sistem koji absorbuje silu u slučaju udara ili naglog kočenja - sve ima na linku koji sam okačio pre neki dan. Postoji odlična demonstracija na YouTube koga interesuje kvalitetno sedište za do 300e.

Jedinu manu koju pronalazim je što je užasno teško, pa kada ga prebacujemo iz jednog auta u drugi to mogu samo ja da uradim, moja žena nema šanse. Olakšavajuća okolnost je što se jako lako montira kada se uđe u štos --> ISOfix je keva.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Rakhil napisao:U, bem ti, ovo bas deluje kao nesto za sta ne bih zalio para. Samo ih nikad nisam video kod nas u prodaji.

http://www.kiwyworld.com/collezione/spf1-deluxe/ :trljamoci:
Jer kad vozis Maserati, ne ide da pazaris ista manje, realno :mrgreen:
Uz ovo sediste sam i ja pozeleo da imam dete :o

Sreca, proslo me brzo :kezo:

ALi je i dalje vrhunsko :doubleup:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

nidza napisao:Neka sedišta imaju onu nogaru koja se spusti napred na pod dotegne. Naše sedište jeste ISOfix, ali može i za pojas da se veže - ne vidim razlog da ta nogara ne posluži lepo i kada se veže pojasevima samo. Sedište kada se utegne u te 3 tačke ne mrda ni milimetar, tj kao da je deo automobila što je i najpametnije.

U samom sedištu postoji sistem koji absorbuje silu u slučaju udara ili naglog kočenja - sve ima na linku koji sam okačio pre neki dan. Postoji odlična demonstracija na YouTube koga interesuje kvalitetno sedište za do 300e.

Jedinu manu koju pronalazim je što je užasno teško, pa kada ga prebacujemo iz jednog auta u drugi to mogu samo ja da uradim, moja žena nema šanse. Olakšavajuća okolnost je što se jako lako montira kada se uđe u štos --> ISOfix je keva.
Da, ovo sam zaboravio da pomenem, opcija sa nogarom kao trecom tackom je isto super stvar. A ako imas pojaseve, nogara bi bila cetvrta tacka :D
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Rakhil batali auto pojas. Nema neku funkciju, a na njemu će ostati ožiljci na mestima gde je uhvaćen klipsama.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Cekaj, cak ni ja nisam toliki Stevo Zigon da se tangiram oko oziljaka na pojasu :mrgreen:
Kad je vec tu, neka ga, ne jede leba.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Nisam ni mislio da te je napao ogizam :mrgreen:.
Na tim mestima gde se pojas hvata klipsevima od AS pojas se zgužva i malo pohaba pa se lošije uvlači i vide se ta oštećenja.
Sve ovo ne bi bio problem da ga ti namotaš i ne koristiš, ali pošto će dete za godinu, dve koristiti taj pojas svakodnevno bolje izbeći ta oštećenja kad ionako pojas nema ulogu u fiksaciji AS osim u tvojoj glavi. :D
Odgovori