Naši snimci saobraćajnih situacija
-
- Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
- Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi
Re: Naši snimci saobraćajnih situacija
Kako pesak napravi problem.Mrak,nema ulicnog osvetljenja,3 auta idu i ona navalila da predje....
Ako se ne varam, ovaj u desnoj traci bi dobio opasnu kaznu da su ga videli. Mislim da ima neka odredba baš za ovu situaciju. Bila je priča na tv-u.
- noodles
- Pridružio se: 21 Jun 2016, 19:54
- Garaža: KIA Sportage 1.6 GDi
i kakvo nemanje trunke osećaja ovog desno da uspori jer nailazi (barem) na auto u srednjoj traci koji iz "nekog razloga" stoji... kad već nije uočio znak za obeleženi pešački prelaz. na žalost, ovakvih "bez osećaja za bilo šta" je gomila.
pored ovakvih situacija, najjače su mi one kada je pešački tik iza bus stanice. ljudi izlaze iz busa, idu ka zadnjem delu i tu kreću da prelaze, ne vide ništa šta im dolazi iz suprotnog smera, a bus još stoji u stanici. e, ovi likovi što dolaze iz suprotnog smera, ma to se vozi kao da je sam na navaku, ne kapira ni da bus stoji, ni obeleženi pešački, ni kolonu iza busa... tuga.
pored ovakvih situacija, najjače su mi one kada je pešački tik iza bus stanice. ljudi izlaze iz busa, idu ka zadnjem delu i tu kreću da prelaze, ne vide ništa šta im dolazi iz suprotnog smera, a bus još stoji u stanici. e, ovi likovi što dolaze iz suprotnog smera, ma to se vozi kao da je sam na navaku, ne kapira ni da bus stoji, ni obeleženi pešački, ni kolonu iza busa... tuga.
Sa budalama se ne isplati svađati. Prvo te spuste na svoj nivo, a onda te dotuku na iskustvo!
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Tacno.Dare4x4 napisao: 03 Jan 2019, 21:12 Ako se ne varam, ovaj u desnoj traci bi dobio opasnu kaznu da su ga videli. Mislim da ima neka odredba baš za ovu situaciju. Bila je priča na tv-u.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Kazna je baš pooštrena za ovu situaciju. Ukoliko pešaka nisi propustio, tj ukoliko si mu oduzeo prednost, preživećeš. Ukoliko drugo vozilo stoji, a ti prođeš pored, ugasio si. Preduslov je (naravno) da budeš uhvaćen u prekršaju, te da nemaš način da prijava nestane.
TapaT
TapaT
Aj kad smo već dotakli temu: Šta se tačno smatra nepropuštanjem pešaka po aktuelnoj definiciji? Da li samo ne smem da mu poremetim ritam kretanja ili šta sve? Drugo, šta kada pešak nije na pešačkom? Dešavalo mi se da idem ulicom sa dve trake u jednom smeru, ja idem levom trakom. On dođe do sredine ili ostrva, ja sam u levoj traci na koju on prvo stupa. Ako stanem i propustim ga, ko mi garantuje da ga neće pokupiti ovaj iz desne trake koji nema šanse da ga spazi, a nije ni pešački prelaz tu? Ja u toj situaciji propuštam samo ako nema nikog u desnoj traci ali šta kaže zakon ?
- pedja
- član 001
Nađi emisiju SAT, u kojoj su pojašnjavali situacije sa pešacima.
Izmena, u odnosu na stari zakon, je u tome što sada imaš pravo da prođeš preko pešačkog, iako je pešak na istom, ukoliko tvoje kretanje ne utiče na pešaka. To znači da ne mora da uspori/stane, ili da ubrza, da ne kažem - beži, niti da menja pravac kretanja.
TapaT
Izmena, u odnosu na stari zakon, je u tome što sada imaš pravo da prođeš preko pešačkog, iako je pešak na istom, ukoliko tvoje kretanje ne utiče na pešaka. To znači da ne mora da uspori/stane, ili da ubrza, da ne kažem - beži, niti da menja pravac kretanja.
TapaT
- H4wkeye
U toj navedenoj situaciji moras da ga propustis.Dare4x4 napisao: 04 Jan 2019, 21:02 Aj kad smo već dotakli temu: Šta se tačno smatra nepropuštanjem pešaka po aktuelnoj definiciji? Da li samo ne smem da mu poremetim ritam kretanja ili šta sve? Drugo, šta kada pešak nije na pešačkom? Dešavalo mi se da idem ulicom sa dve trake u jednom smeru, ja idem levom trakom. On dođe do sredine ili ostrva, ja sam u levoj traci na koju on prvo stupa. Ako stanem i propustim ga, ko mi garantuje da ga neće pokupiti ovaj iz desne trake koji nema šanse da ga spazi, a nije ni pešački prelaz tu? Ja u toj situaciji propuštam samo ako nema nikog u desnoj traci ali šta kaže zakon ?
Iako je van pešačkog?
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
To ne, sem da ti se bacio pod kola. Samo ga dovodiš u opasnost ako mu tu staneš.
- H4wkeye
Pogresno sam te razumeo. NISI duzan da stanes jer je VAN pesackog. Ja sam razumeo da si rekao da je na pesackom vec a da je stigao do ostrva/sredine.

U principu ja svima kazem da lepo stanu i puste pesaka kad vide da hoce da predje. Tako je najbolje i najbezbednije. Batalite to sto je neki idiot resio da promeni definiciju toga kada se staje itd.

Hvala.
- pedja
- član 001
Dovodiš ljude u zabludu.H4wkeye napisao: Sto se tice samog zakona vodi se time da ako je pesak vec zakoracio na pesacki ili je krenuo da to uradi, stani i propusti ga.
---
U principu ja svima kazem da lepo stanu i puste pesaka kad vide da hoce da predje. Tako je najbolje i najbezbednije. Batalite to sto je neki idiot resio da promeni definiciju toga kada se staje itd.
Što se samog zakona tiče, ne moraš stati, ukoliko je zakoračio, a bezbedni ste obojica. Glupo ili ne, tako je.
Stoga i prvo i drugo je tvoje tumačenje i preporuka. Slažem se da ne treba podstrekivati vozače da procenjuju da li je bezbedno i koliko je pešak brz - treba ih propustiti nevezano za zakon, ali kada ga već komentarišeš i pominješ, čak i preventivno/u najboljoj nameri, tumači kako jeste.
TapaT
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Za ovu situaciju sa snumka nije bas jasno...
Ta brutalna kazna je za "preticanje vozila koje je propusta pesaka", tako nesto formulisano sto se ne bi uklopilo u ovo jer ovaj ide svojom trakom. E sad, bila neka emisija na tvu kona je ovde spominjana, bio valjda neko iz prekrsajnog suda i tu rekose da i ova situacija po nekom tumacenju spada u to.
Sta ce zaista biti pokazace praksa, a cinjenica je da je ovo jako opasna situacija.
Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока
Ta brutalna kazna je za "preticanje vozila koje je propusta pesaka", tako nesto formulisano sto se ne bi uklopilo u ovo jer ovaj ide svojom trakom. E sad, bila neka emisija na tvu kona je ovde spominjana, bio valjda neko iz prekrsajnog suda i tu rekose da i ova situacija po nekom tumacenju spada u to.
Sta ce zaista biti pokazace praksa, a cinjenica je da je ovo jako opasna situacija.
Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока
- pedja
- član 001
Rekoše da si naje*ao ako vozilo stoji ispred pešačkog (traka nije bitna), pešak prelazi, a ti se ne zaustaviš.
TapaT
TapaT