Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
@ljubo sta je ovo?
A pritom imaju ozbiljan nedostatak kadrova, vise od 5 godina 0% nezaposlenost, sve zbog toga sto ljudi pale preko masovno i ne vracaju sedragvorl napisao: 06 Jan 2019, 19:35 Bugarska je isto cirkus, vrlo slicno Srbiji sto zakljucujem na osnovu prica kolega sa kojima radim. Tamo je plata od 1000e za padanje u nesvest.
Čitam temu i razmišljam... Razumem da se u Nemačkoj mnogo renovira i gradi, i da su stalno potrebni građevinski radnici (i električari, stolari, keramičari, itd). Razumem i da je sve više starih lica i potrebni su ljudi koji će brinuti o njima (a nije reč o lakom i popularnom poslu). Razumem i povećanu potrebu za vozačima kurirskih službi, jer je ovaj posao, sa sve većom kupovinom preko interneta, u ekspanziji svuda u svetu. Ali otkud odjednom nema ko da vozi gradske autobuse (ne verujem da je obim posla povećan)? Ko ih je do sada vozio? Da li je reč o tome da Nemci više neće da rade taj posao? Šta je sa Turcima i ex-Jugoslovenima koji su već u Nemačkoj? Da li su i oni postali probirljivi? Čime se oni sada bave, ako im je vožnja autobusa suviše teška? Mislim na ljude kojima je to zanimanje u skladu sa obrazovanjem. Ne na nekoga ko ima završenu stručnu školu sa kojom može naći bolje plaćen posao.
Ђенерал Јанковић
- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
@trojanac kad ce novogodisnja statistika? 

- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Biće ovih dana, samo da uhvatim malo vremena.
Posetite www.garaza.rs !
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Voze ih Hrvoje i Srboljub. Poneki Plamen i Stojko ili Ramiz i Ferid.snork napisao:Čitam temu i razmišljam... Razumem da se u Nemačkoj mnogo renovira i gradi, i da su stalno potrebni građevinski radnici (i električari, stolari, keramičari, itd). Razumem i da je sve više starih lica i potrebni su ljudi koji će brinuti o njima (a nije reč o lakom i popularnom poslu). Razumem i povećanu potrebu za vozačima kurirskih službi, jer je ovaj posao, sa sve većom kupovinom preko interneta, u ekspanziji svuda u svetu. Ali otkud odjednom nema ko da vozi gradske autobuse (ne verujem da je obim posla povećan)? Ko ih je do sada vozio? Da li je reč o tome da Nemci više neće da rade taj posao? Šta je sa Turcima i ex-Jugoslovenima koji su već u Nemačkoj? Da li su i oni postali probirljivi? Čime se oni sada bave, ako im je vožnja autobusa suviše teška? Mislim na ljude kojima je to zanimanje u skladu sa obrazovanjem. Ne na nekoga ko ima završenu stručnu školu sa kojom može naći bolje plaćen posao.
Послато са SM-A605FN уз помоћ Тапатока
@Darko To je sa sajta ekstremne Nemacke partije, odnosno njenog ogranka u Holandiji. Inace ako imam u nesto poverenje, to je u Holandsku demokratiju. Smrde, ali su svesni smrada
i trude se koliko god mogu. Evo sada cekam sledece izbore (za koji mesec) jel sam konacno shvatio koga zelim u parlamentu. I dialog je prilicno jasan, cak i na glavnim medijima, a kamo li po internetu. Kod njih zuti prsluci zaista nemaju sta da traze. Uvek ce biti po nekog ekstremnijeg (ne u negativnom smislu) i nekog nervoznijeg, ali se ovde dosta stvari odvija u izborima i pritiscima na partije... Cak i oni najgori imaju jako pametne argumente i cesto ih i ostali slusaju...
A odgovor na tvoje pitanje je da nisam mogao nigde da nadjem (oficijalni i ne oficijalni mediji) nikakvu informaciju o tom videu. Raznih ljudi ima, a Holandska policija ne radi gluposti bez razloga, a ako se cak nesto i desilo, to je toliko retka pojava, da ja ne bi obracao paznju na to - a prvi sam kada vristim na nepravdu
@snork ne mozes da zamislis nivo drame koja savremena (na prvom mestu zapadna a posle i sve ostale) civilizacija ima pred sobom. Zadnjih par generacija (klinci od '85 pa na dalje) su odgajanji u izobilju, sa fokusom na ispunjenju, uzivanju i kretivnim sposobnostima u svakom poslu. Trud i muka cesto dolaze opciono (u procesu ucenja i samog rada). Posto je uvek neko drugi za njih odradjivao vecinu teskih trenutaka u zivotu. Takvi sada trebaju da preuzmu odgovorne servisne (a i sve ostale
) poslove. A ima ih bas mnogoooooo (u procentima oko 30% svih zaposlenih). Sve pozicije nedostaju i to u enormnim kolicinama.... Generecija koja je ceo sistem podigla (godiste 45-55) brzim tempom odlazi u penziju, a nema nikoga ko moze da ih odgovarajuce zameni - na prvom mestu posvecenost poslu, pa onda po iskustvu i espertizi kao i po upotrebi zdravog mozga. Oni su jos bili nauceni da mucnu glavom i da znaju gde im je mesto i sta treba da rade. I nije im bio cilj samo odradjivanje posla (pare) nego sam rad. Pri cemu se Holandija jos relativno dobro drzi u svemu tome, ali se klima po svim savovima.... Definitivno nagli razvoj AI i robotike ce dobar deo tih problema zakrpiti, ali covecanstvu se mracno pise. Sa pozitivne strane cela ova situacija je samo jedna standardna faza u novoj industriskoj revoluciji. Verovatno jedna od poslednjih koju je covek napravio (svojim umom
)

A odgovor na tvoje pitanje je da nisam mogao nigde da nadjem (oficijalni i ne oficijalni mediji) nikakvu informaciju o tom videu. Raznih ljudi ima, a Holandska policija ne radi gluposti bez razloga, a ako se cak nesto i desilo, to je toliko retka pojava, da ja ne bi obracao paznju na to - a prvi sam kada vristim na nepravdu

@snork ne mozes da zamislis nivo drame koja savremena (na prvom mestu zapadna a posle i sve ostale) civilizacija ima pred sobom. Zadnjih par generacija (klinci od '85 pa na dalje) su odgajanji u izobilju, sa fokusom na ispunjenju, uzivanju i kretivnim sposobnostima u svakom poslu. Trud i muka cesto dolaze opciono (u procesu ucenja i samog rada). Posto je uvek neko drugi za njih odradjivao vecinu teskih trenutaka u zivotu. Takvi sada trebaju da preuzmu odgovorne servisne (a i sve ostale

Koliko sam ja razumeo, do pre nekoliko godina, monopol na medjugradski prevoz je imala železnica DB, da bi tek od nedavno, ministarstvo saobraćaja počelo da deli dozvole autoprevoznicima za medjugradski prevoz putnika, što je i otvorilo ovoliku tražnju za vozačima.snork napisao: 08 Jan 2019, 02:07 Čitam temu i razmišljam... Razumem da se u Nemačkoj mnogo renovira i gradi, i da su stalno potrebni građevinski radnici (i električari, stolari, keramičari, itd). Razumem i da je sve više starih lica i potrebni su ljudi koji će brinuti o njima (a nije reč o lakom i popularnom poslu). Razumem i povećanu potrebu za vozačima kurirskih službi, jer je ovaj posao, sa sve većom kupovinom preko interneta, u ekspanziji svuda u svetu. Ali otkud odjednom nema ko da vozi gradske autobuse (ne verujem da je obim posla povećan)? Ko ih je do sada vozio? Da li je reč o tome da Nemci više neće da rade taj posao? Šta je sa Turcima i ex-Jugoslovenima koji su već u Nemačkoj? Da li su i oni postali probirljivi? Čime se oni sada bave, ako im je vožnja autobusa suviše teška? Mislim na ljude kojima je to zanimanje u skladu sa obrazovanjem. Ne na nekoga ko ima završenu stručnu školu sa kojom može naći bolje plaćen posao.
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
Svaja sa sinom bila probno 10dana u Hamburgu kod supruga.
Njena zapažanja:
-kulturna vožnja, niko ne jurca jer ima radra i nema sviranja, histerisanja, asfalt bez rupa,
-sedeljki u kafićima preko dana nema ni 1% kao kod nas,
-ne troše novac na gluposti kao kod nas,
-cene hrane ok, u rangu naših mada ima i jeftinije,
-nema kineske garderobe kao kod nas,
-cene normalne garderobe su kao da kupujemo kod nas u firmiranim radnjama,
-posle 18-18.30 ne možeš videti nikoga na ulicama (one varijante naše 21-22h+ su misaona imenica),
-kupovina stana nemoguća, od 450-1.000.000e
-najam stana za njih troje u turskom delu nema ispod 800-850e sa svim dažbinama (ne bi ni živela jer se ne oseća sigurno ni ona ni zet)
-najam u ok delu oko 1100-1150 sa dažbinama, ono topli stan,
-sa neto platom 1700-1800 koliko ima suprug ne mogu ništa
-ići će na B1 nivo ovde da završi, sin završi godinu,okupljanje porodice i paljba.
Njena zapažanja:
-kulturna vožnja, niko ne jurca jer ima radra i nema sviranja, histerisanja, asfalt bez rupa,
-sedeljki u kafićima preko dana nema ni 1% kao kod nas,
-ne troše novac na gluposti kao kod nas,
-cene hrane ok, u rangu naših mada ima i jeftinije,
-nema kineske garderobe kao kod nas,
-cene normalne garderobe su kao da kupujemo kod nas u firmiranim radnjama,
-posle 18-18.30 ne možeš videti nikoga na ulicama (one varijante naše 21-22h+ su misaona imenica),
-kupovina stana nemoguća, od 450-1.000.000e
-najam stana za njih troje u turskom delu nema ispod 800-850e sa svim dažbinama (ne bi ni živela jer se ne oseća sigurno ni ona ni zet)
-najam u ok delu oko 1100-1150 sa dažbinama, ono topli stan,
-sa neto platom 1700-1800 koliko ima suprug ne mogu ništa
-ići će na B1 nivo ovde da završi, sin završi godinu,okupljanje porodice i paljba.
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Sve OK što je napisano, jedino da od 18-18.30 ne možeš nikoga da vidiš na ulicama, to ne drži vodu. Sve, ali sve prodavnice rade najkraće do 20.00, ljudi koji imaju "birokratsko" radno vreme, recimo od 09-17h moraju posle posla da odu malo i u nabavku bakaluka i u neki , makar kakav šoping. Kad se vraćam s posla iz druge smene oko 2100-2130 metroi su puni ljudi. Ne verujem da se taj narod samo voza tamo-amo pod zemljom, pre sam sklon da poverujem da su bili negde po gradu/radnjama/whatever i da se u to vreme vraćaju kući. OK, nije Hamburg u pitanju nego Minhen, ali ne vidim preterano puno razloga zašto bi se švabe na severu dijametralno suprotno ponašale od švaba na jugu zemlje.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
Bas tako, ima svakakvih gradova. Amsterdam je npr. 24h aktivan 365 dana godisnje, bar vecina opstina. A i cene stanova u Hamburgu sigurno nisu tolike - ne mogu nikako da budu skuplje nego u Amsterdamu (cak ni blizu), ali ajde to je prvi utisak 

Ta cena stana troclanu porodicu, 65 kvm, je za Keln u rangu nemackog dela. Stan je definitivno alfa i omega standarda. Neki Hrvati iz sireg kruga se vracaju za Slavoniju, jer ne mogu nizim poslovima da pokriju troskove, a osecaju se daleko iznad ostalih nacija pa tako i biraju situaciono nerealne stanove. Inace jedno od prvih pitanja Hrvata kada se sele u DE je u kom kraju zive Nemci
Stan i lokacija se uvek bira prema prihodu i projektovanom budzetu za buducnost, a ne prema kompleksima, mada cesto je nemoguce birati u vecim gradovima.
Apropo bezbednosti, sigurno je manje vise svugde, osim bas u par getoa po Berlinu i jos nekim multi kulti gradovima. Samo je nas utisak takav da mi nismo kao Turci u globalu
Inace Turci su vrlo fina nacija, druzimo se dosa sa nekima (isti su kao mi), ali vecinska radnicka klasa koja je dosla sa sela i zadrzala navike stvara paradigmu.
Garderoba, ne znam za normalnu, ali firmiranu placam daleko ispod cena u Srb radnjama. Ne kupujem kada moram, vec kada naleti dobro po razumnoj ceni.
Inace jos se nisam navikao (iliti odrekao) balkanskog mentaliteta ni nakon skoro 2 god. Postujem i razumem njihov, ali ovaj nas je toliko jak

Apropo bezbednosti, sigurno je manje vise svugde, osim bas u par getoa po Berlinu i jos nekim multi kulti gradovima. Samo je nas utisak takav da mi nismo kao Turci u globalu

Garderoba, ne znam za normalnu, ali firmiranu placam daleko ispod cena u Srb radnjama. Ne kupujem kada moram, vec kada naleti dobro po razumnoj ceni.
Inace jos se nisam navikao (iliti odrekao) balkanskog mentaliteta ni nakon skoro 2 god. Postujem i razumem njihov, ali ovaj nas je toliko jak

Ja isto potvrdjujem da posle 18 i 30 gotovo nikoga ne mozes sresti na ulici peske, a pojedine malecne bakalnice ararpskih, turskih i slicno vlasnika budu otvorene do 20 ili 21. Ostalo je uglavnom zatvoreno..kragujevac napisao: 08 Jan 2019, 10:17 Sve OK što je napisano, jedino da od 18-18.30 ne možeš nikoga da vidiš na ulicama, to ne drži vodu.
Kad se vraćam s posla iz druge smene oko 2100-2130 metroi su puni ljudi. Ne verujem da se taj narod samo voza tamo-amo pod zemljom, pre sam sklon da poverujem da su bili negde po gradu/radnjama/whatever i da se u to vreme vraćaju kući.
Ja veujem da taj narod u metrou u to vreme obavlja prevoz iz istih razloga kao i ti, vracaju se kuci sa posla.
Moje iskustvo je Frankfurt sa okolinom i Hanover, za Minhen ne znam da lis se bas toliko razlikuju navike..
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Aman, šta je to "ostalo" što je u 1830 zatvoreno? Pa Edeka, Penny,Aldi,Lidl, Netto, Rewe, Media Markt, Saturn, Karstadt, Hoeffner, Segmueller, Kaufhof ovi ili oni......svi živi su otvoreni do 20.00, kakve malecne bakalnice pominješ. 
Ispade da se personal u tim radnjama od 18.00 pa na dalje samo dosadjuje, jel eto nikoga nema na ulicama. Ne pričajte svašta.
Frankfurt sa okolinom?? Pre će biti da je bilo reči o okolini sa Frankfurtom. Mislim, i ovde kad bi se neko prošetao u 19.00 kroz Puchheim, Graefelfing, Wolfratshausen, Pullach itd. sigurno ne bi video nikog živog, ali ne verujem ni da je u mestašcima u okolini Beograda gomila ljudi na ulicama u to vreme i da se ne znam šta dešava.

Ispade da se personal u tim radnjama od 18.00 pa na dalje samo dosadjuje, jel eto nikoga nema na ulicama. Ne pričajte svašta.
Frankfurt sa okolinom?? Pre će biti da je bilo reči o okolini sa Frankfurtom. Mislim, i ovde kad bi se neko prošetao u 19.00 kroz Puchheim, Graefelfing, Wolfratshausen, Pullach itd. sigurno ne bi video nikog živog, ali ne verujem ni da je u mestašcima u okolini Beograda gomila ljudi na ulicama u to vreme i da se ne znam šta dešava.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Da nema ljudi na ulicama, pa rekao bih da nema, bar ovo sto sam vidjao po nekim relativno manjim gradovima i selima, evo i danas bas gledam, posle 18 se vracam sa posla, jako slabo ljudi napolju. Nije to sad neka ne znam kako mana, samo je drugacije. Recimo i u Madjarskoj je isto tako, Budimpestu ne racunam naravno.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money