Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Postovi: 11723
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16
Lokacija: Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ljubitelj »

Pise aparat za jogurt je koriscen, ne znam doduse marku ovako napamet.
Mozes da pravis i bez aparata, da sklepas neko prirucnu varijantu.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Postovi: 14755
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir
Lokacija: Vulinjak

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od nikaragva »

Ne treba ništa da sklepaš, treba ti šerpa i šporet :)
ljubitelj
Reactions:
Postovi: 11723
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16
Lokacija: Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ljubitelj »

Sporet?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Postovi: 14755
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir
Lokacija: Vulinjak

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od nikaragva »

Treba ti toplota :)
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Postovi: 8226
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Lokacija: Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Ji 4Tze »

ljubitelj to "od oka" :D

Slika
Boringly average, but also perfect for school run mums
ljubitelj
Reactions:
Postovi: 11723
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16
Lokacija: Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ljubitelj »

Toplota sporeta? Nisu li prevelike temeprature sporeta?
Koliko se ja secam temperatura bude nesto toplija od ruke, ni priblizno onome sto je u sporetu.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Postovi: 14755
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir
Lokacija: Vulinjak

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od nikaragva »

Mi smo obicno kuvali mleko posle muze, mada sam ga ja cesto pio i nekuvano.
Xepoj87
Reactions:
Postovi: 28237
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37
Lokacija: Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Xepoj87 »

Nekuvanim si mogao samo tako da se zarazis.
Mi smo kuvali i zamrzavali visak.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Postovi: 3770
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09
Lokacija: Speck in the Sea

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od superboss »

ljubitelj napisao: 09 Jan 2019, 10:22 Toplota sporeta? Nisu li prevelike temeprature sporeta?
Koliko se ja secam temperatura bude nesto toplija od ruke, ni priblizno onome sto je u sporetu.
Ajd da pokušamo ovako.

Sastojci: mleko i bakteriološka kultura mlečnog proizvoda. Može da se oskoristi i kupovni jogurt iz prodavnice.

Način pripreme. JAKO komplikovano!

Mleko se skuva u šerpi. Ostavi se da se ohladi do nekih 30 stepeni i onda se u njega doda kupovni jogurt, ili kultura ako se ima.

Utopli se i ostavi da odstoji preko noći(ili 6-8h). Posle toga se ostavi u frižider i može da se pije. Može da se pije i pre toga, ali niko ne voli mlak jogurt :nemampojma:

Od istog tog jogurta može da se napravi nova tura.

najlakši način da se napravi jogurt u domaćoj radinosti.

Inače, kiselo mleko može da se napravi pomoću hleba(ubaci se malo hleba u mleko-i isto uskisne), ali ja ne znam kako tačno. Ako neko zna neka napiše.

P.S: ako koristite kupovni jogurt, kakav koristite takav ćete i dobiti. Ja sam recimo prvi put porbao sa jogurtom iz Lidla, i dobio isti takav proizvod, gusti jogurt.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Postovi: 9821
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Lokacija: Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Vladapetr »

Meni je ovo malo čudno. Na opisani način (skuvaš pa sačekaš da se ohladi, dodaš pola čaše gotovog proizvoda pa utopliš) smo nekada pravili baš kiselo mleko, i dobijali proizvod vrlo sličan kupovnom. Nekad je bio maltene identičan (ukus, "pihtijasta" struktura), pa sam ja analizirao da li ima veze sa količinom kiselog mleka koji ubacimo u startu, temperature itd...
Komentarisao sam ovo u školi i profesorica biologije mi je rekla da se tako pravi kiselo mleko a ne jogurt, jer se kod jogurta radi o drugačijoj kulturi bakterija koje se razvijaju na drugi način. Stoga nisam ni probao.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Postovi: 20487
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Heinz »

Tako se i ja sećam, kiselo mleko se ovako pravilo.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Postovi: 14755
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir
Lokacija: Vulinjak

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od nikaragva »

Xepoj87 napisao: 09 Jan 2019, 22:23 Nekuvanim si mogao samo tako da se zarazis.
Mi smo kuvali i zamrzavali visak.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Znam, ali glad ociju nema
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Postovi: 15353
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Lokacija: Beograd

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od pedja »

N_L napisao:Kad pominjete jogurt, ima li dje u BG(Srbiji generalno) da se kupi pravi grcki jogurt? Ne dukatos i ti "tipovi" grckog jogurta vec pravi.. .BIo je nekad u tempo i to od fagea i megglea al nema eo dugo vremena.
Probah 2% i 8%
Dvojka mi bolje leži.
Ima i 0% (ili "0%"), nisam probavao.

Kako god, držaću se tečnijih.
Slika

TapaT
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Postovi: 7607
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Lokacija: Ns
Kontakt:

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od nuk »

Heinz napisao:Tako se i ja sećam, kiselo mleko se ovako pravilo.
Razmutiš ga mikserom i eto jogurta

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Postovi: 3770
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09
Lokacija: Speck in the Sea

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od superboss »

Vladapetr napisao: 09 Jan 2019, 22:54 Meni je ovo malo čudno. Na opisani način (skuvaš pa sačekaš da se ohladi, dodaš pola čaše gotovog proizvoda pa utopliš) smo nekada pravili baš kiselo mleko, i dobijali proizvod vrlo sličan kupovnom. Nekad je bio maltene identičan (ukus, "pihtijasta" struktura), pa sam ja analizirao da li ima veze sa količinom kiselog mleka koji ubacimo u startu, temperature itd...
Komentarisao sam ovo u školi i profesorica biologije mi je rekla da se tako pravi kiselo mleko a ne jogurt, jer se kod jogurta radi o drugačijoj kulturi bakterija koje se razvijaju na drugi način. Stoga nisam ni probao.
Probao sam sa tečnim slovenačkim jogurtom-identičan ukus i gustinu sam dobio.

Sa gustim jogurtom iz Lidla(kao grčkim)-isto se dobije, gusto, kremasto u stvari.

Čak i sa 2,5% mm uspeva.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Odgovori