Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...
- Joker
- Pridružio se: 23 Jan 2016, 15:43
- Garaža: Kamiq Ambition 1.0 TSI DSG
- Kontakt:
Re: Automobili iz uvoza: iskustva, mišljenja, prevare placeva...
@gavran
Pokušao sam da budem realan da sagledam problem garancije na polovan automobil i sa strane kupca i sa strane prodavca. Moje lično mišljenje je da ne može niko da ti da garanciju na polovan automobil i da ne treba da bude u zakonu. Možda eventualno 30-60 dana ili određeni broj kilometara pa šta prvo bude.
Što se tiče potrošne robe ako tako posmatraš onda je skoro sve potrošna roba i na jako malo proizvoda bi imao zakonskih 24 meseca saobraznosti. Ali svakako pojam potrošne robe ostavlja dovoljno prostora za manipulaciju. Ja sijalicu (bilo koju) smatram portošnom robom i ok mi je garancija 6 meseci, a ima prodavnica koje daju 24 meseca garanciju na sijalice. itd. ...
Pokušao sam da budem realan da sagledam problem garancije na polovan automobil i sa strane kupca i sa strane prodavca. Moje lično mišljenje je da ne može niko da ti da garanciju na polovan automobil i da ne treba da bude u zakonu. Možda eventualno 30-60 dana ili određeni broj kilometara pa šta prvo bude.
Što se tiče potrošne robe ako tako posmatraš onda je skoro sve potrošna roba i na jako malo proizvoda bi imao zakonskih 24 meseca saobraznosti. Ali svakako pojam potrošne robe ostavlja dovoljno prostora za manipulaciju. Ja sijalicu (bilo koju) smatram portošnom robom i ok mi je garancija 6 meseci, a ima prodavnica koje daju 24 meseca garanciju na sijalice. itd. ...
-
- Banned
- Pridružio se: 01 Okt 2012, 12:38
- Garaža: Suzuki S-Cross 4x4 1.6TD Sergio Celano
pa vi se salite. garancija na tako potrosnu robu kao sto je polovni automobil, to moze ali da se rizik ugradi u cenu automobila. ima i toga, ali plati pa klati. hoces da platis vise 1000e po godini garancije?
garancija moze na kilometrazu i na servisnu knjigu, tu se nazalost realna prica zavrsava.
garancija moze na kilometrazu i na servisnu knjigu, tu se nazalost realna prica zavrsava.
Drugaru je auto plac gde je kupio GLK iz 2012. sređivao neki senzor ili sl. Zaboravio sam, pitaću.
Ne smeju da prodaju vozilo sa skrivenim manama, to bi bila neka suština, ako je ima uopšte.
Ne smeju da prodaju vozilo sa skrivenim manama, to bi bila neka suština, ako je ima uopšte.
- klisko
- Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
- Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010
Šta se dešava sa feleričnom novom robom? Ona se prodaje bez garancije ili sa ograničenom garancijom (koja je lošija po kupca od zakonom garantovane), ali kupac je svestan da je dobio oštećenu robu po nižoj ceni i zato se odrekao garancije. Pretpostavljam da slično može da se primeni i na polovne automobile, samo je pitanje kako je to formulisano u zakonu i kako to preformulišu placevi u kupoprodajnim ugovorima.
Edit: bilo bi dobro da se ovo bolje uredi i preciznije definiše pa da više ne mogu leševi da se uvaljuju kao NOV NOV...
Edit: bilo bi dobro da se ovo bolje uredi i preciznije definiše pa da više ne mogu leševi da se uvaljuju kao NOV NOV...
Ja bih prvo to NOV NOV zabranio da sam vlasnik sajta. Možda bih dozvolio za automobile do nekoliko meseci starosti i desetak hiljada km, al ovo sad je skroz bezveze. Nekako vređa nas koji smo bar nekad kupili nov auto pa znamo šta to znači.
Kad vidim da napišu NOV NOV za auto koji je prešao 150+ kkm i koji je 10+ godina star onda mi dođe da okačim moj na oglas i da napišem auto će biti proizveden za 2 godine 
Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk
Da bi se taj Zakon o zaštiti potrošača mogao primeniti i na polovnu robu (polovni automobil), potrebno je:
- da kupac bude fizičko lice (Pera, Mika, Žika,...),
- da prodavac bude ili pravno lice (DOO, AD,...), ili preduzetnik (STR, SZR,...), i da taj prodavac bude TRGOVAC AUTOMOBILIMA isključivo, ili u krajnjem slučaju trgovac automobilima i sličnom robom.
Znači ne može se ovaj zakon primenjivati recimo kad neki Pera Petrović kupuje vozilo od neke firme koja ne trguje automobilima (recimo, kupovina vozila od raznih firmi koje se ne bave trgovinom automobilima, već se bave trgovinom robe široke potrošnje: npr. kao kada kupujete neko polovno komercijalno VAN vozilo od nekog DOO-a koji se bavi trgovinom mesom i mesnim prerađevinama).
Dakle, kupac mora biti fizičko lice (ne DOO, ne STR,...), a prodavac mora da bude DOO, STR itd. koji se u sklopu svoje delatnosti bavi prodajom vozila.
- da kupac bude fizičko lice (Pera, Mika, Žika,...),
- da prodavac bude ili pravno lice (DOO, AD,...), ili preduzetnik (STR, SZR,...), i da taj prodavac bude TRGOVAC AUTOMOBILIMA isključivo, ili u krajnjem slučaju trgovac automobilima i sličnom robom.
Znači ne može se ovaj zakon primenjivati recimo kad neki Pera Petrović kupuje vozilo od neke firme koja ne trguje automobilima (recimo, kupovina vozila od raznih firmi koje se ne bave trgovinom automobilima, već se bave trgovinom robe široke potrošnje: npr. kao kada kupujete neko polovno komercijalno VAN vozilo od nekog DOO-a koji se bavi trgovinom mesom i mesnim prerađevinama).
Dakle, kupac mora biti fizičko lice (ne DOO, ne STR,...), a prodavac mora da bude DOO, STR itd. koji se u sklopu svoje delatnosti bavi prodajom vozila.
A najcesce se ta vozila ne vode na placeve nego bude ono 'na ime' tako da ta garancija moze da se ocekuje samo od dilera koji prodaju svoja demo vozila i slicno.
- klisko
- Pridružio se: 01 Okt 2016, 00:09
- Garaža: Octavi A7FL 1.6TDI 2019, Octavia A5FL 1.9TDI 2010
Dakimil, nije naglašeno, ali mislim da smo i pričali o placevima koji se bave prodajom automobila, a već je pomenuto da su uslovi garancije drugačiji kada se nešto kupuje za firmu.
Ftj, kako to papirološki izgleda, zanima me, ako se upustim u pregovore sa placem, gde će/da li će da se vade. Želim da vidim reakciju kada pomenem garanciju.
Kada je auto na ime, kome plaćam na papiru? Da li oni izmuljaju da smo kupoprodaju napravili vani, pa oni vrše uslugu uvoza ili rade nešto drugo? Ne sumnjam da su našli način da se provuku, zanima me kako? Hvala.
Ftj, kako to papirološki izgleda, zanima me, ako se upustim u pregovore sa placem, gde će/da li će da se vade. Želim da vidim reakciju kada pomenem garanciju.
Kada je auto na ime, kome plaćam na papiru? Da li oni izmuljaju da smo kupoprodaju napravili vani, pa oni vrše uslugu uvoza ili rade nešto drugo? Ne sumnjam da su našli način da se provuku, zanima me kako? Hvala.
Zaista ne znam kako funkcionisu al s obzirom da auto ne prodaju sa iskazanim pdvom, to ce reci da ne ide komplet preko firme nego nesto kombinuju kao fizicka lica.
Ej ja sam iz Vš, pa nemam pojma. Zavisi kako koji auto, Ali generalno nisu nešto
Sent from my TA-1052 using Tapatalk
Sent from my TA-1052 using Tapatalk
ovaj deluje ok, nov nov mercedes https://www.polovniautomobili.com/auto- ... -123624-km
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
W203 FL dizel u bilo kojoj zemlji košta mnogo para. Ili je pregazio 320 000 km ili je bio lupan. Apsolutno nikakve šanse da mu poverujem da je sve okej sa tim FL
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
Stvarno dobar Merc. Ma i da je pregazio (što naravno da jeste) nema veze i dalje lepo izgleda