Ne znam da li da pišem ovo u ovoj temi ili u "Plate i životni standard....."
Bili supruga i ja malopre u konzulatu Srbije da predamo zahtev za nove pasoše. Ok, predali, dobili karticu sa brojem, pošto smo bili rano tu, završili smo sve ukupno za sat i po. Zakazivanje termina online kao u Srbiji ne postoji kao opcija u inostranstvu. Službenici su bili baš OK (radila dvojica). Platiš, sačekaš, relativno brzo sve gotovo.
S druge strane, taj konzulat je ISTI već skoro 30 godina, bar toliko dugo ja idem tamo. Isti jadni klimavi stolovi za pisanje, isti prepotopski šalteri kao u opštinskim kancelarijama pre 30-40 godina, isti pocepani linoleum kao u seoskoj ambulanti u Lebanu (verovatno je tamo bolji), olinjale stolice za čekanje, sve klimavo, jadno i izandjalo. A ispred konzulata nova E klasa kao službeno vozilo.
Ako je konzularno odeljenje slika i prilika neke države, onda ne znam šta bih rekao. NIsam baš hteo upadljivo da slikam, ko zna da nekom ne stanem na žulj zbog toga, ali rupu na podu sam slikao,

. Pa hebemliga, cela površina da se pokrije novom podnom oblogom i u D ne košta više od 400-500€. Čovek se oseti baš nekako jadno kad udje u konzulat ovde.