Posao i zaposlenje

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Re: Posao i zaposlenje

Post od Darko »

Ona it akademija u zemunu je bacanje para za one sto nemaju nikakvo predznanje. Isplati se za one koji imaju znanje pa hoce da polazu za neki sertifikat.
Ocekivanje da dodjes sa znanjem da koristis windows i office i da posle 6 meseci (2 3 predavanja sedmicno) postanes programer i dobijes negde posao je prodavanje magle sa njihove strane.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Vladapetr napisao: 16 Feb 2019, 09:55 Za god ili dve da naučiš da programiraš i imaš sigurno zaposlenje? Srbija je majka :glavomuzid:
Ne znam što se čudiš.Srbija je lider u svetu po broju freelancera ili programera koji rade za firme na "trulom Zapadu".
Korisnikov avatar
Kornjaca Rade
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2014, 08:57
Garaža: Lancia Delta 1.8 Di T-Jet

Post od Kornjaca Rade »

Pa mozes ako planiras da najodmornijih par sati dnevno radis samo to, tj. nemas drugi posao, i tako dve godine. A online kurseva i literature imas koliko hoces za mnogo manje pare.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

srdjanyo napisao:
Vladapetr napisao: 16 Feb 2019, 09:55 Za god ili dve da naučiš da programiraš i imaš sigurno zaposlenje? Srbija je majka :glavomuzid:
Ne znam što se čudiš.Srbija je lider u svetu po broju freelancera ili programera koji rade za firme na "trulom Zapadu".
Čudi me zamisao o kursu od godinu dana koji će ti garantovati dobro plaćen posao. To je način razmišljanja koji je ovdašnji trademark, instant i o-ruk rešenja.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Po završetku kursa može se očekivati početna od 500e prvih godinu dana. Da radiš i učiš. Jedino ako baš razbijaš pa da očekuješ više.

Sent from my HTC Desire 12 using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Pa teoretski moze al to ne ide uz tu filozofiju daj kurs i garantovani placen posao. Zavisi od coveka do coveka, mali je procenat ljudi koji su sposobni za tako nesto. Nesto pragmaticniji savet je uciti i onda juriti praksu ili ako uspes za par godina i neki portfolio da prezentujes onda i mesto juniora.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Vidim da je IT sektor u ekspanziji i u Srbiji i da je potražnja za radnicima konstantna.Imam 35 godina,posao vozača dostavnog vozila radim 13 godina,kičma neće trajati do veka.Moram se što pre preorijentisati ,kad već živim u gradu u kome su IT divovi poput Continentala.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Sedenje na stolici 8 10 sati ce isto sjebati kicmu.

Ja sam par meseci isao na kurs na it akademiju i ne preporucujem onima sto nemaju nikakvo strucno znanje. Ja sam batalio pre polovine kursa. Platiti do kraja sam morao naravno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Sa preko 30 i kusur godina starosti moraš da budeš baš poseban pa da te neko primi da radiš, bez prethodnog iskustva.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Ne znam zasto radis 13 god na dostavi i ne menjas nista.
Par drugara mi je tokom prethodnih par godina pocelo da taxira. Prilicno su zadovoljni. U ns rade. Tipa 8 sati dnevno sa svojim autom (dnevne voznje). Budu dobri npr 60k mesecno kad sve poplacaju. U odnosu na to sto ti radis, to je daleko pristojniji posao, manje pritiska, nema sefova, ciljeva, ipak budes sam svoj gazda. Mozes da planiras vreme. Kazu drugari danas im se ne rade, ostanu kuci da spavaju, sutra rade vise da nadoknade.
Bas sam sedeo sa drugarom pre neki dan. Zavrsio drz ekonomski. Vukao se po nekim privremenim poslovima, pripravnickim varijantama, dopizdelo mu. Kupio lagunu i vozi taxi sad. Kaze da je znao da je ovako poceo bi to da radi pre mnogo godina. A ne da ga neko keca u mozak za 300e plate u nekoj firmi.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Drugar je kao građevinski inženjer prešao na programiranje, u četrdeset i nekoj godini. Jedno godinu dana je sam učio, besplatnog materijala barem ima koliko hoćeš. Sad, Posle 2-3 godine već zarađuje ozbiljnu seniorsku platu. Ali ne mislim da svako to može, treba ipak matematičko-analitičko-ligički način razmišljanja. Sa druge strane, nije neophodno da budeš baš programer, može da se radi customer support, da se piše dokumentacija, da budeš tester, niz drugih poslova koji idu uz IT.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Problem sa tim radim mestima je što ne može bilo ko da ih radi, na kakvom god nivou da je prekvalifikacija.

Ljudi bez trunke predznanja i interesovanja odu na te IT akademije uz obećanu iluziju da ih za godinu dana čeka plata u hiljadama eur. Ne ide to baš tako.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Treba ti definitivno matematicko logicki mindset.

Mada sam pisao primere gde kolegnica koja zavrsila turski jezik sada jedna od najboljih u razvoju softvera, sve naucila na poslu, i u DE ima preko 95k eur godisnje.

U ITu imas ogroman dijapazon poslova. Sirovo programiranje je ok, ali svi veci IT provajderi to outsourcuju uglavnom razvojnim timovima u Indiji, a manji raznim freelancerima kojih ima bas dosta.

Imas consultancy poslove, QA tester, first level support...za to ti ne treba nikakav kurs, samo iskustvo koje stices noseci kafu i burek seniorima ( salim se naravno ) na pravom poslu.

Poslednja izmena od ikac2000 u 16 Feb 2019, 14:54, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

drugarica završila arapski i videla da od toga nema ništa :)

Išla je neki kurs 6 meseci, nešto kasnije još na jedan kurs. Sad je u customer support, 600 eura plata (BG). Planira da menja posao jer joj ne odgovara radno vreme.

Njena sestra je baš uspela u grafičkom dizajnu. Radila je reklame za Cola, Fanta, Land Rover, Bambi, Next razna piva, banke itd itd itd. Trenutno je art direktor u jednoj firmi.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Puzo81
Reactions:
Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium

Post od Puzo81 »

Ajmo ovako sveže...

Kolega u poznatoj NS školi išao na kurs java..., predavači sa FTN i IT firmi. Počeo od teške nule. Taj kurs 2x sedmično dvočas oko dva meseca 200evra. Grupice 15-20ljudi. Posle mesec i sada na kraju prvog dela ima polaganje, prvo oko 2h i sada 4. Imao je 60 i sada 51%. Pri polaganju sve može da koristi sem mobilnog. Od njegove grupe 18 polaznika na završni prvog kruga izašlo troje :dobarvic:
Drugi krug obuke kreće uskoro, 5x sedmično po 3h, 80000RSD. Predložili mu za testera da nastavi jer za neki drugi deo nije jer je imao 51%.

Gledao sam zadatak polaganja (da napravi registraciju klijenata na recepciji....) Nije nešto preterano komplikovano i za one sa osnovnim znanjem ALI realno treba mnogo mnogo da se vežba i posveti vremena i pre svega da ti leži. Propusti li se jedan čas ćao zdravo.

Drugi kolega je završio neki kurs, početna mu bi 450e, sada već oko 550 ali ne zna ni on šta radi, trenutno kaže drnda daljince i STB android.

Dipl ecc sam, 50% radim su struci i mislio sam prekvalifikovati se za testera i slično ali nešto mi se ne ćoreta i teško da bih mogao sedeti 8-10h na poslu zbog išijalgije pa sam za sada ostao na trgovini i računovodstvu.

Treba probati, bar taj osnovni prvi korak od 200e i videti o čemu se radi. Većina je šlogirana kada vidi true false /... itd itd , kao stari MS DOS. Misle da se 500e dobija na lepe oči znajući pisanje maila, instagram, FB :kezo:

p.s. Drugar predložio da odemo na 2-3 meseca na Aljasku u sezoni da radimo ribu, oko 8-9000$ se donese čisto. Moguće da uzmem neplaćeno nekako i da idme da se smrzavam 12-16h dnevno :D
Odgovori