Hvala, baš ima dosta korisnih informacija, a ima i još da čitam, pročitao sam tek poslednjih mesec-dva.jaksa napisao:Idi na beobild forum, ima dosta iskustava iz prvog lica.
Konkretno:
http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=20&t=3648
Edit: Zemun je odličan, treba ga upoznati
Interesantno da sam tamo natrčao na meni nepoznat info koji sam malo dodatno istražio. Izgleda da, ako supružnici zajedno kupuju stan, moraju da se upišu kao zajednički vlasnici (50,50 posto). Ranije se podrazumevalo da je stan stečen u braku zajednička imovina, sada se to i formalizuje (i koristi kao osnov za povrat pdv). Može da se upiše i u drugačijem odnosu od 50-50 ili da se jedan od supružnika potpuno odriče prava na svoj deo stana. Ako dobro razumem, to odricanje je trajno i u slučaju razvoda, taj supružnik nema nikakva prava. Razlog za uvođenje ovog pravila mi nije sasvim jasan. Kažu, time sprečavaju muža da proda stan bez saglasnosti žene. Ja kada sam kupovao stan pre 2006-te, morao sam da dobijem i overenu saglasnost žene prethodnog vlasnika iako je on bio jedini upisan kao vlasnik, ali je stan bio stečen u braku.
Sa ovim novim rešenjem, muž može da natera ženu da se od dana kupovine odrekne svojih prava čime zakonodavac (ili NVO) dobija suprotno od onoga što su hteli. Možda se žena odrekne prava jer muž plaća kredit, ali se posle par godina situacija promeni, ona otplati stan ali nije njen. Logičnije mi da se stan deli nakon što je otplaćen ili u trenutku kad se zna da je kraj zajedničkog života i kada se dogovara preostala otplata (ako nije otplaćen).
Članak:https://www.b92.net/bbc/index.php?yyyy= ... id=1463703
U mom slučaju, da bi moja žena dobila povrat pdv-a, moram nju da upišem kao vlasnika 40kvm, a sebe kao vlasnika 10kvm (na primeru stana od 50kvm) jer ja nemam pravo na povrat pdv. I time je stan podeljen i pre (daleko bilo) razvoda ili smrti jednog od nas. To što samo ja vraćam kredit sledećih 20-25 godina, nikom ništa.
Tako da mi se čini da ima tu nekih drugih razloga za ovakva rešenja, a ne ravnopravnost žena.
Drugim rečima, izbor je platiti državi nekoliko hiljada evra pdv-a ili verovati ženi, zanimljiva odluka

Takođe sam pronašao potvrdu na moje ranije pitanje, da li deca gube pravo na povrat pdv-a kad odrastu i sebi kupuju stan, ako su kao članovi domaćinstava omogućili roditeljima povrat pdv-a. Neko je već odgovorio da je bolje ne rizikovati i ostaviti im tu mogućnost. Evo šta sam našao, može biti korisno onima koji imaju skoro odraslu decu:
Interesantno je da ne važi ni ovako:Na osnovu zauzetih stavova u dosadašnjoj praksi kao i u skladu sa odredbama Zakona i Pravilnika, pravo na refundaciju PDV po osnovu kupovine prvog stana ne može priznati:
...
14. za člana porodičnog domaćinstva kupca prvog stana za kojeg je kupac prvog stana ostvario refundaciju PDV, u slučaju kada taj član porodičnog domaćinstva kupuje prvi stan;
Izvor: http://trigon-invest.rs/dokumentacija-z ... vog-stana/5. u slučaju da je kupac prvog stana maloletno lice, u čije ime i za čiji račun ugovor zaključuje roditelj tog lica kao zakonski zastupnik(Mišljenje Ministarstva finansija Republike Srbije broj: 413-00-01844/2008-04 od
14.10.2008. godine);
Dosta tema za razmišljanje u svakom slučaju. Može bolje da kupim nova kola, manje će da boli glava