Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Day Walker »

Aco nisam mislio na tvoj post, ima Urosev medju ranijim oko engleskog i ekonomskog faxa..

Slazem se da je najmanji problem nauciti strani kada zelis da poboljsas sopstvene performanse...
Mama je engleski doucila sama kroz posao, jer joj je potreban radi pregovora sa mmf-om i ostalim bajama iz europske ekonomije.. Naravno na sastancima bude i prevodilac, ali ne i kada se vode neformalni razgovori...
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Ovo sto rece Dragvorl, kada neko nauci nesto i pored toga sto nije obavezno da bi dobio neku diplomu i ne znam sta (neko zvanje necega), to najvise govori da je ta osoba spremna da uradi nesto da unapredi svoje (u ovom slucaju poslovne) vestine...
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Da se vratim na dinar i izvoz...

Naravno da je za izvoz svake zemlje bolje da bude slabija valuta, jer su konkurentniji na drugom trzistu, ne znam sta tu nije jasno...

Bas taj kurs je dao prednost kini da bude veliki izvoznik, a negativcno uticala na izvoz amerike, evrope a posebno japana...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

ftj napisao: @next

Ako je ekonomija u ku*cu tvoji kupci(mušterije) će teže moći da ti plate cenu koja tebi odgovara. Gorivo, održavanje i život će ti biti mnogo skuplji što znači da će ti odgovarati veća cena a mušterija će biti sve manje tj. borba za mušterije će biti veća. Tako da ako je stanje u državi dobro to je zapravo gledanje svog dupeta na duže staze.
Naravno :) Ali je nama privreda vec godinama u ku*cu, a niko joj ne pomaze... Posto nije nista pojeftinilo sa skokom dinara, meni onda odgovara da kurc bude veci.
Cela poenta je da ja gledam sa svoje strane, i prvi post je bio iskljucivo to glediste. Ovako je em privreda i posao u k, em ja zaradjujem manje nego pre 3 nedelje...

Sto se tice borbe za klijente, postoji od pocetka krize, i damping cena je svakodnevnica... Medjutim, mi ne radimo sa fizickim, vec sa pravnim licima i njemu je mnogo bitnije da zna da je seo u auto koji se odrzava, jer mu tih par evra razlike ne cini nista.
Velika vecina su uvoznici i njima je ovo odlicno vreme jer je kurs primetno manji, treba im mnogo manje dinara da bi kupili proizvode u inostranstvu (tj isto evra, ali ti evri sad vrede manje dinara), oni su u debelom dobitku. Prakticno, kao da su im tih 7% pojeftinili proizvodi u fabrikama...

@swemir, da li mislis da ce neko od nasih izvoznika spustiti cenu prozivoda u inostranstvu kako bi bili konkurentniji?
Ja mislim da nece...
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Aco, ja na svaki jezik tako gledam, i ne samo na jezik. Ali tvrditi da je znanje bilo kog stranog jezika merodavno za ocenjivanje stručnosti u bilo kojoj drugoj oblasti je neozbiljno.
Dragvorl, da završiš fakultet moraš da položiš jedan strani jezik (ljudi biraju onaj koji su učili u osnovnoj i srednjoj školi, i to ne mora biti engleski), da završiš postdiplomske studije , još jedan , opet ne mora engleski, tako da ne vidim zašto je inferioran čovek koji govori nemački francuski i ruski, u odnosu na onoga koji govori samo engleski.
Da ne bude zabune, ja sam ubeđenja da nama ni britanski guverner ne bi mogao da pomogne, niti bi znao (da znaju valjda bi prvo sebi pomogli), pa tako ne verujem da će i od ove naše persone što ne zna engleski biti preterane vajde, ali nemojmo brkati struku i opšte obrazovanje (mnogi ekonomski "eksperti" blage veze nemaju o bilo čemu drugom). Svi ministri, guverneri, i ostali... vode sa sobom profesionalne prevodioce (a i literaturu im prevode) tako da ne brinite, nećemo propasti zato što ne znamo engleski, već što ne znamo mnogo bitnijih stvari.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

perfiko napisao: Dragvorl, da završiš fakultet moraš da položiš jedan strani jezik (ljudi biraju onaj koji su učili u osnovnoj i srednjoj školi, i to ne mora biti engleski), da završiš postdiplomske studije , još jedan , opet ne mora engleski, tako da ne vidim zašto je inferioran čovek koji govori nemački francuski i ruski, u odnosu na onoga koji govori samo engleski.
Ne vidim ni ja, to bi ti morao da objasnis kako si dosao do tog zakljucka.

Sto se poslediplomskih studija tice, ja na mom fakultetu nisam video da se u planu nalazi strani jezik. Samo da se zahteva pri upisu znanje jednog svetskog jezika.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Pa verovatno isto kao i ti, čim obojica ne vidimo. :)
Ja sam na mom fakultetu imao drugi strani jezik na postdiplomskim, da li je sada tako ne mogu tvrditi.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Au, al ste se raspisali :)

DayWalker: onaj moj primer je pojednostavljen, ali je bas dobar da pokaze, kako dizanje vrednosti dinara, da li vestacki ili ne, moze pogubno da utice na izvoz, ali vec je Laki dao neke primere.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Sta je tu lepse, sunce ti zarko? :glavomuzid: :kezo:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Trojke, carski, nema sta. :rofl: Televizija, ni manje, ni vise nego Happy. :rofl: :sreckovic:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Vidiš da sam stavio navodnike, a bar je pravi sex u pitanju, a ne ovaj koji nam političari priređuju svakodnevno.
Posetite www.garaza.rs !
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Laki021 napisao:Auuuuuuuuu!!!
Kamo lepe srece da je tako.
Da li ti mislis da je i u jednoj jedinoj oblasti Srbija neki bitan faktor koji moze da utice na cenu na svetskom trzistu i na ponudu i potraznju?
Da li smo u bilo cemu dominantni svetski proizvodjaci pa da se skok cene neke robe u dinarima odrazi na njen skok na svetskom trzistu???

Apsolutno ih zabole jel 15 000din il 100 000din njima je samo vazno da je to 150e. Poredjenje sa cenom auta nema nikakvog smisla, jer nit smo mi bitni kao nemacka nit je dinar bitan kao evro, dolar...

Cenu na svetskom trzistu odredjuju ponuda i potraznja, ali je odredjuju pre svega u dolarima, a kurs dinara na to ima uticaj kao leprsanje leptira na stvaranje tornada...
Potpuno se slazem sa tvojim objasnjenjem odredjivanja cena na globalnom trzistu. Lokalna proizvodjacka cena je sporedna stvar a jos manje ikoga zanima koliko sta kosta u dinarima.

Ali da dodam, na trzistu malina Srbija jeste bitan svetski igrac i direktno moze da utice na ponudu i potraznju odnosno diktira cene.
Srbija je u prva 3 vodeca proizvodjaca u ovom domenu, a bila je neko vreme i broj 1.
Ali i pored svega nismo iskoristili priliku da mi upravljamo vec su drugi preuzeli , Poljaci su dobar primer kako se to radi.

Kurs je posledica ekonomskih tokova razmene robe i dobara, a kako mi imamo decenijama deficit bilansa jasno je da kurs dinara mora da konstantno pada da bi bio realan.
Inace imamo paradoksalnu situaciju kao kod nas da je usled domace inflacije dinarskih cena izrazena ekvivalentna cena robe skuplja u evrima nego u okruzenju jer brze rastu dinarske cene nego sto pada kurs dinara.

Za ovaj kurs od 110-120 kod nas su prevelike plate, tj nezaradjene.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:

Post od perfiko »

Heh, al' bi mi svi ovako stručni brzo rasfućkali državu, brže i od ovih što ih kritikujemo. :kezo:
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Može biti, ali bar država ne bi imala ovako dosadan vozni park da smo mi na vlasti. :D
Odgovori