Zimske gume leti

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Re: Zimske gume leti

Post od ivancho »

Mi danas resili jos gori slucaj, Guma je pukla jer ih je vozio iako su mu iskocile zice.
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Bas pre neki dan pricam sa radnikom, onu gomilu sto drzimo bacene gume smo vec 3x izrotirali, ako razumete sta hocu da kazem. Dodje jedan skine stavi nove, dodje drugi skine one sa 1-2mm sare stavi neke od 3-4mm sare, dodje treci sa ''zicama'' uzme onu od 1-2mm sare.
E sad cemo poceti da nalivamo gume. :rofl:
Tuga od standarda.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Re: Одг: Zimske gume leti

Post od Sh@rance »

Sloba napisao:Ovo što se od gume vidi i nije tako strašno jer je tako stao, a nisam hteo da se čoveku vratim oko kola da bi slikao. Sa druge strane na gaznom sloju ima belu površinu 20x10cm, a i to je blizu da se potroši i procepi. Uz dužno poštovanje prema siromaštvu, ali za ovo ipak treba biti retard. Mogao je za dž dobiti bolje gume od nekog.

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Po ovoj slici sto si postavio reklo bi se da gume nisu jedini problem na kolima. Verovatno da mu i zamena guma nebi resila problem na kolima, ko zna kakve su mu kocnice, letva volana............
Mada demontaza-monraza-balansiranje nije bas ni jeftino.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Vozio u obe situacije, zimske gume 365 dana i namenski svaki set prema sezoni na istom autu.

Nema bitne razlike u ponasanju vozila, i taman je kako je navedeno podacima iz ispitivanja sa prve strane razlika tipicno do 20tak %.

Ko ne koristi auto za trkanje na samoj granici prijanjanja guma i sposoban je da se prilagodjava saobracaju ta razlika cesto i ne dodje do izrazaja.

Nisam primetio da je pomenuto, ima jedno pravilo kada se koriste zimske gume na visim temperaturama onda se pumpaju na 0.3-0.5 bara visi pritisak nego zimi.

Guma postaje cvrsca i smanjuju se njene mane osetno u odzivu na volanu.

Najbolja je bez dileme kombinacija namenskih guma ali zimska guma leti je razlika 20tak % a letnja guma zimi razlika je 150% pa nagore, a kod nas je decenijama vazilo pravilo da su 4 letnje gume zimska oprema (i naglasavalo 4 letnje radijalne gume).

Ko je vozio letnje dijagonalne gume zna koja je razlika u ponasanju ta 2 tipa konstrukcije gume ali svejedno 4 letnje zimi su sve samo ne zimska oprema.

Jos gora je ideja sa 2 zimske i 2 letnje u kombinaciji, pogotovu letnje pozadi kao sto se najcesce vidja na vozilima.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ma ne vredi, svi gledaju da prođu što jeftinije i da bar delimično ispunjavaju zakonske odredbe. Eno ga moj kum, sprema auto za zimu, žena počinje da radi pa će ga ona najviše i voziti. On ima službeni. U pitanju je Alfa 156 JTD. Ima alu 16 na njemu, sav je bio važan kad je doterao auto. Sad je prvo rekao da će uzeti 15 čelične i polovne zimske gume. Onda mu komšija kaže da kupi dve zimske gume 16-ice i stavi napred, a pozadi tera ove letnje. To mu je kao najjeftinija opcija. Na kraju će uzeti te dve 16-ice, polovne i to osećam Wintere i dati ženi da vozi, a ona uopšte nije iskusan vozač.

Kako je sad uopšte definisano za zimski period? Bilo je priče da će zimske gume biti obavezne samo ako je sneg na kolovozu, a ako je suvo da može i sa letnjim da se vozi. Da li je to usvojeno?
Posetite www.garaza.rs !
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

pierre napisao: Za one koji prelaze stvarno malo km, ispod 5000km godišnje, moja preporuka bi bila all season. Nisu kao letnje, ali su leti bolje od zimskih. Nisu zimske, ali su zimi bolje nego letnje. Nakon 5 godina izgubiće svojstva ali imaće ok šaru. Tad bi ih valjalo menjati. E sad, ne znam kako naš novi ZOBS gleda na all season, mislim da su dozvoljene zimi.
Goodyear Sava Adapto su all season-zimske, poseduju i planinu i pahuljicu kao oznaku prave zimske.
Iako sam bio skeptican pokazale se jako dobro zimi a leti uopste nisu mekane, cak mozda i pretvrde na bokovima.

Inace su to poljske gume po proizvodnji, verovatno Debica rebrendovana kao Sava.
Poljaci imaju jake zime sa puno snega i mozda to ima veze sa zimskim ponasanjem.
Kako je sad uopšte definisano za zimski period? Bilo je priče da će zimske gume biti obavezne samo ako je sneg na kolovozu, a ako je suvo da može i sa letnjim da se vozi. Da li je to usvojeno?
Po meni je glupo u nasoj klimi uopste i razmisljati o pravim letnjim gumama u bilo kojoj varijanti nakon 1.oktobra iz razloga sto su nasi putevi i bez snega vec u jesen prljavi od blata, lisca, poljo radova a vec su ujutru dovoljno niske temperature da ima kondenzacije rose i uopste povecane vlage na samom kolovozu.

Na drugom autu imam set 4zimske na 4 celicne felge i set 4 letnje na 4 alu i zaista kada se sabere na duzi rok cenovno nije nista skuplje, ali pocetna investicija je takva kakva je da za nas tipicni standard prevazilazi nekoliko prosecnih plata.
Ja razumem vlasnike koji prosto ne mogu da imaju najbolje moguce bilo ovde bilo sirom Evrope ako se i prilagode toj situaciji nacinom upotrebe vozila.
Voziti auto je privilegija i ne mora bas uvek i u svakoj vremenskoj nepogodi bas da se vozi bez odlaganja. Ko mora da vozi kao profesiju dileme nema.

Meni je potpuno nejasno kako je moguce da profesionalci i komercijalna vozila kao sto su kanioni a narocito autobusi tokom zime pa i po snegu koriste po pravilu letnje gume.

Vozaci amateri provedu mozda sat ili dva dnevno u proseku na putu dok profesionalne sluzbe neretko provode i 24 sata uz smenu vozaca.
Poslednja izmena od ljubitelj u 08 Okt 2012, 12:35, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Znaci i dalje nece biti obavezne zimske gume zimi?
Ako vec mora tako, ja sam za to da se posle daleko bilo, nekog sudara u uvidjaju napise da su na autu bile letnje gume, pa sledece registracija da bude 700e :)
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Tako je u nekim zemljama, a ne znam da li je kod nas to usvojeno ili je samo ostalo na predlogu, a i dalje važi ono Mrkonjićevo pravilo.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

I da dodam:

A ne da se nama koji pazimo povecava registracija! :)
Jbg, cena osiguranja je oduvek zavisila od rizika.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

trojanac napisao:a ne znam da li je kod nas to usvojeno ili je samo ostalo na predlogu,
Usvojeno je. Link
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pa opet moras imati zimske gume, jer ako je minus napolju, znaci da moze da bude poledice. Ovako su samo napravili medvedju uslugu onima koji se lome da li da kupe zimske gume ili ne, pa kada ih zaustave napisu kaznu, jer je napolju -5 i ocekuje se poledice da ima.
Ne verujem da ce iko ko ima zimske gume u sred zime skidati i stavljati letnje, jer je napolju vec 5 dana +6.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Kontakt:

Post od trojanac »

Ma ok, ima ljudi koji stvarno ne voze kad je napolju sneg i poledica. Nemaju za zimske gume, a i praktikuju da idu prevozom, smatraju da je bezbednije.
Sa druge strane ima onih koji će ovo zloupotrebiti i voziti na letnjim i po snegu, a ako ih zaustave pravdaće se da nisu imali vremena da zamene gume jer je juče nije padao sneg. Zato bi ja čim padne prvi sneg, poslao sve saobraćajce da proveravaju gume, pa ko nema odgovarajuće, debelo da ih kazne.

Interesantno je da lanci više nisu obavezni kao oprema u gradu, ako sam dobro protumačio.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

Jeste, na teritoriji grada nisu obavezni.
SlikaSlika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od dragvorl »

SlikaSlika
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Posle tog snimka mi u glavi odzvanja onim military naglaskom: tread compound i contact :D
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Odgovori