Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od perfiko »

:D
'Ajd' u 10 marke da bi i mene stavljali u temu: Lepo je biti...
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

I mene :D
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

:rofl: :rofl: :rofl: :doubleup:
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Sve ekonomski strucnjaci, svi bolje znamo od ovih na vlasti.. :)

Svi gledate i poredite srbiju kao veliku privredu... Mi smo mala privreda i za nas teorija velikih ne vazi..
Proizvod kosta koliko kosta, uvoznik iz strane zemlje placa nasem izvozniku u evrima po srednjem kursu NB tog dana...
I stvarno ne znam kako neko moze da pomisli da nas proizvod sa jeftinom radnom snagom, ne moze da bude konkurentan i po jacanju domace valute... :pardon:
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nije samo radna snaga ta koja utice na cenu, nekad je cak dosta mali procenat ucesca radne snage u ceni. Koliko smo konkurentni se vidi po kolicini izvoza i strukturi. Ne znam sta uopste mi izvozimo u vecoj kolicini a da su to neki komplikovani proizvodi, a ne sirovine. Sem naravno ovog mucenog Fiata.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

dragvorl napisao:Trojke, carski, nema sta. :rofl: Televizija, ni manje, ni vise nego Happy. :rofl: :sreckovic:
E, a šta se desilo sa ovom televizijom pre par godina? Počeli su kao dečija/obrazovna televizija, fina muzika, sve lepo pristojno, a onda se odjednom pojavio kič & šund? :) Promenio se vlasnik?
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Kupio je izvesni Predrag Ranković - Peconi, osvedočeni intelektualac. :djavo:
Širim haos!
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Day Walker napisao:.
Proizvod kosta koliko kosta, uvoznik iz strane zemlje placa nasem izvozniku u evrima po srednjem kursu NB tog dana...
I stvarno ne znam kako neko moze da pomisli da nas proizvod sa jeftinom radnom snagom, ne moze da bude konkurentan i po jacanju domace valute... :pardon:
Iluzija je da je kod nas jeftina radna snaga, cak usprotno vrlo skupa u mnogim oblastima. Gleda se ukupna, sa svim taksama znaci bruto, cena placenog rada prema produktivnosti rada koja stvara visak nove vrednosti.

Ekonomske zakonitosti kao i matematika vaze uvek i za sve, pa tako i kod nas nema besplatnog rucka.

Cena neke robe na slobodnom trzistu uopste ne zavisi od troskova ili zelja proizvodjaca kao jedinog kriterijuma, osnovno je ponuda i drugih proizvodjaca kao i odluka kupca koliko je spreman da vrednuje robu.
Roba koja se izveze se naplacuje u evru ili nekooj drugoj cvrstoj valuti i ta vrednost nema nikakve veze sa NBS, ali kasnije kada se ta vrednost konvertuje kod nas za placanje domacih troskova tada kurs igra ulogu.

Slabiji dinar znaci automatski vecu kupovnu moc onoga sto je izvoznik zaradio a time i manji cenovni udeo domacih resursa u trosku proizvodnje, ili uprosceno veca konkurentnost.

Kod nas je jako mali broj roba koje izvorno ovde proizvedemo pa izvezemo a najveci deo je zapravo uvoz robe i poluproizvoda koje se ovde doradjuje u manjem delu.

Sto se tice vestina na vlasti su po pravilu ljudi koji nisu nikada imali dodirne tacke sa ekonomijom u praksi niti su ikada imali firmu, bili preduzetnici, zaradjivali na trzistu ili se uopste bavili ikakvim poslom.
Preduzetnistvo se mora probati uzivo da bi se stekla znanja i vestine kako funkcionise u realnosti privredni ciklus od ideje do realizacije i profita sa svim medjuzavisnim faktorima od kojih je i kurs jedna dodatna promenljiva zagonetka vise u lancu.
Korisnikov avatar
Филиповић
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС

Post od Филиповић »

Ми смо мало и плитко тржиште, зато је свакој компанији врло тешко да постане "играч" европских размера ако потиче одавде.
Ја свој допринос дајем куповином домаћег, да се и оно мало што имамо не би преливало код других.
Скоро жена купила Маги супу, ја одлепио. Синоћ гледам - Томи мајонез, подсећа на детињство, ал јеби га, од Витала и Полимарка нечија деца имају хлеб на трпези. Наша деца.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

ljubitelj napisao:Iluzija je da je kod nas jeftina radna snaga, cak usprotno vrlo skupa u mnogim oblastima. Gleda se ukupna, sa svim taksama znaci bruto, cena placenog rada prema produktivnosti rada koja stvara visak nove vrednosti.
Name one :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Kopanje kanala.
Jeftinija je bila radna snaga iz rumunije, pa su rumuni prekopali celu palanku, kada su se menjali neki kablovi, da li telefonski, tv ili ne znam ni ja koji.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Rumuni rade i u Srbiji dole, mada su sad kada su podobijali EU pasose otisli na druga mesta. Deda ima rodbine u okolini Pozarevca i tamo su redovno dolazili.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Čitam ovo i zaključujem da nikako da shvatimo ko smo šta smo i gde nam je mesto.
I tako u svim sverama društva...od ekonomije do sporta mislimo da smo vrh i da možemo da se merimo sa tamo nekim gigantima...

Umesto da počnemo od malih stvari...
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Skupa radna snaga kod nas?

Moj kolega (pandan) u Hrvatskoj ima 200% vecu platu (identicno radno mesto, posto smo jedna kompanija) od mene.

Isti obim posla, sve isto. O Sloveniji da ne pricam.

Isto vazi za sve zaposlene kod nas i tamo (napominjem da je ista kompanija isti vlasnik u pitanju, identican posao, a mi cak imamo DRASTICNO manje troskove za veci obim posla od HR ili SLO).

Otprilike su duplo vise placeni od nas za iste poslove u okviru iste kompanije.

Eto, toliko smo skupa radna snaga.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Visoko kvalifikovana radna snaga je ovde jaftina, a nekvalifikovana skupa.
Odgovori