Motorna ulja
Re: Motorna ulja
Ja mislim da se ne vozi sa ovim engine cleanom. To se sipa u zagrejan motor, motor odradi 15-20 minuta i odmah se ispušta. Mislim da nije preporučljivo da se duže vozi.
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
videću upustvo za upotrebu. To mi je još bolja opcija 
sad nadjem, u pravu si:
Instruction:
1: Run the engine until warm.
2: Turn off and wait a few minutes.
3: Pour into a bottle of Motul Engine Cleaner.
4: Allow the engine to idle for 15min.
5: Make oil change as usual.
6: Your engine is now free of deposits and the like!

sad nadjem, u pravu si:
Instruction:
1: Run the engine until warm.
2: Turn off and wait a few minutes.
3: Pour into a bottle of Motul Engine Cleaner.
4: Allow the engine to idle for 15min.
5: Make oil change as usual.
6: Your engine is now free of deposits and the like!
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Vidi ima neka ta sredstva koja se sipaju i ostavis motor u leru da radi 10min a imas neka sa koja moze da se vozi.
- passenger
videću kad budem naručivao. Svakako po propisanom uputstvu ću raditi.
Još mi je rano za zamenu, za dva meseca tek
Još mi je rano za zamenu, za dva meseca tek
Ja bi to odmah odradio. Ko ce cekati 2 meseca.
Sent from my Blaumi Note 5 using Tapatalk
Sent from my Blaumi Note 5 using Tapatalk
- passenger
de opet da se cimam ulje filteri termin za dizalicu itd. Ko zna koliko mu stoji ovo ovako. Izdržaće još 8-10 kkm 

Ne vredi ti servisna knjiga, u njoj ne pišu uslovi pod kojima je korišćen baš taj auto.
Ono što vidiš je posledica predugačkog intervala za to ulje koje je korišeno, u tim uslovima vožnje.
Knjižica je više uopštena preporuka, zadati interval je krajnji i obično dat za vožnju u idealnim uslovima.
VW beše standardno daje za benzince 30,000km koliko se sećam, nekada je to ok a često zna da bude predugačko pogotovu u hladnoj klimi sa puno hladnih startova i nezagrejanim motorom često.
Nije to ništa strašno niti posebno smeta motoru, isperi jednom ili dva puta i biće ti mirna savest a novo ulje će lepše dalje čistiti i održavati.
Predje taj motor još toliko bez problema.
Ono što vidiš je posledica predugačkog intervala za to ulje koje je korišeno, u tim uslovima vožnje.
Knjižica je više uopštena preporuka, zadati interval je krajnji i obično dat za vožnju u idealnim uslovima.
VW beše standardno daje za benzince 30,000km koliko se sećam, nekada je to ok a često zna da bude predugačko pogotovu u hladnoj klimi sa puno hladnih startova i nezagrejanim motorom često.
Nije to ništa strašno niti posebno smeta motoru, isperi jednom ili dva puta i biće ti mirna savest a novo ulje će lepše dalje čistiti i održavati.
Predje taj motor još toliko bez problema.
Pa to je to. Korsi pise 1 godina ili 30000km. To moze jedino ako se vozi samo autoputem. Kao kamioni. Tu je 10% stres motora od onoga po gradu. Ja menjam na 10kkm ili kad motor promeni zvuk.
Hm, šta se ovde vidi, bregasta? Odavno nisam video ovako nešto, a deluje mi kao totalna katastrofa., jer mislim da ono što se nalazi u karteru odavno nema veze sa motornim uljem.passenger napisao: 08 Apr 2019, 14:41 Od čega su i kako se skidaju ove naslage? Ima li neki preparat za to? Nešto je koristio prijatelj pre par godina. Sipao to, vozio 1000 km, pa promenio ulje. Ne sećam se rezultata.
![]()
Za ovako nešto mislim da bih spremio bar tri nova filtera za ulje. Od ispirača najverovatnije bih prvo neko npr. 10w-40 ulje sa gore pomenutim ispiračem, pa komplet ispuštanje, pa onda opet sa nekim recimo 5W-40 ili 5W-30 uljem uz ispirač, pa tek onda ulje za vožnju uz skraćeni interval.
Ljubitelj odlično napominje u vezi hidropodizača - jer ako ispirač previše razredi ulje, efekat ispiranja će biti dobar, ali će viskozitet ulja biti nedovoljan pa ukoliko se tako vozi može biti problematično po motor. U suštini, sa ispiračaem koji nije namenjen za vožnju i ne treba voziti.
Za ovo na slici možda bih razmislio i o mineralnom ulju uz dodatak do 10 % dizela ( tipa 4,5 L ulja + 0,5 L dizela) pa da se pusti da radi na leru npr. 5 minuta, pa ispuštanje, pa onda opet sa krštenim ispiračem. Inače, kako će se konkretno odraditi poprilično zavisi od tipa motora. Ako ima i turbinu, verovatno bih pre ispiranja otišao u crkvu na dobru molitvu, dok mi se suši karter koji sam prethodno skinuo i detaljno čistio, kao i dostupne delove.
Sad, ako je ovo na slici rezultat nekakvog "modifikatora" na bazi teflona... ne znam šta bih rekao, možda amin jer ispirač to neće skinuti

Poslednja izmena od DS9 u 18 Apr 2019, 22:00, izmenjeno 1 put ukupno.
- passenger
Nema šanse za tim
dobiće sredstvo za skidanje toga, radiće 10-15 minuta, dobiće novo ulje i filtere i to mu je to. Moooožda ako me ne bude mrzelo da skidam karter i da čistim. Ako crkne, nek crkne. U otpad
dobiće sredstvo za skidanje toga, radiće 10-15 minuta, dobiće novo ulje i filtere i to mu je to. Moooožda ako me ne bude mrzelo da skidam karter i da čistim. Ako crkne, nek crkne. U otpad
Hvala ti na odgovoru.
Da li tu naslagu možeš da zagrebeš i da skineš otprilike kao da je ugalj, ili više liči na nešto što je kompozitno zalepljeno za metal? U prvom slučaju ispirač ima šanse da odradi posao, u drugom nema.
Da li tu naslagu možeš da zagrebeš i da skineš otprilike kao da je ugalj, ili više liči na nešto što je kompozitno zalepljeno za metal? U prvom slučaju ispirač ima šanse da odradi posao, u drugom nema.
- passenger
Može, @DS9. Grebnem noktom i skine se čas, nije zabetonirano.
Uzeo sam neki auto juče, neku Corsu i trebalo bi ovih dana da vidim šta od delova da naručim za nju. Pa ću verovatno i dihtung kartera da naručim, pa da skidam na Pasatu. Mrzi me užas. Prljav je to posao.
Uzeo sam neki auto juče, neku Corsu i trebalo bi ovih dana da vidim šta od delova da naručim za nju. Pa ću verovatno i dihtung kartera da naručim, pa da skidam na Pasatu. Mrzi me užas. Prljav je to posao.
- passenger
Vidim da svi na internetu preporučuju Castrol ful sintetiku protiv tih naslaga.
Pa, ne vidim razlog zašto bi samo npr. Castrol Edge odradio posao, a ne bi neko drugo slično koncipirano motorno ulje. Tipova detergenata u motornom ulju ima nekoliko, ali sva rade sličan posao, doduše su nešto drugačijeg hemijskog sastava a prilagođena ostalim suptancama u motornom ulju, tj. ostalim aditivima.
Druga je priča da da ako se pretražuje za npr. konkretni VW motor - da se nailazi na preporuku da je njemu preporučena upotreba Castrol ulja (a suštinski mu je preporučeno svako ulje koje ima odobrenje od VW po odgovarajućoj VW normi).
Pošto se naslage skidaju, recimo da bi mu u cilju ispiranja dobro došlo neko ulje koje koncipirano za mešovite vozne parkove najpre namenjeno dizelskim mašinama (autobusima, kamionima) jer oni imaju naglašene detergente, ili neko slično koncipirano mineralno motorno ulje za automobile.
Koji je to konretni motor/vozilo, godište, kw.?
Druga je priča da da ako se pretražuje za npr. konkretni VW motor - da se nailazi na preporuku da je njemu preporučena upotreba Castrol ulja (a suštinski mu je preporučeno svako ulje koje ima odobrenje od VW po odgovarajućoj VW normi).
Pošto se naslage skidaju, recimo da bi mu u cilju ispiranja dobro došlo neko ulje koje koncipirano za mešovite vozne parkove najpre namenjeno dizelskim mašinama (autobusima, kamionima) jer oni imaju naglašene detergente, ili neko slično koncipirano mineralno motorno ulje za automobile.
Koji je to konretni motor/vozilo, godište, kw.?
- passenger
Sipao sam mu Aral 5W40, 502 za VW
2002. godište, 1.8T 150ks, 210000 km na satu.
Prethodni vlasnik ko zna šta je sipao. U gepeku sam našao najjeftinije noname ulje.
Sad gledao video kako se skida karter. U suštini, pre bih bacio auto nego skinuo. Čitam u komentarima, može za 5h se završi posao. Nekima i do 8h treba
Probaću prvo ono stedstvo od 15 eura. Da vidim ima li pobošljanja. Ako ima, ponovim proces sa najjeftinijim uljem
2002. godište, 1.8T 150ks, 210000 km na satu.
Prethodni vlasnik ko zna šta je sipao. U gepeku sam našao najjeftinije noname ulje.
Sad gledao video kako se skida karter. U suštini, pre bih bacio auto nego skinuo. Čitam u komentarima, može za 5h se završi posao. Nekima i do 8h treba

Probaću prvo ono stedstvo od 15 eura. Da vidim ima li pobošljanja. Ako ima, ponovim proces sa najjeftinijim uljem