Jok, samo ti Rumuni hoce da rade taj posao, a nasi nece - pre ce da kukaju kako nema posla i da bleje. Vrlo jednostavno.nikaragva napisao:Kopanje kanala.
Jeftinija je bila radna snaga iz rumunije, pa su rumuni prekopali celu palanku, kada su se menjali neki kablovi, da li telefonski, tv ili ne znam ni ja koji.
Zašto je Srbija tu gde jeste?!
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Pa tako je svuda. Povecaj dnevnicu, pa ce i nasi prestati da kukaju, a uzece lopatu u sake.
Npr. ja bih vrlo rado kopao kanale za 1500e mesecno
Npr. ja bih vrlo rado kopao kanale za 1500e mesecno

- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Mnogo para bi ti za fizikaliju. Koliko bi onda tražio kao poslovođa, 15.000? 

Boringly average, but also perfect for school run mums
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Meni je Rumun malterisao deo kuće pre 13-14 godina. Nije bio ništa jeftiniji, niti specijalno pedantan, ali nije zabušavao. Čovek nabacuje malter na plafon i ravna ga sa obe ruke. Ćale i njegova ekipa "stručnjaka" su gledali i nisu verovali. 

- Филиповић
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:21
- Garaža: Фијат Пунто Емоушн АБС
Аалеелујааа!!!paja napisao:Visoko kvalifikovana radna snaga je ovde jaftina, a nekvalifikovana skupa.

Аксиом!
Жива истина!
Day Walker napisao:Sve ekonomski strucnjaci, svi bolje znamo od ovih na vlasti..![]()
Svi gledate i poredite srbiju kao veliku privredu... Mi smo mala privreda i za nas teorija velikih ne vazi..
Proizvod kosta koliko kosta, uvoznik iz strane zemlje placa nasem izvozniku u evrima po srednjem kursu NB tog dana...
I stvarno ne znam kako neko moze da pomisli da nas proizvod sa jeftinom radnom snagom, ne moze da bude konkurentan i po jacanju domace valute...
Pazi, u celoj ovoj diskusiji, samo si ti ispao "Strucnjak".
Argumenti su ti jedan po jedan oboreni i nemoj onda da skaces sa teme na temu i mutis vodu.
Vise je nego ocigledno da nam proizvodi nisu konkurentni, jer da jesu mi bismo se razbili od izvoza, a ne bi uvozili sve od igle do lokomotive.
Rekao je Ljubitelj vec, iako je radna snaga jeftina (odnosno zaposleni dobiju na ruke jako male plate), to i dalje ne znaci da je u Srbiji jeftino poslovati.
Da li ce radnik u Srbiji da dobije manje novca nego skoro bilo gde drugde u Evropi? Na zalost da. Ali da li to znaci da ce on poslodavca da kosta manje nego u mnogim drugim zemljama, e pa na zalost ne. Poslovanje u Srbiji je preoptereceno svim mogucim i nemogucim nametima, samo da se sve to pokrije treba cesto izdvojiti mnogo vise nego za plate. Posebno se iznerviram kad vidim kako su neki izdaci znatno veci za pravna lica nego za fizicka, npr grejanje daleko skuplje, telefon skuplji, kazne nenormalne (pa cak i kazne za saobracajne prekrsaje) i sl, to potpuno ubija privredu.
U nemackoj je politika da se privredi maksimalno olaksa poslovanje, da se smanje nameti, da ljudi mogu da posluju i da zarade (i budu konkurentni na svetskom trzistu) i da posle mogu da placaju, a onda ih kao fizicka lica klepaju, u Srbiji potpuno obrnuto, mislim da je jasno koji je pristup bolji.
Malo cu da uprostim, ali ne zaboravite, u CH ako firma daje bruto 1000e za platu radniku, taj radnik zapravo dobija neto oko 850e, dok u Srbiji ako firma daje 1000e radnik ce dobiti 500-600e. Odnosno iako oni firmu kostaju isto, onaj u CH dobija daleko vise novca. Slicna analogija vazi i za ostale troskove i izdatke, firmarine, poreze i ostale gluposti, kreditna zaduzenja (koliko je puta jeftinije uzeti kredit u CH ili DE nego u Sr???)... Plate mogu da budu i NULA (mnoge vec prakticno i jesu, nije velika razlika izmedju 0 i 100e), a da kad se sve sabere u Srbiji i dalje ne bude jeftino poslovati.
Tačnije dobiće 700 evra.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Upravo tako.
Ne moze firma kojoj trebaju 100 zaposlenih,da iste plate daje ako ima zaradu 100.000e mesecno kao ona sto ima 1.000.000e mesecno...
U Srbiji je kako plata,tako i zarada mala i sve to vuce jedno za drugim...
A s obzirom da maltene nemamo proizvodnju,ne vidim kako situacija moze da bude bolja...
Samo obrcemo pare dok ih na kraju ne izbacimo iz zemlje,a slabo ulaze u zemlju...
A Drzava da bi stvorila laznu sigurnost,samo dize kredite koje vraca tako sto unosi dodatne namete narodu koji sve manje ima od cega da ih plati,a platice se pitaj Boga kako...
Da u tu pricu onda tek ubacimo i olosh koji imamo na vlasti i da krenemo lagano da upadamo u depresiju..
Ne moze firma kojoj trebaju 100 zaposlenih,da iste plate daje ako ima zaradu 100.000e mesecno kao ona sto ima 1.000.000e mesecno...
U Srbiji je kako plata,tako i zarada mala i sve to vuce jedno za drugim...
A s obzirom da maltene nemamo proizvodnju,ne vidim kako situacija moze da bude bolja...
Samo obrcemo pare dok ih na kraju ne izbacimo iz zemlje,a slabo ulaze u zemlju...
A Drzava da bi stvorila laznu sigurnost,samo dize kredite koje vraca tako sto unosi dodatne namete narodu koji sve manje ima od cega da ih plati,a platice se pitaj Boga kako...
Da u tu pricu onda tek ubacimo i olosh koji imamo na vlasti i da krenemo lagano da upadamo u depresiju..
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Ne znam odakle ti ideja da stranci i strane firme imaju bilo kakve veze sa NBS. Strancima se dostavljaju ponude u evrima/dolarima uglavnom, i domaćim firmama novac biva isplaćivan u evrima/dolarima. Koliko ja znam niko od stranaca ne radi sa dinarima niti isplaćuje u dinarima. Pretpostavljam da se dinari mogu kupiti negde u inostranstvu, ali mislim da nikome u stranim firmama ne pada na pamet da se bakće sa tim.Day Walker napisao:Proizvod kosta koliko kosta, uvoznik iz strane zemlje placa nasem izvozniku u evrima po srednjem kursu NB tog dana...
I stvarno ne znam kako neko moze da pomisli da nas proizvod sa jeftinom radnom snagom, ne moze da bude konkurentan i po jacanju domace valute...
Jačanje domaće valute (šta god tom jačanju bio uzrok) ne odgovara izvoznicima jer direktno poskupljuje robu, ili umanjuje profit. Ako je dinar ojačao 7%, to znači da je izvozna roba direktno poskupela 7%, ukoliko se izvoznik ne odrekne dela margine ili ne nađe drugi način da smanji troškove (što je verovatno već i uradio kad je počeo da se bavi izvozom). Postoji i problem sa već izdatim fakturama i naplatama koje pristižu, jer sve manje vrede u dinarima kako dinar jača. Koliko ja znam, firma ne može da izvuče evre sa računa, već može da ih čuva samo na računu, a za sve isplate i troškove u zemlji je dužna da ih prebaci u dinare.
Kao što je većina rekla ovde, najbolji kurs je stabilan kurs. Firmi u kojoj radim (privatnoj) najviše smetaju tri stvari - naplata PDV-a unapred, nestabilan kurs i dugovanja. Kad bi se prva dva rešila, čak ni dugovanja ne bi bila toliki problem.
Ne kažem da jačanje dinara ne valja, ali ovolike razlike u kursu ukazuju na neozbiljnost privrede i/ili špekulacije, a to nikako nije dobro, ni za uvoz, ni za izvoz, ni za trgovinu, ni za proizvodnju. Jedini kome odogvara su veliki igrači koji postaju još veći, i koji nalaze načina da zarade na ovome.
I da, ta razlika u kursu itekako utiče na konkurentnost, poslovi se gube i dobijaju na 0.5% (zavisno od veličine), a ne na 7%...
Samo da vas obavestim, evro sutra ide na 114...
I jos jedna stvar vezana za poslovanje u Evropi, Srbija nije u SEPA (Single Euro Payment Area), te samim tim sve nase firme koje saradjuju sa evropom imaju i dodatne troskove koje evropske firme nemaju, pre svega konverziju valute ali i povecane medjubankarske troskove pri placanju inostranstvu i prijemu uplata.
@fq400,
Sto je najgore, mislim da privrednik cak ne moze na racunu ni da drzi evre! Znam sigurno da moj cale nije mogao da drzi evre/dolare na deviznom racunu duze od dva dana, u suprotnom banka ih konvertuje nazad u dinare i stavi na dinarski racun. Devizni racun je namenjen samo za placanja ka inostranstvu. E sad, moguce da kod velikih firmi ima razlike, i da ukoliko ti pare stignu iz inostranstva mozes da ih ostavis u toj valuti...
I jos jedna stvar vezana za poslovanje u Evropi, Srbija nije u SEPA (Single Euro Payment Area), te samim tim sve nase firme koje saradjuju sa evropom imaju i dodatne troskove koje evropske firme nemaju, pre svega konverziju valute ali i povecane medjubankarske troskove pri placanju inostranstvu i prijemu uplata.
@fq400,
Sto je najgore, mislim da privrednik cak ne moze na racunu ni da drzi evre! Znam sigurno da moj cale nije mogao da drzi evre/dolare na deviznom racunu duze od dva dana, u suprotnom banka ih konvertuje nazad u dinare i stavi na dinarski racun. Devizni racun je namenjen samo za placanja ka inostranstvu. E sad, moguce da kod velikih firmi ima razlike, i da ukoliko ti pare stignu iz inostranstva mozes da ih ostavis u toj valuti...
Poslednja izmena od Laki021 u 18 Okt 2012, 13:45, izmenjeno 2 puta ukupno.
Tako je i padao... Sa 114 za dan na 112,pa za dan na 110... Sada isto tako na 112,pa za dan na 114...
Samo je morao da padne bas tih nedelju dana kada sam ja menjao eure,ne bih li izgubio par hiljada dinara...
Samo je morao da padne bas tih nedelju dana kada sam ja menjao eure,ne bih li izgubio par hiljada dinara...

Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Samo dve reči - direktan lopovluk. Manje bezobrazno bi bilo da uvedu poreze Alana Forda - porez na vazduh, porez na sunce, porez na porez...
@Heroj - kao što si ti izgubio par hiljada dinara, neko je dobio par miliona evrića ovako. A 'stručnjaci' rade punom parom.
@Heroj - kao što si ti izgubio par hiljada dinara, neko je dobio par miliona evrića ovako. A 'stručnjaci' rade punom parom.
Poslednja izmena od fq400 u 18 Okt 2012, 13:45, izmenjeno 1 put ukupno.
Pa ne znam sta rade. Spuste evro, pokupuju evro, dignu evro prodaju evro, i za par dana milioneri 

Izvoznici će lakše disati 

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Potpisujem, samo bih obrnuo - kad bi se resila dugovanja, naplata PDV-a ne bi bila problem. Najbolje bi bilo da uvedemo fiksni kurs, ali u nasem sistemu bezakonja to bi bilo previse rizicno. Mozda nekog lepog dana sa nekim drugim politicarima...fq400 napisao:Kao što je većina rekla ovde, najbolji kurs je stabilan kurs. Firmi u kojoj radim (privatnoj) najviše smetaju tri stvari - naplata PDV-a unapred, nestabilan kurs i dugovanja. Kad bi se prva dva rešila, čak ni dugovanja ne bi bila toliki problem.
Inace ne smem da se ukljucim u ovu temu, sta sam sve procitao krstim se i levom i desnom