Plate i životni standard u razvijenim zemljama
- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Ima i ovo:
https://www.arbeitsagentur.de/vor-ort/z ... 3720160974
Ovo sa Dekrom je OK, moja školska drugarica već radi u Radolfzell-u na Bodenskom jezeru. Ima i nekoliko činjenica koje treba znati pre nego što se krene u tu priču.
To nije besplatno, mada je razduživanje uradjeno prilično fer. Kada se dodje u D, prvih 18 meseci se od plate skida oko 50ak evra na račun "otplate" celog procesa. Prva "ugovorna obaveza" je 24 meseca, znači nema menjanja poslodavca 24 meseca. Ovo ne znači da mesto gde se radi ne može da se promeni, može da se menja u okviru jednog poslodavca ako isti ima više bolnica. Sam proces je dosta "strog", od 50ak polaznika u KGu u godini kad je moja školska završila samo njih tri su položile sve testove i dobile B2 i nostrifikaciju. Znači, nema zezanja.
Plata je u tih prvih 24 meseca prilično niska, posle svih odbitaka je nekih 1500€. Ovo na prvi pogled možda i ne izgleda malo, ali je OK samo ako se ima apartman od firme ili neki jaaaako povoljan stan (ovo drugo je u D sfera naučne fantastike). Drugim rečima, nema "spajanja porodice" najmanje 24 meseca, pošto je za dovodjenje člana porodice bar u Bavarskoj potreban veći stan, a sa troškovima većeg stana i sa ostatkom para od početne nema se finansijskih uslova za izržavanje porodice u D (tako to vide nemačke službe).Sve se ovo menja posle dve godine, koje treba izdržati i to vreme raditi u staračkom domu. Kad se posle 24 meseca nadje neka krštena bolnica (ne starački dom) i neko bolje plaćeno radno mesto, onda je sve drugačije.
Cela priča ima potencijal, ali nije nimalo jednostavna i vredi samo za nekoga ko razmišlja na duže staze.
https://www.arbeitsagentur.de/vor-ort/z ... 3720160974
Ovo sa Dekrom je OK, moja školska drugarica već radi u Radolfzell-u na Bodenskom jezeru. Ima i nekoliko činjenica koje treba znati pre nego što se krene u tu priču.
To nije besplatno, mada je razduživanje uradjeno prilično fer. Kada se dodje u D, prvih 18 meseci se od plate skida oko 50ak evra na račun "otplate" celog procesa. Prva "ugovorna obaveza" je 24 meseca, znači nema menjanja poslodavca 24 meseca. Ovo ne znači da mesto gde se radi ne može da se promeni, može da se menja u okviru jednog poslodavca ako isti ima više bolnica. Sam proces je dosta "strog", od 50ak polaznika u KGu u godini kad je moja školska završila samo njih tri su položile sve testove i dobile B2 i nostrifikaciju. Znači, nema zezanja.
Plata je u tih prvih 24 meseca prilično niska, posle svih odbitaka je nekih 1500€. Ovo na prvi pogled možda i ne izgleda malo, ali je OK samo ako se ima apartman od firme ili neki jaaaako povoljan stan (ovo drugo je u D sfera naučne fantastike). Drugim rečima, nema "spajanja porodice" najmanje 24 meseca, pošto je za dovodjenje člana porodice bar u Bavarskoj potreban veći stan, a sa troškovima većeg stana i sa ostatkom para od početne nema se finansijskih uslova za izržavanje porodice u D (tako to vide nemačke službe).Sve se ovo menja posle dve godine, koje treba izdržati i to vreme raditi u staračkom domu. Kad se posle 24 meseca nadje neka krštena bolnica (ne starački dom) i neko bolje plaćeno radno mesto, onda je sve drugačije.
Cela priča ima potencijal, ali nije nimalo jednostavna i vredi samo za nekoga ko razmišlja na duže staze.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- rele
- Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
- Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
- Kontakt:
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Iskustva sa dekrom su prilicno razlicita.
Ja sam bio u tom projektu u S.M u prvoj turi.
Moj deo obaveza sam ispostovao, vezano za jezik, polozeno sve sto se trazi i to iz prve.
Za noctrifikaciju su me odbili i trazili da sve polazem u De( i to je kostalo ako 1500e, uz mogucnost placanja na rate), uprkos stazu od preko 12 god. Potencijalni poslodavac je tri puta pokusao da uradi odgovarajuci ugovor i da mi obezbedi pristanak od biroa za rad ali nije uspeo( veoma velika firma sa preko 120 objekata u De.)
Pride su svi dobili veoma male ponudde za platu a moja od 2200 bruto je bila medju naj boljima.
Nakon 6 meseci razvlacenja i gubljenja vremena smo se uz obostrani pristanak razisli.
Jedini plus u celoj prici je intenzivno ucenje jezika, koje je kod mene bilo prilicno diskutabilno jer sam radio 2 posla i + 3,5 sata casovi 5 dana nedeljno.
Medjutim to je prilicno palo u vodu zbog 14 meseci cekanja, i ne pricanja.
Ko je hteo da izadje iz projekta na svoju ruku tj pre ispunjenja obaveza morao je platiti 1500e.
Dalje sam sve radio sam, od nostrifikacije diplome, koju sam sam odradio i dobio za 7 dana pa do izbora poslodavca( dobio 800e vecu bruto platu) uz firmin stan odmah po dolasku, zdravstveno osiguranje za celu porodicu( i ako su jos bili u Srbiji) ....
Sve u svemu od ispunjenja mojih uslova prema dekri pa do momenta odlaska u De sam izgubio 14 meseci zbog tudje nesposobnosti.
Mada sam cekao skoro 4 meseca na De ambasadu u Srbiji, sto iz danasnje perspektive cekanja od 12-13 meseci i nije lose.
Nakon prvih 16 meseci ovde, promenio sam poslodavca uz +500e na bruto platu.
Sto se mene tice sve u svoj reziji....
Ja sam bio u tom projektu u S.M u prvoj turi.
Moj deo obaveza sam ispostovao, vezano za jezik, polozeno sve sto se trazi i to iz prve.
Za noctrifikaciju su me odbili i trazili da sve polazem u De( i to je kostalo ako 1500e, uz mogucnost placanja na rate), uprkos stazu od preko 12 god. Potencijalni poslodavac je tri puta pokusao da uradi odgovarajuci ugovor i da mi obezbedi pristanak od biroa za rad ali nije uspeo( veoma velika firma sa preko 120 objekata u De.)
Pride su svi dobili veoma male ponudde za platu a moja od 2200 bruto je bila medju naj boljima.
Nakon 6 meseci razvlacenja i gubljenja vremena smo se uz obostrani pristanak razisli.
Jedini plus u celoj prici je intenzivno ucenje jezika, koje je kod mene bilo prilicno diskutabilno jer sam radio 2 posla i + 3,5 sata casovi 5 dana nedeljno.
Medjutim to je prilicno palo u vodu zbog 14 meseci cekanja, i ne pricanja.
Ko je hteo da izadje iz projekta na svoju ruku tj pre ispunjenja obaveza morao je platiti 1500e.
Dalje sam sve radio sam, od nostrifikacije diplome, koju sam sam odradio i dobio za 7 dana pa do izbora poslodavca( dobio 800e vecu bruto platu) uz firmin stan odmah po dolasku, zdravstveno osiguranje za celu porodicu( i ako su jos bili u Srbiji) ....
Sve u svemu od ispunjenja mojih uslova prema dekri pa do momenta odlaska u De sam izgubio 14 meseci zbog tudje nesposobnosti.
Mada sam cekao skoro 4 meseca na De ambasadu u Srbiji, sto iz danasnje perspektive cekanja od 12-13 meseci i nije lose.
Nakon prvih 16 meseci ovde, promenio sam poslodavca uz +500e na bruto platu.
Sto se mene tice sve u svoj reziji....
Apropo jezika, clanovi porodice mogu da dobiju subvenciju drzave za iste.
Supruga tako ide na kurs do B1 i orijentacioni, 5 dana nedeljno, 5 sati dnevno. Nije dozvoljeno odsustvovanje ili ranije izlazenje sa istog, dosta je strogo.
Kurs kosta oko 400 eur mesecno, sa subvencijom je 195.
Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
Supruga tako ide na kurs do B1 i orijentacioni, 5 dana nedeljno, 5 sati dnevno. Nije dozvoljeno odsustvovanje ili ranije izlazenje sa istog, dosta je strogo.
Kurs kosta oko 400 eur mesecno, sa subvencijom je 195.
Pitanje, u AU pre Passaua, oko 22.30 supruga vozila 127, a ogranicenje 130. Gledam sada negde pise da je ogranicenje 110 nocu od 22 do 05.
Da li sam ovo dobro ukapirao, i koliko je cestitka
?
Da li sam ovo dobro ukapirao, i koliko je cestitka

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Imaju ogranicenja tako, ali cesto ima i slika kamiona ispod, mada 110 sigurno nije za kamione. Znam za vinjetu da stigne prilicno brzo, tipa nedelju-dve dana, za brzinu ne znam.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Evo sa sajta. Imam negde i vizitkartu likova koji zadenu ih za šoferku, a sa druge strane ova slika.ikac2000 napisao:Pitanje, u AU pre Passaua, oko 22.30 supruga vozila 127, a ogranicenje 130. Gledam sada negde pise da je ogranicenje 110 nocu od 22 do 05.
Da li sam ovo dobro ukapirao, i koliko je cestitka?
A ne mora da znači da su je slikali.

Sent from my OnePlus6T using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Bagatela.

- kragujevac
- Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
- Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)
Ovo su "cene" u D, u A je minimalno skuplje. Znam da sam ja 2008. za 16kmh preko ograničenja (13kmh posle odbijanja tolerancije) platio 29€. Kazna stigla dva meseca posle. Vozio dakle vratolomnih 93kmh tamo gde je ograničenje bilo 80. 

Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Ljuba Moljac
- passenger
- Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
- Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI
Da su blicnuli, video bi veruj mi.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Blicnuli, videli 
Iskustvo vise.

Iskustvo vise.
- passenger
Aham. Mislio sam da nisi siguran da l si blicnuli.
Bilo crveno ili belo?
Niske su kazne u AT, ne brini
Bilo crveno ili belo?

Niske su kazne u AT, ne brini
Crvena.
Cisto za info ostalima da na delu puta do nemacke granice postoji nocno ogranicenje na AP (ko razume znakove, mi nismo).
Cisto za info ostalima da na delu puta do nemacke granice postoji nocno ogranicenje na AP (ko razume znakove, mi nismo).
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
I ja sam jednom video kad crveno blicne, bas je eleganci. 

- passenger
Jednom me belo blicnulo uveče, oslepeo sam.
- meidling
- Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
- Garaža: Volvo XC90 II D4
Od 30 do 45 € za prekoracenje brzine na autoputu do 20 kmh
https://www.oeamtc.at/thema/vorschrifte ... h-16185874
Gesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk
https://www.oeamtc.at/thema/vorschrifte ... h-16185874
Gesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk
Volvo XC90 II D4