TV - Audio - Video - bela tehnika
Re: TV - Audio - Video tehnika
I ja sam zagovornik teze da preveliki tv ne postoji.
Kad to kažem ne mislim da apsolutno ne postoji već da su šanse da se u Srbiji kupi preveliki tv minimalne.
Po sony-jevom kalkulatoru za tv koji bi stajao kod uznožja kreveta optimalna veličina je 32-40". Kad to vidiš u realnim uslovima, probaš i vidiš da je 32" na manje od 2m odlično onda stičeš utisak da bi za dnevnu sobu idealno bilo npr 50".
Kad to kažem ne mislim da apsolutno ne postoji već da su šanse da se u Srbiji kupi preveliki tv minimalne.
Po sony-jevom kalkulatoru za tv koji bi stajao kod uznožja kreveta optimalna veličina je 32-40". Kad to vidiš u realnim uslovima, probaš i vidiš da je 32" na manje od 2m odlično onda stičeš utisak da bi za dnevnu sobu idealno bilo npr 50".
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Osnovni kriterijum nije površina sobe, već pozicija sa koje se gleda, makar soba imala 100m2. Uvek sam za najveći TV, ali u okvirima koje postavio neko pametniji od nas. Ima zašto. Čak i za broj veći TV nije problem, ali šta ljudi kupuju a gledaju u sobi od 10m2, to je šou.
Razumem ja teba i naravno da krijerijum nije površina nego distanca sa koje se gleda, samo sam probao da objasnim tezu "ne postoji preveliki tv" u nekim realnim okvirima.
Svako preterivanje je blesavo, pa i ono sa veličinom tv-a naravno.
Svako preterivanje je blesavo, pa i ono sa veličinom tv-a naravno.
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Razumeo sam te. Ima kada se TV kupuje sa predznanjem i realnim zahtevima, ima kada se kupuje sa neznanjem i nebuloznim zahtevima. Za trgovce je bolje to drugo, naročito kada je pomešano sa Karleuša sindromom i debelim novčanikom - dajte mi najveći TV, ali da je beli. Kada se neko zalepi za 65", niko nije lud da ga vraća na 37" pa neka ga gleda u trafici ako hoće.
Sloba napisao:Pošto mi je to posao, svakodnevno se susrećem sa ovom problematikom. Dakle, ne mogu se složiti sa ovim. Kako postoji premali, tako postoji i preveliki televizor. Optimalna udaljenost sa koje se gleda LCD TV se računa tako što se dijagnala TV-a množi sa 2,5-3,5. (minimalno x2,5, optimalno x3, maksimalno x3,5). Kod CRT-a se drugačije računa i optimalna daljina je veća u odnosu na udaljenost sa kojih se gledaju plazma i LCD televizori. Ubeđen sam da to znaš pa me buni zašto si ovo iznad kazao. Kupiti veći i skuplji TV od komšije ili kupiti veći TV zato što je malo skuplji od onog za broj manjeg ne uzimam kao kriterijume o kojima želim diskutovati, iako baš tako pola Srbije kupuje televizore.Laki021 napisao:Dve stvari, kao prvo mislim da treba dobro da razmislis da li zelis da uzmes TV ispod 50 inca ako vec dajes tolike pare, upamti, rec preveliko i TV ne mogu da idu u istu recenicu, i veruj mi da koliki god TV da kupis za par dana ces reci: "hmmm, pa mogao sam komotno i veci da uzmem".
Pa pazi, ja sam poprilicno ozbiljan, naravno ne mislim u bukvalnom smislu, pa neces koristiti 50" kao monitor naravno.
Takodje zavisi i sta ces pustati na tv-u jer pustis li neki los snimak na ogromnom TV-u koji iz bliza gledas tragicno ce izgledati.
Zatim zavisi i od namene tv-a. Da li je namenjen za svakodnevno gledanje tv programa u dnevnoj sobi ili kao pre svega deo kucnog bioskopa i za povezivanje sa racunarom.
Konkretno, ja imam tv 51", najcesce ga gledam sa nekih 4-4.5m iz kreveta, ovo je po tvojoj formuli optimalno, medjutim veruj mi da mi ama bas nista ne bi smetalo i da je veci i to cak 64 rekao bih.
Zatim, kada gledam neki film koji me posebno zanima, dobar snimak, dobar zvuk, pa pravim bioskopski ugodjaj, pravim kokice i sl, tada sedimo u lazy bagovima na 2m od TV-a. To nikako nije preblizu ni preveliko za takvu priliku, jer razmisli koliki je odnos ekrana i udaljenosti u bioskopu? Dakle cak i kad sedim na 2m od 51 televizora to je jos daleko od bioskopskog prostora koji zauzima ekran.
Takodje, iz iste pozicije cesto igram Fifu preko racunara, i opet nema govora o tome da je prevelik. Pa mnogi ljudi koriste 27 kao monitor, sta onda reci koliki treba da je TV da bi bio prevelik???
Najradije bih za sledeci TV uzeo 64, samo da ako budem imao gde da ga stavim.
Moja zena je prva vikala, ne treba nam toliki TV, sta ce nam... Medjutim vec prvi dan je rekla da uopste nije prevelik, a sad bi me pustila da nabavim koliki god TV hocu, shvatila je daTV ne moze biti prevelik

Poslednja izmena od Laki021 u 18 Okt 2012, 23:54, izmenjeno 1 put ukupno.
@Sloba
Ako ti sa 3.5 dijagonale vidiš 2 mega pixela, svaka ti čast. Standard za full HD materijal je 1.5-2 dijagonale.
Ako ti sa 3.5 dijagonale vidiš 2 mega pixela, svaka ti čast. Standard za full HD materijal je 1.5-2 dijagonale.
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Ehhh, naveo sam raspon 2,5-3,5, a ti odmah uze x3,5 u kombinaciji sa Full HD.
Ne vidim sa x3,5, ali vidim sa x2.5 i upravo toliko mi i jeste udaljenost jer TV 32" od prvog dana gledam sa udaljenosti od 2m. Govorim o Full HD filmovima i spojenom PC-ju, a sve ispod te rezolucije, DIVX, kanali sa analogne kablovske TV i ostalo u standardnoj definiciji komotno idu do onih x3,5.
Ne vidim sa x3,5, ali vidim sa x2.5 i upravo toliko mi i jeste udaljenost jer TV 32" od prvog dana gledam sa udaljenosti od 2m. Govorim o Full HD filmovima i spojenom PC-ju, a sve ispod te rezolucije, DIVX, kanali sa analogne kablovske TV i ostalo u standardnoj definiciji komotno idu do onih x3,5.
- Milos_kg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
- Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm
Re: Одг: TV - Audio - Video tehnika
Itekako moze... Drugarica je uzela Samsung 3D Series6 (UE46ES6100W), preko Wi-Fi Directa pustas bez problema filmove sa laptopa i telefona. Probali smo da sa Galaxy S3 pustimo 3D film preko Wi-Fi Directa... radi kao po loju, odusevio sam se.Saša napisao:Povezuje se TV sa ruterom/Netom. Dakle, gledaš nešto sa You Tubea bez problema, ali full HD film sa laptopa - sumnjam da može, tačnije siguran sam da ne može. Tu ipak treba kabal (HDMI).
Tapatalk
Poceo da stekam pare za auto, al j***s mi sve ako ne kupim isti takav, ono vredi posedovati.

1) Volkswagen Polo 6n2 1.4 16V Comfortline
2) Fiat Bravo GT 1.9JTD Suite
3) Alfa Romeo 147 1.9 16v JTDm Progression
Ne brže od života!! VIDEO za sve vozače!
2) Fiat Bravo GT 1.9JTD Suite
3) Alfa Romeo 147 1.9 16v JTDm Progression
Ne brže od života!! VIDEO za sve vozače!
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Samsungov AllShare.
@ Heroj
To je stari model, proslogodisnji, zato ti i daju tako popust, previse je to para za taj TV.
To je stari model, proslogodisnji, zato ti i daju tako popust, previse je to para za taj TV.
Zamenio sam početkom godine LCD 32" za LED 3D 47", gledam ga uglavnom sa udaljenosti od 3,5m (do 6m iz kuhinje) i mogu da vam kažem da je to optimalna veličina.
Pravo je zadovoljstvo pogledati film, tenis, fudbal...ma sve.
Ranije sam imao običaj da kažem da ne vidim lopticu, a sada imam osećaj da sam na terenu
Ima LAN i internet pretraživač tako da može da se koristi za net, mail, youtube...
S obzirom na sadašnje cene, za sobu od 25-30 kvadrata dobar izbor.
Pravo je zadovoljstvo pogledati film, tenis, fudbal...ma sve.
Ranije sam imao običaj da kažem da ne vidim lopticu, a sada imam osećaj da sam na terenu

Ima LAN i internet pretraživač tako da može da se koristi za net, mail, youtube...
S obzirom na sadašnje cene, za sobu od 25-30 kvadrata dobar izbor.
Kod televizora optimalno = što veće uglavnom.
Ja sam se lomio pre godinu i po dana da li je 50 preveliko (imao sam dobru kombinaciju iz Mađarske), a sad kad sam se privikao vidim da opušteno može i veće. Do juče smo gledali kutijetine od 50 kila i 20 inča, pa je 42" postao 'difolt'. Kapiram da manje od 42 nema nikakvog smisla uzeti sem ukoliko prostorija nije baš jako mala (<6kvm) za primarni TV u kući.
Za HD program mislim da jedino ograničenje postoji sa donje strane.

Ja sam se lomio pre godinu i po dana da li je 50 preveliko (imao sam dobru kombinaciju iz Mađarske), a sad kad sam se privikao vidim da opušteno može i veće. Do juče smo gledali kutijetine od 50 kila i 20 inča, pa je 42" postao 'difolt'. Kapiram da manje od 42 nema nikakvog smisla uzeti sem ukoliko prostorija nije baš jako mala (<6kvm) za primarni TV u kući.
Za HD program mislim da jedino ograničenje postoji sa donje strane.

Eeeeee ovako... treba mi savet od nekog ko je skoro kupovao LCD ili LED tv... Hocu da kupim neki led do650 eur od "Madjara" i troumim se izmedju:
1.LG 42lm620s (moj favorit 3D)
2.Panasonic lx42e5e
3.Philips 40pfl5007 ili 5507(3D)
E sada, sva tri su dobra, plazmu ne zelim zbog burn in-a, vece potrosnje, grejanja...
Tv se kod mene dosta koristi, ne blejim puno blenuci u isti ali volim da mi se vrte neke slike (uglavnom sa smanjenim zvukom) tako da je skoro non-stop ukljucen.
Takodje iako nisam neki gamer ali volim da ponekad odigram nesto (neka voznja) tako da naravno, mora imati i razuman (mali) odziv.
Neka sugestija?? Neki NOVI predlog?
1.LG 42lm620s (moj favorit 3D)
2.Panasonic lx42e5e
3.Philips 40pfl5007 ili 5507(3D)
E sada, sva tri su dobra, plazmu ne zelim zbog burn in-a, vece potrosnje, grejanja...
Tv se kod mene dosta koristi, ne blejim puno blenuci u isti ali volim da mi se vrte neke slike (uglavnom sa smanjenim zvukom) tako da je skoro non-stop ukljucen.
Takodje iako nisam neki gamer ali volim da ponekad odigram nesto (neka voznja) tako da naravno, mora imati i razuman (mali) odziv.
Neka sugestija?? Neki NOVI predlog?
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
LG 620, bez dileme. Na taj model trebao bi dobiti garanciju u trajanju od 5 godina. Ne znam kako ide ako se uzima od preko. Philips ima dobar dizajn, meni lično je i najlepši od pomenutih, ali bih ga zaobišao. Moj favorit je LG 42LS560. Ako ti 3D nije presudan, boljeg TV-a nema za te pare (kod nas za 70.000 dinara, od preko ne verujem da je više od 500€).