ikac2000 napisao: 05 Maj 2019, 19:15
U DE je meso i preradjevine bas povoljno. Za normalne kupovine i istu sumu, dobiju se kvalitetnije preradjevine nego u Rodi. Sirovo meso je neznatno skuplje.
U proseku ostavimo isto u supermarketu lao i u Srb, ali daleko raznovrsniji asortiman.
Nailazio sam na proizvode u DM i Lidl u Srbiji koji 2x skuplji od istih proizvoda od DM i Lidl u Austriji.
Takodje sam gledao neke cene suhomesnatih proizvoda u Lidl u Srbiji koji su skoro duplo skuplji u odnosu na mnogo bolje slične proizvode u AT Spar. Recimo tu dole prodaju 350 dinara neku šunku Dulano za koju smatram 0 i ne kupujem je, a u Spar-u za 250 dinara imaš 3x bolji proizvod.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Lidl u Srb je za dosta stvari (sladoled, tablete za sudomasinu, na primer) duplo skuplji, ali opet nije skuplji od ostalih.
A ona odvala da je u Lidlu samo krs roba, nakon ponovne posete Srb i Rode i Tempa, sam se uverio sta je krs roba, bar ova "povoljna".
Supruga je isto konstantovala nezavisno od mene.
Najbolje u Srb je od proverenih proizvodjaca, to ne verujem da ima bolje, ali za vecinu ljudi koji su osudjeni na Rodu i Tempo, odnos cene i kvaliteta u odnosu na inostranstvo je porazajavuci.
Inace markirani proizvodi su cesto i 20 do 30% jevtiniji u DE. Jaggermeister na primer, 50% skupli u Srb, Campari isto. Nivea dezodorans i losioni 70 do 100% skuplji. To sam bar ja zapazio.
Za alkohol sigurno vrijedi to poređenje ali tu je pitanje i kolike su akcize. Ja recimo volim konjak i burbon, cijene su dosta bolje ovde nego u Srbiji.
Lidl u Srbiji barem ima ispod prosecni kvalitet hrane, a ni cena nije povoljnija bitno od drugih. Tempo je za Lidl bar 2 klase boljeg tj raznovrsnijeg izbora a kvalitet sireva, mlecnih proizvoda je bas bitno bolji od domacih proizvodjaca od onoga sto Lidl nudi iz Nemacke.
Jogurt i mleko Lidla su mozda najlosije sto sam ikada probao.
Meso im je isto onako, kako kad i ne bas ukusno, barem nama nije prijalo po ukusu, npr cevapi.
Hleb im nije los ali je skoro 2 puta skuplji od domacih, ali nista posebno.
E sad, ima Lidl neke svoje dan dva akcije tj rasprodaje bilo hrane kojoj istice rok upotrebe bilo tekstila i slicno pa je onda cena toga na rasprodaji niza nego uobiacajena.
Ono sto jeste bolje od drugih je usluga na kasi, brzo ide i nema mnogo ljudi tj nema duzeg cekanja u redu a dinamicki otvaraju kase pa to uspevaju. I ljubaznost osoblja, ocito je dobar trening zaposlenih bio.
Koliko reklame i koliko price a Lidl je nista posebno u smislu ponude robe, sto neki ranije pricali najnizi nivo robe na zapadu. Vidim u zadnje vreme i da je poluprazno u Lidlu kod Ade, prosla euforija.
Ne kazem da je sve krs, daleko od toga, ali da bih imao (subjektivno) kvalitet koji za isti novac dobijem u DE, i sta za taj novac dobijem od slatkisa i suhomesnatih, na primer, meni y vecini nije za poredjenje.
Mleko i meso u Lidlu je domace, a asortiman naravno da nije kao u Tempu (koji ima za svaciji dzep i raznih kvaliteta) , imaju drugaciju politiku, po artikal ili dva po vrsti proizvoda. A da im je jogurt bas 2 klase ispod, ja to nisam primetio, jedino ako se poredi neki premijum drugacije cene.
U Nisu je isto stalno guzva i pola godine od otvaranja.
U stranu sve to, meni nije jasno kada neko kaze da je na zapadu plasticno voce i povrce. U piljari blizu moje kuce u Nisu, gajbice sa paradajzom su na albanskom jeziku, nema vise od baba sa sela, tako da se tu polako utapamo u prosek Evrope. Gajbice ovde su mahom iz Spanije.
Tek sada vidim, kada istovremeno uporedjujem hranu i odnos cene i kvaliteta (u apsolutnoj vrednosti) na duzi period, koliko nam dobro ide, sto bi nas vodja rekao.
I apropo same teme i malo vise iskustva iz nekoliko zemalja, ukljucujuci CH, licno mislim da je, uzimajuci u obzir cenu hrane, garderobe, poreza na plate i sve i svasta i licnih sloboda, DE najracionalniji (ne i najuredjeniji i najslikovitiji) izbor u proseku.
I naravno, najbolje je otici sa sto manje godina, onda je sve lakse i drugacije.
Lidl će TEK da napravi pometnju na tržištu. Krenulo im je odlično, a prodaja im i dalje raste.
U svakom gradu u kojem rade, otvoriće još po 3-4 objekta(veći gradovi).
Plus nove radnje u manjim gradovima. Ako sam dobro razumeo, za 2 godine će duplirati broj objekata.
Nema šanse da to ne osete Idea,Maxi i ostali lanci.
Skrećem s teme. Iseljavanje iz Srbije je i dalje traje,i zaista u velikom broju. U zadnje vreme vreme stalno čujem ,odlazi ovaj,odlazi onaj.... Radi se o visoko obrazovanim licima koji su i ovde imali dobro plaćen posao ali odlaze iz ličnih razloga (kao npr. Risto) a i zanatlijama i majstorima razne struke koji idu zbog bolje zarade.
Ukratko, ni primanja od 1200-1500eur (po domaćinstvu) nije dovoljno da ljude zadrži u Srbiji. To je zaista poražavajući podatak.
U mom okruženju su počeli da se sele i ljudi koji imaju čak i 3+ prosečne plate u Srbiji. Nije ovde baš lako, iskreno, susretne so čovek sa raznim problemima i temama koje nisu očekivane. Ali verujem da će na kraju da se ipak sve isplati, potrebno je vreme da se sve složi.
Jesi uspeo da nahvatas neko drustvo tamo? Da sa nekim popijes kafu, izadjes? Ako sam dobro skapirao otisao si tamo a da ne znas nikog.
Jel dosadan grad generalno ili ima neke zabave? Ja sam proveo samo jedan dan u kl ali npr ljubljana mi je delovala mnogo dinamicnija (doduse i veci grad)..