Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ljuba »

Holanđani u svojoj Himni pevaju Nemačkom plemiću :) taj deo mi je uvek bio čudan posto se ne podnose maksimalno..

Виљем од Насауа
ја сам немачке¹ крви
отаџбини поверен
бићу ја до смрти

Принц Орански
сам ја, без страха,

Краља Хиспаније
сам увек славио
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

FB_IMG_1557052536629.jpg
FB_IMG_1557052536629.jpg (68.56 KiB) Pogledano 2018 puta
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

:rofl: :srbin:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Pa da, za cas dodjes do 24 stana na moru :-)

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ma u pravu je čovek, na prvom mestu je EU, posle CG, BiH, Moldavija i ostalo i eto nas na desetom mestu :)
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

:rofl:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

ikac2000 napisao: 05 Maj 2019, 19:15 U DE je meso i preradjevine bas povoljno. Za normalne kupovine i istu sumu, dobiju se kvalitetnije preradjevine nego u Rodi. Sirovo meso je neznatno skuplje.

U proseku ostavimo isto u supermarketu lao i u Srb, ali daleko raznovrsniji asortiman.
Nailazio sam na proizvode u DM i Lidl u Srbiji koji 2x skuplji od istih proizvoda od DM i Lidl u Austriji.

Takodje sam gledao neke cene suhomesnatih proizvoda u Lidl u Srbiji koji su skoro duplo skuplji u odnosu na mnogo bolje slične proizvode u AT Spar. Recimo tu dole prodaju 350 dinara neku šunku Dulano za koju smatram 0 i ne kupujem je, a u Spar-u za 250 dinara imaš 3x bolji proizvod.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Lidl u Srb je za dosta stvari (sladoled, tablete za sudomasinu, na primer) duplo skuplji, ali opet nije skuplji od ostalih.

A ona odvala da je u Lidlu samo krs roba, nakon ponovne posete Srb i Rode i Tempa, sam se uverio sta je krs roba, bar ova "povoljna".

Supruga je isto konstantovala nezavisno od mene.

Najbolje u Srb je od proverenih proizvodjaca, to ne verujem da ima bolje, ali za vecinu ljudi koji su osudjeni na Rodu i Tempo, odnos cene i kvaliteta u odnosu na inostranstvo je porazajavuci.

Inace markirani proizvodi su cesto i 20 do 30% jevtiniji u DE. Jaggermeister na primer, 50% skupli u Srb, Campari isto. Nivea dezodorans i losioni 70 do 100% skuplji. To sam bar ja zapazio.

Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Za alkohol sigurno vrijedi to poređenje ali tu je pitanje i kolike su akcize. Ja recimo volim konjak i burbon, cijene su dosta bolje ovde nego u Srbiji.

Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk

ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Lidl u Srbiji barem ima ispod prosecni kvalitet hrane, a ni cena nije povoljnija bitno od drugih. Tempo je za Lidl bar 2 klase boljeg tj raznovrsnijeg izbora a kvalitet sireva, mlecnih proizvoda je bas bitno bolji od domacih proizvodjaca od onoga sto Lidl nudi iz Nemacke.
Jogurt i mleko Lidla su mozda najlosije sto sam ikada probao.
Meso im je isto onako, kako kad i ne bas ukusno, barem nama nije prijalo po ukusu, npr cevapi.
Hleb im nije los ali je skoro 2 puta skuplji od domacih, ali nista posebno.

E sad, ima Lidl neke svoje dan dva akcije tj rasprodaje bilo hrane kojoj istice rok upotrebe bilo tekstila i slicno pa je onda cena toga na rasprodaji niza nego uobiacajena.

Ono sto jeste bolje od drugih je usluga na kasi, brzo ide i nema mnogo ljudi tj nema duzeg cekanja u redu a dinamicki otvaraju kase pa to uspevaju. I ljubaznost osoblja, ocito je dobar trening zaposlenih bio.

Koliko reklame i koliko price a Lidl je nista posebno u smislu ponude robe, sto neki ranije pricali najnizi nivo robe na zapadu. Vidim u zadnje vreme i da je poluprazno u Lidlu kod Ade, prosla euforija.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Kažu da je na Konjarniku stalno gužva, Trošarina isto. Na Adi nema ko da dođe peške, a ovamo je ljudima to lokalna prodavnica.

Inače, živo me zanima kako se to ocenjuje kvalitet da je u Rodi i Tempu npr sve krš? Kupi se koji artikal, najjeftiniji K-Plus ili Premia?
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Ne kazem da je sve krs, daleko od toga, ali da bih imao (subjektivno) kvalitet koji za isti novac dobijem u DE, i sta za taj novac dobijem od slatkisa i suhomesnatih, na primer, meni y vecini nije za poredjenje.

Mleko i meso u Lidlu je domace, a asortiman naravno da nije kao u Tempu (koji ima za svaciji dzep i raznih kvaliteta) , imaju drugaciju politiku, po artikal ili dva po vrsti proizvoda. A da im je jogurt bas 2 klase ispod, ja to nisam primetio, jedino ako se poredi neki premijum drugacije cene.

U Nisu je isto stalno guzva i pola godine od otvaranja.

U stranu sve to, meni nije jasno kada neko kaze da je na zapadu plasticno voce i povrce. U piljari blizu moje kuce u Nisu, gajbice sa paradajzom su na albanskom jeziku, nema vise od baba sa sela, tako da se tu polako utapamo u prosek Evrope. Gajbice ovde su mahom iz Spanije.

Tek sada vidim, kada istovremeno uporedjujem hranu i odnos cene i kvaliteta (u apsolutnoj vrednosti) na duzi period, koliko nam dobro ide, sto bi nas vodja rekao.

I apropo same teme i malo vise iskustva iz nekoliko zemalja, ukljucujuci CH, licno mislim da je, uzimajuci u obzir cenu hrane, garderobe, poreza na plate i sve i svasta i licnih sloboda, DE najracionalniji (ne i najuredjeniji i najslikovitiji) izbor u proseku.

I naravno, najbolje je otici sa sto manje godina, onda je sve lakse i drugacije.

Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Lidl će TEK da napravi pometnju na tržištu. Krenulo im je odlično, a prodaja im i dalje raste.
U svakom gradu u kojem rade, otvoriće još po 3-4 objekta(veći gradovi).
Plus nove radnje u manjim gradovima. Ako sam dobro razumeo, za 2 godine će duplirati broj objekata.
Nema šanse da to ne osete Idea,Maxi i ostali lanci.

Skrećem s teme. Iseljavanje iz Srbije je i dalje traje,i zaista u velikom broju. U zadnje vreme vreme stalno čujem ,odlazi ovaj,odlazi onaj.... Radi se o visoko obrazovanim licima koji su i ovde imali dobro plaćen posao ali odlaze iz ličnih razloga (kao npr. Risto) a i zanatlijama i majstorima razne struke koji idu zbog bolje zarade.
Ukratko, ni primanja od 1200-1500eur (po domaćinstvu) nije dovoljno da ljude zadrži u Srbiji. To je zaista poražavajući podatak.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

U mom okruženju su počeli da se sele i ljudi koji imaju čak i 3+ prosečne plate u Srbiji. Nije ovde baš lako, iskreno, susretne so čovek sa raznim problemima i temama koje nisu očekivane. Ali verujem da će na kraju da se ipak sve isplati, potrebno je vreme da se sve složi.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Jesi uspeo da nahvatas neko drustvo tamo? Da sa nekim popijes kafu, izadjes? Ako sam dobro skapirao otisao si tamo a da ne znas nikog.
Jel dosadan grad generalno ili ima neke zabave? Ja sam proveo samo jedan dan u kl ali npr ljubljana mi je delovala mnogo dinamicnija (doduse i veci grad)..
Odgovori