Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od member »

Kažem, AT je vrlo širok pojam.
Plate u Beču su malo veće nego u ostatku zemlje, ali su zato i troškovi veći. Nekad si u Beču stan mogao da biraš za 10eur/m² za iznajmljivanje, a sad je to vrlo teško za naći. Sećam se da se i Laki pre 10ak godina interesovao za Beč jer ima neke poznanike koji tuku baš masne zarade.

Mada,ja bih uvek pre birao Klagenfurt ili neko manje mesto, nego Beč. Manje je gužve,manje stresa. Mnogo je opuštenije za život. Zajebi one statističke podatke gde je Beč uvek u vrhu idealnih gradova za život, nije to baš tako u realnosti.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Rekao bih da Vorarlberg ima najveće plate, kao jedna od najbogatijih regija na svetu

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vorarlberg

Mislim da je po glavi stavnovnika najveći izvoz na svetu.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

NenadNR napisao: 07 Maj 2019, 20:29 U Gracu gde ja radim neko sa tehnickim fakultetom i naravno znanjem moze da dobije preko 30k neto godisnje tako da dve plate mogu da idu i preko 4000 mesecno. S obzirom da zivot u Grazu nije nesto mnogo skuplji od NS i BG moze lepo da se zivi.
Magna Steyr?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

A kako se kreću plate inženjera na gradilištima? Konkretno ja se bavim geodezijom.

Sent from my ANE-LX1 using Tapatalk

ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

U DE na primer, senior maintenance masinski inzenjer, znaci 15 do 20g iskustva, u srednjoj firmi ima 50 do 60k eur bruto, sto mu dodje, ako je sa porodicom i zena ne radi, 3400 eur. Ako je samac, 2970 eur neto.

Ovo se racuna kao odlicna plata u manjim a i vecim mestima.

Naravno u Siemensu, Boschu, BMW i sl. firmama to bez problema ide do 90 ili 100k bruto, ali tu je misaona imenica za vecinu stranaca bez nemackog iskustva, ali nije nemoguce.

Imate sajt Glassdoor, tu ima proseka plata za razne pozicije, ne samo za DE nego svugde.
NenadNR
Reactions:
Pridružio se: 06 Apr 2013, 20:08

Post od NenadNR »

Geza napisao: 07 Maj 2019, 22:00
NenadNR napisao: 07 Maj 2019, 20:29 U Gracu gde ja radim neko sa tehnickim fakultetom i naravno znanjem moze da dobije preko 30k neto godisnje tako da dve plate mogu da idu i preko 4000 mesecno. S obzirom da zivot u Grazu nije nesto mnogo skuplji od NS i BG moze lepo da se zivi.
Magna Steyr?
AVL. Igramo se sa automobilima ko mala deca i jos nas placaju za to.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Svaka čast.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

ikac2000 napisao: 07 Maj 2019, 22:48 U DE na primer, senior maintenance masinski inzenjer, znaci 15 do 20g iskustva, u srednjoj firmi ima 50 do 60k eur bruto, sto mu dodje, ako je sa porodicom i zena ne radi, 3400 eur. Ako je samac, 2970 eur neto.

Ovo nije forum obicnih ljudi pa se uvek zavrsi sa tim koliko ima neki IT ili kao sto si ti napisao senior maintenance inzenjer sta god to znacilo :D pa se takve pozicije uzmu ovde kao prosek. :)
Ja najvise volim da cujem kako zaradjuje neki kasir ili tipa taxista jer bih na takve poslove pucao da sad idem negde..
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Kasirka kao posebno zanimanje ne postoji, bar u D. Taj profil radne snage je nešto kao prodavac/prodavačica u marketu ili nekoj drugoj prodavnici necega. Ti ljudi rade sve u takvim radnjama, od punjenja regala, preko prijema/razvrstavanja/poručivanja robe pa do kase. Kolika je plata zavisi od samog poslodavca, preko starosti, pa do broja godina provedenih u firmi. Onako vrlo okvirno, takav profil radnika moze da zaradi oko 1300-1400€ neto (bez porodice, znači 1. poreski razred).
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ma jasno brate. To sve sam i podrazumevao. Time se i bavim. Zargonski sam rekao "kasirka".
Hvala za info.

Btw cuo sam od jedne italijanke koja je spremacica u nekom hotelu na ostrvu iskija (tamo gde letuje merkel) da dobije 700 800e mesecno. Bas je pao standard u nekim zemljama..
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

I u Italiji važi što južnije to tužnije.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Nema pravila.
Primer kako može da ide: Krajem avgusta prošle godine sestrić moje supruge podje sa nama kad smo se vraćali sa letnjeg odmora iz HR. Dečko 18,5 godina, tehničar za rashladne/grejne sisteme. Nije znao bukvalno da bekne nemački. Počeo da radi ovde posle desetak dana kao kurir u nekom birou, bio mu dovoljan samo engleski jezik za početak. Plata oko 1300€ neto. Pre dve-tri nedelje sazna da neka firma traži montere za automatska vrata i prozore, ode da radi dva-tri dana da proba, ovi kad su videli šta mali zna ponude mu posao odmah, evo počinje prvog juna da radi u toj firmi. Početna plata 1700-1800€ neto.
Njegov stariji brat radi već neko vreme u preko personal lizinga u MAN lageru za rezervne delove, njemu je početna plata bila oko 1800€, a već duže vreme ide preko 2K€. Kao radnik u lageru, bez škole, sa kaubojskim znanjem nemačkog jezika.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Gaginh0
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
Garaža: Nemam garažu :(

Post od Gaginh0 »

Moj prjatelj radi kao vozac privatne slep sluzbe koja saradjuje sa ADACom, nemas ograniceno koliko sati radis vec ti je u cillju da radis vise sati. Kaze kad radi 6 dana nedeljno po 9 sati smena, izadje na kraju sa 3300-3500e neto. Dogodi se da je umoran ili da mu se ne radi, pa radi manje dana taj mesec, onda malo padne plata, ali kaze da mu ispod 2800e nikad ne padne.
BOJ SE OVNA, BOJ SE GOVNA, A KAD ĆU ŽIVETI?

Slika
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Rodja je isto monter nesto u fazonu kao sto kragujevac navodi primer, od 2500 do 3000 evra ali on nema zivota tamo bukvalno..
Drugar u Austriji ima oko 1400-1500, zena mu radi u bancine znam koja pozicija ( skolovala se u Austriji) ima oko 1800 koliko su mi rekli..
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Darko napisao: 07 Maj 2019, 23:34
ikac2000 napisao: 07 Maj 2019, 22:48 U DE na primer, senior maintenance masinski inzenjer, znaci 15 do 20g iskustva, u srednjoj firmi ima 50 do 60k eur bruto, sto mu dodje, ako je sa porodicom i zena ne radi, 3400 eur. Ako je samac, 2970 eur neto.

Ovo nije forum obicnih ljudi pa se uvek zavrsi sa tim koliko ima neki IT ili kao sto si ti napisao senior maintenance inzenjer sta god to znacilo :D pa se takve pozicije uzmu ovde kao prosek. :)
Ja najvise volim da cujem kako zaradjuje neki kasir ili tipa taxista jer bih na takve poslove pucao da sad idem negde..
Nije IT nista poseban negde preko. Naravno, kao i u svakoj bransi imas sposobne koji ubijaju veliku lovu.
U vecini da kazem normalnih zemalja, ucitelji, lekari, profesori zaradjuju osetno vise od programera, ako gledamo neki prosek, a ne bil gejtsa.
Ovde je situacija malo drugacija. Ucitelji, lekari, profesori ovde imaju bedne plate, pa onda i delici zapadne programerske plate koju ovde programeri dobijaju u proseku, izgledaju ogromno u odnosu na njih i uopste na ostatak (bedne) drzave.
Dosta programera laze, dosta njih bude sramota da kazu koliku platu imaju (jer u blicu pise da imaju preko 2000e), ali imam uvid u plate za solidan broj njih i velika vecina ima platu ispod 1000e.
A sve ispod 1000e ovde, ma koliko nekom to delovalo puno, se svodi na zelje i natezanje od prvog do prvog.
Odgovori