Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od rele »

Moje iskustvo kaze da je plata srazmerna tome koliko se ko dobro "proda".
U vecini slucajeva postoje tarifni ugovori, i dosta ljudi smatra da koju grupu i klasu kao prvu ponudu dobiju da je to kraj.
Tarifni ugovor garantuje da se nece dobiti niza plata od dogovorene, medjutim ljudi ne znaju da tarifni ugovor nije ogranicavajuci u smislu pregovaranja i dobijanja vise klase( naravno u mogucim granicama a prema obrazovanju i poziciji na kojoj se radi) a samim tim i vece plate.
Poslodavac ce uvek ponuditi naj manju mogucu platu( konkurencija je prilicno izjednacena i platni razredi su sa razlikom do +- 50e), pa ako prodje prodje, a u puno slucajeva i prolazi.
Ja sam na dva mesta od prvog razgovora i prve ponude pa do zavrsne ponude isposlovao 500-600e vecu platu.

Posebno treba voditi racuna o dadacima na platu( noc, vikend,praznik itd), tu vec zna da bude dosta razlika a neki cak nista po tom pitanju ne nude.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Kod mene IT ima vece plate od ostalih odeljenja (platni nivoi su interno javna info, pojedinacne plate nisu, naravno), a jedan od razloga je sto je teze naci osobu sa specificnim iskustvima, pa trziste diktira.

Rele je u deficitarnom sektoru, tu je moguce lepo isposlovati uslove, ali za pozicije tipa magacioner, prodavac i sl, trziste ne pruza taj komoditet.

Sent from my SM-T580 using Tapatalk

programer
Reactions:
Pridružio se: 07 Apr 2017, 17:31

Post od programer »

Nikaragva, to za IT ovde verovatno vazi za NS i Nis. Bg retko ko da ima ispod 1k (mogu se naravno naci ljudi sa tim platama). Pricam iz licnog iskustva, jer kad sam aplicirao po Bg, nisam isao ispod +100% plate koje sam imao u NS i nigde nisam odbijen zbog toga. Kajem se sto nisam trazio i vecu od 100%, ali ok.

I ja se nadam da cu jednog dana kao i velika manjina ovog foruma posecivati isti iz zapadne Evrope. :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Retko koja firma ima 100% seniora, verovatno nijedna.
Recimo od 100 ljudi imas 10-15-20 seniora, ostalo su uglavnom juniori, sa platama ispod 1000e.
Neki nikad ne doguraju do seniora i znatno vece plate. Dobiju par povisica i zadrze se u tom rangu plata.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

I onda promene firmu.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa 95% juniora su umisljene velicine, a onih 5% kvalitetnih i ode vrlo brzo dalje. Docice brzo vreme manje guzve u IT sektoru, pa ce i tu da se prociste stvari - pricam o svetu ne o Srbiji, ali ce zakaciti i nju.. Trenudno djubra je previse...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Da, ali obicno firme teze da zadrze odredjen procenat kvalitetnih i iskusnih ljudi. Ne mozes naravno nikoga na silu, ni parama zadrzati, ali se trudis do odredjenih granica. Sa njima i jeste u upotrebi sistem ponude i potraznje. Sa juniorima ne.
Heinz napisao: 09 Maj 2019, 12:48 I onda promene firmu.
Ovo je bransa gde se vrlo brzo vidi sta ko i koliko zna. Tako da promene firme piju vodu u pocetku. Kasnije, kada prodje odredjen broj godina, ocekuje se da nesto i znas.
Cak ni (ne)znanje nije neki problem. Najveci problem je kurcobolja i odsustvo volje da se uci i radi.
A u pitanju je delatnost gde do kraja radnog veka ucis nesto novo.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Budući da sam bacio bombu, oko minimum 4.000 evra mesečno kao prihod porodice, da pojasnim malo moju matematiku :D

Računao sam sa dečijim dodatkom, ja ne znam nikog ko ima ispod 1.500 evra (ako računamo 14 plata na 12 meseci), a obično bar jedna osoba zarađuje više od minimalca. Kako god, ovde obrazovan čovek ne bi smeo da ima ispod 30k evra sa nekim iole pristojnim iskustvo (čisto da nije početnik). Sve ispod znači da zarađuješ manje od onog što vrediš.

Slažem se i sa Reletom oko pregovora, svi naši su tražili "daj šta daš" pa su loše i prošli, recimo da inženjere plaćaju ciframa sa bar 20% manje od onog što bi trebalo a dali su im 30% više od onog što su tražili. Treba sebe ceniti, realno, u AT nećeš 2 godine menjati firmu pa ako izgubiš 300 evra mesečno, to znači da si za 2 godine u minusu 8-9 hiljada evra. Bolje sačekati koji mesec i naći pravi posao nego da radiš "za džabe" za njihove standarde.

Btw. da se vratim na post od neki dan, pokušavam od početka ove priče da prenesem realne utiske sa svim što me tišti i što je problem. Zna se šta su benefiti, to nije teško pronaći, ali treba baciti malo fokus i na probleme da onaj ko vaga ima neku predstavu šta može biti problem. Ja to gledam ovako, 2-3 godine je po njihovom a ostalih 40 će biti po mom :D
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Ne znam da li bih se slozio sa konstatacijom da je bolje cekati na ono pravo, jer rupa u stazu je ovde veliki greh, bar u poslovima gde je karijerizam izrazen, buduci da mnogi jos tokom studija rade internshipe na ozbiljnim poslovima.

Uvek je moguce promeniti na bolje nakon par meseci, a slabiji posao kasnije objasniti na intervjuima da si hteo jezik da usavrsis i ides na dodatne kurseve i sl.

Najteze je doci, srediti se, i poceti. Jos ako trebaju papiri, onda definitivno nema bas mnogo biranja, jer jednom kada si gore i kada udjes u sistem, neuporedivo je lakse snaci se bolje, nego sa sedenjem u Srb i guglanjem polsova po EU.

Ja kada sam otisao iz Srb u Poljsku, bukvalno sam imao mozda 300 eur vecu platu nego u Srb, plus supruga je napustila posao, znaci apsolutno smo bili u minusu. Nakon 6 meseci, uspeli smo oboje da se snadjemo i da se odlepimo sa daleko boljim uslovima kao podstanari u Krakovu, nego sto smo imali sa nasom kucom u Nisu i dve plate.

Ali van para (koje gube smisao tek kada ih imas dovoljno da ne razmisljas o njima), daleko nizi nivo stresa celog drustva nema cenu.
Poslednja izmena od ikac2000 u 09 Maj 2019, 23:52, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Moj kolega, preko 10 godina iskustva, inženjer, tražio 1.800 (mesečno) evra netto. To ovde ima inženjer početnik... O tome pričam, informišite se i budite konkurentni ali ne podcjenjujte sebe jer 2.000 evra je ovde mnogo manje nego kući, ali je bolje od 1.000 evra kući :D

Edit:
Nije mi ideja da pričam bajke ovde, samo ne volim kada korporacije iskorištavaju nekoga (a vole to da rade). Nije sve idealno, posebno na početku, ali mora se gledati na duže staze a najveći benefiti dođu (paradoks) kada ostariš kroz krštenu penziju i ozbiljno zdravstveno osiguranje...
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

A kada smo odlazili iz Srbije, nije mi toliko bilo bitno da li cu da imam 300 evra manju ili vecu platu, vec da se odlepim i snalazim nakon.

Kada se zaposljava neko sa strane, obicno moze da se ispregovara paket gde poslodavac placa sve troskove preseljenja, jezik, nalazenje stana, i daje jos dve plate u kesu da se snadjes.

Opet, mislim da ko nema papire, ukoliko nadje nesto u struci i dobije ponudu, treba da je iskoristi, to je najteze. Posle se lako ispregovara nesto bolje :-)

A u DE postoji gornja granica plate koja ide za penziju, tako da imao neko 3,000 ili 30,000 neto mesecnu platu, drzavna penzija je ista.

A u platama i korporacijama, uvek je najvaznije da imas nekoga da te gura i ceni tvoj rad, a na dovoljno visokoj poziciji (svog delfina, da te ne pojedu ajkule). Kluc napretka. Inace mozes da budes najbolji radnik, i da ostanes tako do penzije najbolji mrav :-) Ima doduse dosta ljudi ovde koji upravo to zele, nizu poziciju bez stresa koja im omogucava da imaju dovoljno za njihove licne potrebe. Ionako maltene od svake pa i 2x minimalne plate u porodici mozes da vozis pristojnog Golfa i kupis kucu na selu na kredit od 30 godina
Poslednja izmena od ikac2000 u 10 Maj 2019, 00:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Ja ne znam nikog ko je dobio sve to, možda to ide u IT svetu, ali kod nas je najveći uspeh koji sam čuo da ti firma plati proviziju agenciji za nalaženja stana, kurs nemačkog (to sam i ja dobio), agenciju koja asistira pri sređivanju papira i vaučer za nameštaj (firma je iz tog biznisa) u vrednosti od 500 evra. U proseku, pričam o uzorku od nas 7-8 (ekonomisti i mašinci) smo svi dobili kurs jezika i da firma sredi papire, znači ne baš mnogo.
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Evo iz mog iskustva, i par drugara (ekonomista, masinac i IT), u dve razlicite medjunarodne firme, preseljenje u dve razlicite zemlje, kako izgleda paket (ne nude sve, mora da se pregovara, ali se dobije)

- Placen privremeni stan 2 odnosno 6 meseci dok ne nadjes nesto
- x,000 EUR odnosno iznos dve plate jednokratno da pozavrsavas sve
- Agencija da sredi papire (za celu porodicu, vozacku, i sl.),
- Agencija da prati oglase za stanove, ide i pogleda iste
- Agencija sredi ugovor za struju, gas, telefo...
- Placene avionske karte za porodicu
- Jos par sitnica okolo
- Placen kurs jezika za celu porodicu 1 na 1
- Rent-a-car na 2 meseca na koriscenje (samo u jednom slucaju)

Ovo je standard, mozda sa par stvari vise ili manje od gore nabrojanih, za vise srednje pozicije (ne za pocetnike) u vecim sistemima, gde su im potrebne specificne vestine.

Naravno, postoje i uslovi, tipa da ostanes u firmi bar 12 ili 24 meseca, inace proporcionalno vracas.
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Risto napisao:Ja ne znam nikog ko je dobio sve to, možda to ide u IT svetu, ali kod nas je najveći uspeh koji sam čuo da ti firma plati proviziju agenciji za nalaženja stana, kurs nemačkog (to sam i ja dobio), agenciju koja asistira pri sređivanju papira i vaučer za nameštaj (firma je iz tog biznisa) u vrednosti od 500 evra. U proseku, pričam o uzorku od nas 7-8 (ekonomisti i mašinci) smo svi dobili kurs jezika i da firma sredi papire, znači ne baš mnogo.
A samo da ti kažem jednu stvar. Znaš li kad bi 2005. godine dobio od firme sve ovo što si napisao. Pa nikad!
Jedino da si neki astronaut ili kardiohirurg.

Sad može svako, i svakako da dodje.
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

ikac2000 napisao: 09 Maj 2019, 23:45
Ja kada sam otisao iz Srb u Poljsku, bukvalno sam imao mozda 300 eur vecu platu nego u Srb, plus supruga je napustila posao, znaci apsolutno smo bili u minusu. Nakon 6 meseci, uspeli smo oboje da se snadjemo i da se odlepimo sa daleko boljim uslovima kao podstanari u Krakovu, nego sto smo imali sa nasom kucom u Nisu i dve plate.

Ali van para (koje gube smisao tek kada ih imas dovoljno da ne razmisljas o njima), daleko nizi nivo stresa celog drustva nema cenu.
Koji si nivo stresa imao u Srb na dnevnom nivou, a sto osetis da ga nema sad kad si u Nemackoj?
Odgovori