Servis - Razno
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
Re: Servis - Razno
Hvala na odgovorima.
Mislim da je na dijagnostici u logu min pritisak bio 1,2 a najveći skoro 2,6, nešto spomenu prepunjavanje.
Mislim da je na dijagnostici u logu min pritisak bio 1,2 a najveći skoro 2,6, nešto spomenu prepunjavanje.
Actuator tj geometriju mozes da proveris sam, gledaj kako radi polugica na/u njemu.
Polugica kad motor radi je uvucena u actuator (viri malo), kad ugasis motor polugica treba da "izleti" gore (kad prestane vakum, obicno 2-3sec posle gasenja motora), nekih cca 15-20mm i to treba bas da iskoci ne da se lagano vraca.
Ako polugica ima taj hod onda geometrija radi. Kod mene je npr. polugica imala hod samo 5mm, cak i kad probam rucno da je sabijem (srafcigerom) to je jedva islo, dok na ispravnom autu to ide lagano.
Takodje mozes da probas da izvuces vakuum crevce iz overboost ventila (onog gore na veznom limu kod hladnjaka) kojie ide dole na actuator i ustima napravis vakuum, ako uspevas da "usisas" polugicu u acturator nekih 5-10mm (zavisno od kapaciteta pluca
) onda geometrija turbine 90% ne glavi. Kod mene nije moglo ustima ni 1mm da mrdne dok sam na ispravnmo autu uspevao.
Ako te ne mrzi probaj ovo sto sam pisao da bi imali bar neke smernice sta je u pitanju pre bilo kakvog rasturanja ili skidanja turbine.
Ako ti max pritisak ide na 2,5 onda ga MAP registruje i pali gresku jer MAP meri i preko 2,5 ali je podesen da mu je 2,5 limit preko toga prepunjavanje
Polugica kad motor radi je uvucena u actuator (viri malo), kad ugasis motor polugica treba da "izleti" gore (kad prestane vakum, obicno 2-3sec posle gasenja motora), nekih cca 15-20mm i to treba bas da iskoci ne da se lagano vraca.
Ako polugica ima taj hod onda geometrija radi. Kod mene je npr. polugica imala hod samo 5mm, cak i kad probam rucno da je sabijem (srafcigerom) to je jedva islo, dok na ispravnom autu to ide lagano.
Takodje mozes da probas da izvuces vakuum crevce iz overboost ventila (onog gore na veznom limu kod hladnjaka) kojie ide dole na actuator i ustima napravis vakuum, ako uspevas da "usisas" polugicu u acturator nekih 5-10mm (zavisno od kapaciteta pluca

Ako te ne mrzi probaj ovo sto sam pisao da bi imali bar neke smernice sta je u pitanju pre bilo kakvog rasturanja ili skidanja turbine.
Ako ti max pritisak ide na 2,5 onda ga MAP registruje i pali gresku jer MAP meri i preko 2,5 ali je podesen da mu je 2,5 limit preko toga prepunjavanje
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Mamara od motora. Nema pl. zamajac, set kvacila me izasao samo oko 100e. Kod mene u malom kombiju taj motor ne prenosi ama bas nikakve vibracije u kabinu.
- Puzo81
- Pridružio se: 11 Mar 2012, 23:42
- Garaža: Ford S-Max 2.0 Tdci Titanium
@ OMP probaću, hvala 
Posle 17god sa 1.0 12V benzincem JTD mi dođe kao svemirski program

Posle 17god sa 1.0 12V benzincem JTD mi dođe kao svemirski program

- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Najbitniji razlog sto.sam prodao Astru, mnogo mi bucna bila i pocela da me nervira bas zbog toga.nikaragva napisao:Na vecini automobila je motor najmanji problem
Mene mnogo vise nervira enterijer i raspad enterijera na tim malo duzim relacijama, od 300-400 hiljada i vise.
Retko koji auto to prezivi, da ostane NOV NOV NOV, ma koliko pazio.
Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
To je vise do astre rekao bih, audi ili merc sa 400k su utegnutiji od najnovije dacije realno 
Takodje ne podnose ni svi auti isto kilometre.

Astra ih odlično podnosi. Mi smo svi u firmi frapirani ragom H koju se ne zna ko je jahao, u kakvom je stanju posle pola milke, 10g i preko 100 različitih vozača.
Na kraju je i takav auto prodat preprodavcu, vratiće na 150k i neko će da se vozi.
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Na kraju je i takav auto prodat preprodavcu, vratiće na 150k i neko će da se vozi.
Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
Kod mene nema nikakvih zvukova enterijera, godina krstenice 2007. Pozitivno sam iznenadjen time, kao i stanjem enterijera. Nemam zamerki. Kod PUG-a je samo problem sto je dosta visok auto, pa pocinje da se cuje opstrujavanje vazduha preko 120. U toku voznje se gume cuju vise od motora, na putnim brzinama.
2.0 HDI je bio susta suprotnost. Dosta bucan motor u svim rezimima, na 130kmh u Picassu bogami solidno se morao povisiti glas za razgovor.
Kaze darko da nema vibracija, ima, samo ih ne osetis od bucnosti motora
2.0 HDI je bio susta suprotnost. Dosta bucan motor u svim rezimima, na 130kmh u Picassu bogami solidno se morao povisiti glas za razgovor.
Kaze darko da nema vibracija, ima, samo ih ne osetis od bucnosti motora

"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Mozda je kod mene u teretnjaku drugacije postavljen motor. Ali zaista u leru skoro nista se ne oseti ispod nogu, sedista ili na volanu. Imao sam prilike da vozim ganc nove dizelase gde su se vise osetile vibracije.
Sto se tice krckanja. Npr kod stila je tabla problematicna. Iako je presvucena gumom, iako su reklamirari da tablu radi neki audijev podizvodjac ali opet odatle najcesce dolaze zvukovi.
Sto se tice krckanja. Npr kod stila je tabla problematicna. Iako je presvucena gumom, iako su reklamirari da tablu radi neki audijev podizvodjac ali opet odatle najcesce dolaze zvukovi.
Nisam ni mislio na ler. U leru je ok, nema vibracija, mozda kad je minus 10 malo radi malo ko traktor minut. Ovako u leru nema nikakvih vibracija. Ima u voznji, ali nista dramaticno.
1.6 HDI u leru radi kao benzinac, cak i kod startovanja na minus 15. Doduse ako se bas poslusa na leru, moze se utvrditi da je dizel svakako, ali je bas prigusen i miran. Takodje na vecim brzinama nema razlike u bucnosti motora u odnosu na neki savremeni benzinac. Cuje se samo dublji zvuk kad potopis gas.
A recimo 1.5 dci kod glanc novog Megana je tih na leru, ali se oseca vibracija na vratima ili kad naslonis ruku na auto... cudno. Kod mene toga nema.
Ja jedino sto moram menjati one gumene drzace hladnjaka. Propala su dva od cetiri, odnosno mrdam hladnjak rukom napred nazad, imaju lufta. I onda kad ventilator radi na najjacoj brzini, oseca se manja vibracija na volanu jer drma hladnjak. Moram videti dal ima se kupe te gume.
1.6 HDI u leru radi kao benzinac, cak i kod startovanja na minus 15. Doduse ako se bas poslusa na leru, moze se utvrditi da je dizel svakako, ali je bas prigusen i miran. Takodje na vecim brzinama nema razlike u bucnosti motora u odnosu na neki savremeni benzinac. Cuje se samo dublji zvuk kad potopis gas.
A recimo 1.5 dci kod glanc novog Megana je tih na leru, ali se oseca vibracija na vratima ili kad naslonis ruku na auto... cudno. Kod mene toga nema.
Ja jedino sto moram menjati one gumene drzace hladnjaka. Propala su dva od cetiri, odnosno mrdam hladnjak rukom napred nazad, imaju lufta. I onda kad ventilator radi na najjacoj brzini, oseca se manja vibracija na volanu jer drma hladnjak. Moram videti dal ima se kupe te gume.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Živa istina.Ivan napisao:To je vise do astre rekao bih, audi ili merc sa 400k su utegnutiji od najnovije dacije realno
2.0HDI dosta bucan?
Ne cuje se ni na 50 ni na 130, veoma tih motor. Najbolji deo u Pugu.
Mozda je taj Picasso bio raskantan ili polupan pa krpljen??
Inace ne kapiram o kavim zvucima interijera pricate, normalan auto koji nije lupan nema nikakve zvukove, osim suma tokcova/guma, zvuka rada brisaca, kuckanja automata migavca, ventilacije.
Vibracija moze da bude na leru kod 4 cilindrasa, u voznji ne treba da se oseca u kabini, sedistu ili volanu.
To kada se primete vibracije na volanu je obicno znak da je auto presao tipa 350-450.000+km. pa iman nekih luftova.
Druga stvar su sestaci, oni su i na leru bez vibracija.
Ne cuje se ni na 50 ni na 130, veoma tih motor. Najbolji deo u Pugu.
Mozda je taj Picasso bio raskantan ili polupan pa krpljen??
Inace ne kapiram o kavim zvucima interijera pricate, normalan auto koji nije lupan nema nikakve zvukove, osim suma tokcova/guma, zvuka rada brisaca, kuckanja automata migavca, ventilacije.
Vibracija moze da bude na leru kod 4 cilindrasa, u voznji ne treba da se oseca u kabini, sedistu ili volanu.
To kada se primete vibracije na volanu je obicno znak da je auto presao tipa 350-450.000+km. pa iman nekih luftova.
Druga stvar su sestaci, oni su i na leru bez vibracija.
- Pulp Fiction
- Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
- Garaža: Astra G 1.7 dti
O zvucima plastike, table i slično. Auti se raskantaju po nasim potevima, moja astra je eto 18 godina stara, i kad je hladno plastike neke cvrče..Generalno je sasvim korektna, kad je put milina sve je ok, ali po našim raspad putevima uvek se nešto pojavi. Čak mi po rupama i zakrpama lupa i od gepeka poklopac...Zimi je najgore, valjda sad kad je toplo sve je nekako bolje, mada ujutro prvih par km dok se ne ugreje hoće da se čuju neki cvrčci. Ona plastika gde je ventilacija valjda odmah do šoferke i to klepeće kad skačeš po neravnom putu.
ma svaki auto mora malo da ima neke cvrcke i sl., desava se i kod novih kola kamoli polovnih
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja kod novog Focusa za godinu dana nisam imao cvrcke. Mnogo to znaci kad se puno putuje.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money