Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ikac2000 »

Mislim da nije vredno ni pomena.
Atmosfera u svim sferama drustvenog zivota je toliko otvoreno otrovna u drustvu gde je osnovno pitanje ono egzistencijalno, da spojis od 1. do 1.

Inace prestao sam da pratim sve vesti iz Srb (cak i N1, i Kesica) , otkazao sve kanale, i preporodio se totalno.

U Nemackoj mi je trebalo dosta vremena da se naviknem na sistem i zaista dosta frustrirajucih birokratskih detalja sa kojima se u Srb ne srecemo, ali jednom kada jednostavno sve to prihvatis kao takvo, toliko je mirno, otkrijes drugu stranu zivota u psihicki zdravoj sredini.

Opet, najveca vrednost je za decu, jer je skolstvo i drustvo odlicno za razvoj. One izjave da imamo najbolje skole i fakultete kao i najukusniju hranu su cista nacionalisticka glupost kada malo dublje pogledas kako sve to izgleda u uredjenim drzavama. Imamo dosta dobrog, ali dzabe kada sistem ne funkcionise.

Sent from my CLT-L29 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Sinoc sa drugarima pricam o slicnoj temi. Kad malo dublje zadjes u pricu niko ne moze da kaze da je zadovoljan zivotom ovde bez obzira na materijalnu situaciju. (Ne zalazeci u to da li bi na nekom drugom mestu bilo bolje ili gore). Jednostavno kad vidis totalnu degradaciju svega sto je valjalo, urusavanje skolstva, zdravstva, inteligencije, infrastrukture, itd. Hajde bar da tavorimo u nekom mestu, na nekoj nuli, nazalost stvari idu nizbrdo, propagiranje sunda, kriminal, afere, diktatura, sendvicijada, kupovina ljudskih dusa, osobe sa kupljenim diplomama drze vodeca mesta, itd..
Svako je istakao da barem da vidi u ovom drustvu milimetarske pomake na bolje, da se vidi svake godine da neke stvari idu napred makar puzevim koracima, svi bi imali mnogo vise volje, motivacije, zadovoljstva zivotom na ovom mestu. Nasuprot tome, doslo se do tog stadijuma da svako iole pismen i normalan je toliko ponizen da bukvalno ismejava ovu zemlju i sprda se sa svim nakaradnim i paranormalnim pojavama kojih je sve vise, smejemo se sami sebi.. U alekovom fazonu: "sramota me koliko nam dobro ide".
Daleko od toga da pojedinac ne treba da radi na sebi i svojoj okolini ali na gomilu stvari nemas nikakav uticaj.
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Ja to vec odavno govorim, samo izgleda sad tek ljudi poceli da shvataju. Najtezi su oni problemi koji se ne mogu resiti novcem, bilo na drustvenom nivou, bilo u necijem mikrokosmosu.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Naleteo sam na interesantan grafikon zarade (godisnji) u Holandiji po porodicama. Jako je poucan :) Nije sve u parama.

https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/ ... sverdeling
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Jesi li to neto plate? :)
image_2019_05_10T12_48_44_490Z.png
Korisnikov avatar
rele
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2012, 21:11
Garaža: Honda CB 750 Four K,Ducati Scrambler F.T,Honda Monkey,Cupra Formentor,Fiat 500C
Kontakt:

Post od rele »

Ima raznih ponuda od strane poslodavaca, sto dobrih sto losih...
Od kursa jezika,auta, resavanja priznavanja diplome,stana itd.
Ja sam ima stan od prvog poslodavca na 1 min od posla, garsonjera 20m2( namestena) i nije bilo vremenski ograniceno koliko je smem koristiti. Ja sam posle 6 meseci zbog dolaska porodice nasao drugi stan i to mi je sad dodatnih 600e rashoda( ukupno 950e). Ko je samac to je odlicno resenje npr.

A o stanju u nasem drustu mislim da nema svrhe vise trositi reci i nervirati se( ja se barem i dalje nerviram a gledam samo Kesica i jos procita po nesto "slobodno").
Birokratija je ovde stvarno katastrofa posebno u velikim gradovima, ali kad se covek navikne ( ako uopste uspe- ja jos nisam) i dobro planira, nije tako strasno.
Dok je u manjim mestima to dosta lakse ali opet ima brdo papira. Ja trenutno imam barem 8 klasifikatora za raznorazne zezancije.

A o uslovi za decu , posebno u malo manjim mestima su brutalno dobri,u opste sve je prilagodjeno ljudima( pesacenje, bicikli,rostiljanje,kampovanje,bazeni,treniranje,jahanje,letenje,golf.... ma sve sto se covek moze setiti) i da mogu svoje slobodno vreme organizovati na milion nacina.
A banjska mesta su vrhunska,kako za odmor tako i za zivot.

I onda se setim svih "pogodnosti" i " uredjenosti" koje sam imao u svojoj zemlji i nije mi dobro... :)

I upravo sad gledaam 3 pisma od danas , citam i zovem da se razjasnim sta i kako :uf:
Od silne birokratije stalno prave greske i onda covek stalno mora da bude "budan" i pazi gde su usrali motku i da ispravlja njihove greske.
Za auto su zaboravili da odbiju jednu ratu( mart) i onda ja moram da ih zovem da ih podsetim i zatim umesto 15-og odbiju 25-og aprila 2 rate, i zatim 2-og maja odbiju sledecu ratu umesto 15-og i zatim odmah je vrate na racun i danas stigne opomena da sam uplatim :glavomuzid:
Ludovanje svaki dan :rofl:
Poslednja izmena od rele u 10 Maj 2019, 15:43, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Sve vreme napominju kao bruto, ali nesto nisam bas 100% siguran...

A za ovo zadnju sliku to su godisnje plate i i nisam siguran da li su neto ili bruto - Da bi se dobila mesecna potrebno je deljenje sa 13... Odakle je izvor?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Bruto su na mom isecku, ali zaboravio sa odakle, izguglao sam :)
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Realne su prilicno. ,ada velika je razlika izmedju plata i primanja. Posto se pod platmo podrazumeva obicno nedeljno 38satno radno vreme, a primanje je skup vise stvari i pomoci i nema veze radis li ili ne...
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Inace onu platu pennyju marketu u austriji za trgovce sto je neko spominjao. 1148e neto. Jel tu ide 12 plata godisnje ili vise?
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

14 u AT svima
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Onda je prosek 1339e.
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

A kada se prima ta 14. plata? 13. kapiram da se prima oko NG tj. Božića.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Leto/zima

@meindling da potvrdi
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

Meidling kume,meidling

Kod mene je dupla sa junskom i novembarskom platom a kod moje žene u maju i oktobru.
Ima razlike u oporezovanju i odbitku za socijalno,npr.ako je brutto plata 2000 € onda je netto 1482,54 €dodatak za odmor je 1595,34€ a za bozic 1558,15.Ovde retko ko racuna platu na godisnjem nivou.U ovom slucaju bi netto primanja na godisnjem nivou bila 14x2000=28000-5033(socijalno)-2022(porez na dobit)=20.945 €netto

Gesendet von meinem SM-A750FN mit Tapatalk

Volvo XC90 II D4
Odgovori