Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Ni letnjih, sudeći po aktuelnim testovima. Malo je falilo da ih stavim na Alfu proletos. 

Ja sam ih uzeo prošle godine, nisu loše. Mogle bi da budu malo bolje po snegu, ali zato nemam primedbi na mokrom i suvom, što je ipak češći slučaj zimi. Potrošnja ok, malo su bučnije od letnjih Dunlop koje imam.
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Planiram da ovih dana kupim i namontiram Tigar Winteru 195/65 R15 na Astri G. Ta dimenzija je malo jeftinija od varijante cija je visina 60 a i bolje da je vislja i da lakse probija kroz sneg.
Medjutim u spisku fabrickih dimenzija za Astru G nema ove dimenzije. Da li je to problem i da li cu da zakacim rubove ili koseve sa 65 visinom?
Medjutim u spisku fabrickih dimenzija za Astru G nema ove dimenzije. Da li je to problem i da li cu da zakacim rubove ili koseve sa 65 visinom?
Kod Winter1 proveri i brzinski index da li se slaže.
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Ko zna kakva ce da bude zima a iskreno, prosle godine imao sam problema u naselju jer su lose cistili tako da sam se bukvalno probijao kroz sneg.
Bice i auto nesto meksi sigurno
Bice i auto nesto meksi sigurno

- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Sve moze samo promeni marku. Barum je do kraja meseca slicne cene kao Winter 1 a po meni bolja 3x min.somi-car napisao:Planiram da ovih dana kupim i namontiram Tigar Winteru 195/65 R15 na Astri G. Ta dimenzija je malo jeftinija od varijante cija je visina 60 a i bolje da je vislja i da lakse probija kroz sneg.
Najbolje bi bilo 185/65R15 ali mozes i 195/65R15 tj. nee kaci.
Kakav je Dunlop 4D ?
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Dobar.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Apropo ove price o losem ponasanju zimskih guma u normalnim uslovima, i famoznih 7 stepeni, evo jos malo testova sa konkretnim rezultatima, koga ne mrzi neka pogleda malo....Bax napisao:Na nekim testovima Auto bilda je izmereno, da su zimske gume losije na suvom, pa cak i mokrom putu od letnjih, nevezano za temperaturu, a da je onih 7 stepeni granice mit.
http://www.jutarnji.hr/kraljice-snijega-i-leda/159495/
Ovaj test je Slovenacki, novije proizvodnje....
http://www.avto-magazin.si/nasveti/prim ... nevmatiki/
koga mrzi da cita dovoljna je i tabela:
Opet su zimske Sava Eskimo gume potucene u svim uslovima kad nema snega...
Ne tvrdim da su zimske gume nepotrebne u nekim situacijama, ali ovo je na konto prica, o famoznim "plasticnim" letnjim gumama na 7 stepeni...

Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Znaci zimska guma se bolje ponasa spram letnje na plus 12 nego na -12.
Sad sam totalno zbunjen.
Ipak bih voleo da je u testu koristeno vise modela guma.
Mozda su letnje gume napredovale, pa vise nisu tako plasticne zimi, kao sto su nekad bile :S
Sad sam totalno zbunjen.
Ipak bih voleo da je u testu koristeno vise modela guma.
Mozda su letnje gume napredovale, pa vise nisu tako plasticne zimi, kao sto su nekad bile :S
Koliko kontradiktornih testova. :-D Sve se može naći na internetu.
Još će najbolje na kraju da ispadnu no-season gume.
Sava Eskimo je do pre neke godine na ADAC testovima bila najgora guma ikad, dok je na poslednjem bila skroz dobra. Izgleda da je i to moguće.
Još će najbolje na kraju da ispadnu no-season gume.
Sava Eskimo je do pre neke godine na ADAC testovima bila najgora guma ikad, dok je na poslednjem bila skroz dobra. Izgleda da je i to moguće.
Ja samo na osnovu sopstvenog iskustva kazem da je Tigar Winter1 na Puntu koji sam ja vozio, djubre neopevano na suvom, a to je vecina voznje...
Moze to mozda i da se tera, ali uz konstantnu pozornost, da nema zezanja ni minute...
Moze to mozda i da se tera, ali uz konstantnu pozornost, da nema zezanja ni minute...
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Bax kako ti se auto ponasao sa tim gumama, koja su tvoja iskustva sa voznjom sa tim gumama. Ja do sada ni na jednom autu koji sam posedovao nisam nase gume imao pa zato pitam?

Pa ponasao se super po snegu, ali po suvom je bio jaaako los.
Slajfovao je i na najmanje turiranje, ali mi se dva puta desilo da nisam uspeo da zakocim na semaforu, vec sam uleteo u raskrsnicu....
Slajfovao je i na najmanje turiranje, ali mi se dva puta desilo da nisam uspeo da zakocim na semaforu, vec sam uleteo u raskrsnicu....