Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)

Post od trojanac »

Fulda KM3 ili Nokian WR D3 u dimenziji 195/65 R15?
Po ADAC-u, Fulda KM3 je odlična po snegu, mada ne tako dobra po mokrom i suvom.
Nokian WR D3, po njihovom testu odlična guma za suvo, na mokrom je opet bolja od Fulde, a na snegu je malo lošija, ali u rangu sa Dunlop WS 4D.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

dragan napisao:
nikaragva napisao: Silom prilika vozio sam jednom na zimskim gumama put oko 1200km. Jedno vreme sam bio sam na putu nekih 50-80km i bas sam ga vostio po krivinama i serpentinama. Bilo je oko 20-25 stepeni. Nisam osetio nikakav nedostatak tih zimskih guma, u smislu da proklizava prilikom zaista naglih kocenja i brzih ulazaka u krivinu.
ja sam silom prilika vozio zimske gy ug7+ 185/60 r14 na starom kliju, i imao jako kocenje na preko 20c, istrcala mi jedna zena na put.
to je situacija u kojoj ne zelim nikad da se nadjem ponovo. na tim temperaturama su i michelin energy stare 4-5 godina i pred zamenu bile mnogo bolje...
zimska guma je za zimu, a letnja za leto...sve ostalo je silom prilika, i manje vise glava u torbi jer koliko god ti bio pazljiv uvek se moze naci neko nepazljiv pored na putu...
Dobro ja sam poredio nizu klasu i premium. Ova kleber je po meni za max 2-3 godine voznje. Toliko se uplasticila i poceli su da se otkidaju komadi da guma izgleda strasno. Na Continental zimskim, koje su i mekse i zimske i vozene po vrelom asfaltu, a 2004 su godiste se to nije desilo, a ko zna koliko su presle. Tako da razlika izmedju premiuma i low levela ipak postoji, barem u ovoj dimenziji.
Ako se stavi na papir, u dimenziji 205/55R16 mi se uvek vise isplati uzeti premium gumu, jer em ce duze trajati, em cu imati bolju gumu, tako da kad na kraju gledas ekonomski faktor ispada jeftinije 100%. Ne znam za ostale dimenzije.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

trojanac napisao:Fulda KM3 ili Nokian WR D3 u dimenziji 195/65 R15?
Po ADAC-u, Fulda KM3 je odlična po snegu, mada ne tako dobra po mokrom i suvom.
Nokian WR D3, po njihovom testu odlična guma za suvo, na mokrom je opet bolja od Fulde, a na snegu je malo lošija, ali u rangu sa Dunlop WS 4D.
Ja bih gledao kakva je u ne snežnim uslovima ako se vozi po BG-u. Sneg ipak nije dominantna podloga, a i nismo na Kopu da su usponi ne znam kakvi.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Nokian ili Dunlop :mrgreen:
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

paja napisao:
Ja bih gledao kakva je u ne snežnim uslovima ako se vozi po BG-u. Sneg ipak nije dominantna podloga, a i nismo na Kopu da su usponi ne znam kakvi.
Pa ako si u Kumodražu ili na Petlovom Brdi nije svejedno :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

I voždovac je izazov kada zaveje, da ne idemo dalje. Treba ih imati ili biti savestan i parkirati makinu kad zaveje.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

I moja Zvezdara nije baš naivna kad zaveje, ali ja nisam rekao da ne treba kupiti zimske gume nego da bih ja od dve koje je Trojke ponudio uzeo onu koja je bolja po suvom i vlažnom jer su to dominantni zimski uslovi u Beogradu. Svaka pristojna zimska guma je sasvim dovoljna u 99% situacija u snegom pokrivenom Beogradu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Jeste tamo gde se čisti redovno. Kada je kijamet kao prošle godine, trebaju i lanci za ove moje krajeve.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Kijamet nije redovna pojava u Beogradu. Prošle godine je svuda van ulica prvog prioriteta bilo gadno, ali je moglo da se vozi sa zimskim gumama. Problem je bio naći parking. :)
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

Problem u Beogradu nije sneg, tj dubina istog. Problem su kolotrazi u manjim ulicama i na parkinzina i mamlazi koji ne umeju da voze, pa oru po parkingu. Tu se desava da se auto nasadi podom na sneg, i onda mozes i lance da stavljas, nista ti ne pomaze.
Tako se jedan jedini put prosle godine nasadio Mercedes. Jedina je pomoc je bio 406, tj da ga izvuce iz kolotraga (i to pazljivo, ne bi li izbegli odvaljivanje branika...)
Korisnikov avatar
ivancho
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
Garaža: Octavia 1,6d
Kontakt:

Post od ivancho »

Ili se mangupiras sa mnogo dobrim gumama koje mogu da prodju svuda pa nasednes na gomiliu leda, a tockovi vise u vazduhu :glavomuzid: :glavomuzid: Ti parkinzi na Vracaru :(
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ja sam odvalio šuspleh 2x prošle zime na Stildžanu. Ne sme u rikverc da se vozi. Napred prođe gde ne bi verovao da je moguće. Glavni problem je baš mali klirens napred, na žalost, ali odličan je na snegu.

Možda za vikend zaveje, najavili minus...
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

ma tripuju...

Ivanu jos nije stigla moja dimenzija, nema snega dok ne odobrim :D
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Malo oko kazni, desne kolone su u slucaju izazivanja udesa...
Slika
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Šta je ono best buy for the buck a da nije Tigar Wintera? Da ne čitam 30 i kusur strana... :)
Odgovori