Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Samo ne kupovati polovne i sve je ok. Stvarno loših guma nema, bar od marki koje prepoznajemo. Ima sad nekih novih brendova za koje nikad nisam čuo, da li Kina ili Koreja, nemam pojma, to ne bih stavljao. One su i jedine stvarno podbacile na ovogodišnjim testovima, sve druge su manje više prihvatljive.
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
nidza napisao:Samo ne kupovati polovne i sve je ok.

Iako sam trenutne svoje letnje i zimske gume kupio sve nove,ne vidim razlog za bezanje od polovnih,ja kupio 6 pari raznih polovnih guma i najnormalnije me sluzile...
Inace,ja danas stabio zimske sve 4 na kola... Posto sam pre jedno mesec dana,mozda i jace,pocepao novu letnju gumu,stavio zadnje neke zimske koje sam imao,ali 225/50 umesto /45 koje mi inace idu i koje su mi napred,resio danas da odem i stavim sve 4 zimske,a letnje da sacuvam da se sto manje izlizu,dok ne kupim nove 2 za sledecu sezonu...
Off topic
Bajker,ja kupio neke Hugo Boss-ove cipele,patike za 350e,teget bele,planirajuci da kupim i jos neke stvari koje mi idu uz njih,ali to nikada nisam uradio i iste sam obuo svega 10-ak puta i prodao drugaru za 100e,jer nisam znao sta cu sa njima,mirisale na novo... Isto bih tako rado kupio od drugara ako se njemu nesto ne svidja ili ne zna sta ce sa nekim patikama,cipelama...
Tako sam se menjao sa drugarom za duks... Ja kupio Adidasov za 11.000 dinara,on kupio Nikeov za 8.000 dinara u istom danu,zajedno isli,njegov je komotniji bio,ja se malo ugojio i zamenili se,sto da ne.
Inace,bio sam u oba duksa na okupljanjuma foruma
Ne vidim nista lose u tome.Ali realno,ne moze se bas poistovetiti kupovina guma sa kupovinom odece i obuce,da se ne lazemo...
Da li si nekada kupio polovan deo za bicikl,ja znam da ja jesam i to dosta...
Zasto bih u radnji platio neki XTR deo 300,400-500e,ako nekome je neko resio da ga zameni iz nekog svog razloga i prodaje deo u dobrom stanju za 3-5 puta nizu cenu...
I ne samo ta serija,nego bilo koja jaca serija delova.
Gume tek da ne pricamo...
Sto neko kupi gume,pa promeni felne ili kupi jos bolje,skuplje ili promeni bike,pa prodaje u delovima...
A gume malo vozene,zasto bih platio 80-150e u radnji neke kvalitetne kevlarke,kada mogu da uzmem malo koriscene za 20-80e,a i jedne i druge cu unistiti...
Konkretno gume za kola...
U mojoj dimenziji Dunlop kosta 190e komad kod nekih jeftinijih vulkanizera i set izadje 760e.
Polovne su 40e ako se uzimaju 4 komada i izadju 160e.
5*160e je 800e...
Da li zaista mislis da ce 1 set novih da traje duze od 5 setova polovnih?
Nova guma je luksuz i najkvalitetnija je opcija,ali kao i nov automobil,ekonomski najneisplativija.
Kao sto je i Samsung S3 najbolji telefon,ali nije najisplativiji,jer ce 90% telefona upola njegove cene da zadovolji sve potrebe korisnika.
Naravno,sto se klasa i velicina guma smanjuje,isplativost je manja u korist polovnjaka,ali uvek postoji.
Sto je jednom coveku smece,drugom je blago...
Nikada necu reci da je nesto polovno bolje,ali je skoro uvek isplativije i skoro uvek cu videti logiku iza necije kupovine,bila to kupovina polovnog ili novog proizvoda,skupog ili jeftinog.
Inace,ja danas stabio zimske sve 4 na kola... Posto sam pre jedno mesec dana,mozda i jace,pocepao novu letnju gumu,stavio zadnje neke zimske koje sam imao,ali 225/50 umesto /45 koje mi inace idu i koje su mi napred,resio danas da odem i stavim sve 4 zimske,a letnje da sacuvam da se sto manje izlizu,dok ne kupim nove 2 za sledecu sezonu...
Off topic
Bajker,ja kupio neke Hugo Boss-ove cipele,patike za 350e,teget bele,planirajuci da kupim i jos neke stvari koje mi idu uz njih,ali to nikada nisam uradio i iste sam obuo svega 10-ak puta i prodao drugaru za 100e,jer nisam znao sta cu sa njima,mirisale na novo... Isto bih tako rado kupio od drugara ako se njemu nesto ne svidja ili ne zna sta ce sa nekim patikama,cipelama...
Tako sam se menjao sa drugarom za duks... Ja kupio Adidasov za 11.000 dinara,on kupio Nikeov za 8.000 dinara u istom danu,zajedno isli,njegov je komotniji bio,ja se malo ugojio i zamenili se,sto da ne.

Ne vidim nista lose u tome.Ali realno,ne moze se bas poistovetiti kupovina guma sa kupovinom odece i obuce,da se ne lazemo...
Da li si nekada kupio polovan deo za bicikl,ja znam da ja jesam i to dosta...
Zasto bih u radnji platio neki XTR deo 300,400-500e,ako nekome je neko resio da ga zameni iz nekog svog razloga i prodaje deo u dobrom stanju za 3-5 puta nizu cenu...
I ne samo ta serija,nego bilo koja jaca serija delova.
Gume tek da ne pricamo...
Sto neko kupi gume,pa promeni felne ili kupi jos bolje,skuplje ili promeni bike,pa prodaje u delovima...
A gume malo vozene,zasto bih platio 80-150e u radnji neke kvalitetne kevlarke,kada mogu da uzmem malo koriscene za 20-80e,a i jedne i druge cu unistiti...
U mojoj dimenziji Dunlop kosta 190e komad kod nekih jeftinijih vulkanizera i set izadje 760e.
5*160e je 800e...
Nova guma je luksuz i najkvalitetnija je opcija,ali kao i nov automobil,ekonomski najneisplativija.
Kao sto je i Samsung S3 najbolji telefon,ali nije najisplativiji,jer ce 90% telefona upola njegove cene da zadovolji sve potrebe korisnika.
Naravno,sto se klasa i velicina guma smanjuje,isplativost je manja u korist polovnjaka,ali uvek postoji.
Sto je jednom coveku smece,drugom je blago...

Nikada necu reci da je nesto polovno bolje,ali je skoro uvek isplativije i skoro uvek cu videti logiku iza necije kupovine,bila to kupovina polovnog ili novog proizvoda,skupog ili jeftinog.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Onaj test sto je Blaugrana postavio je super ali sam se razocarao time sto za Nokian kazu da je bas losa po snegu, maltene najgora !?? Pa da li je to moguce s obzirom na zemlju porekla ? Ja sam se bas nesto lozio na Nokian pre nego sto sam procitao taj test.
Inace, cale me danas pita za gume, kakav je zakon, ja kazem NE ZNAM. Neverovatno sta su uradili, ja mislim da niko TACNO ne zna sta je sada na snazi. Ono sto ja znam je ona poslednja varijanta kao ne trebaju zimske gume osim kad' uslovi to traze.
On kaze Mrkonjic rekao moraju sve 4 zimske !?
Inace, cale me danas pita za gume, kakav je zakon, ja kazem NE ZNAM. Neverovatno sta su uradili, ja mislim da niko TACNO ne zna sta je sada na snazi. Ono sto ja znam je ona poslednja varijanta kao ne trebaju zimske gume osim kad' uslovi to traze.

- Kuzmanovic
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Treba mi Vasa pomoc.
Drugar(student) treba da kupi zimske gume 16" za 307.
Trenutno su na kolima letnje 205/55 r16, da li da kupi gume u istoj dimenziji ili moze da uzme 195/65 r16? On kaze da su ove uze za 2000 din jeftinije od 205, sto nije mala razlika. Takodje, koje biste gume preporucili? Drugar uglavnom vozi po gradu i nesto malo na otvorenom ali sigurno nece ici na planinu. Sto se tice finansija, on je bio spreman da iskesira 13000 za Continental, ali mislim da mu je to bacanje para s obzirom da nije zahtevan vozac. Moje misljenje je da moze da prodje i sa Winterama, sta vi mislite?
Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
Drugar(student) treba da kupi zimske gume 16" za 307.
Trenutno su na kolima letnje 205/55 r16, da li da kupi gume u istoj dimenziji ili moze da uzme 195/65 r16? On kaze da su ove uze za 2000 din jeftinije od 205, sto nije mala razlika. Takodje, koje biste gume preporucili? Drugar uglavnom vozi po gradu i nesto malo na otvorenom ali sigurno nece ici na planinu. Sto se tice finansija, on je bio spreman da iskesira 13000 za Continental, ali mislim da mu je to bacanje para s obzirom da nije zahtevan vozac. Moje misljenje je da moze da prodje i sa Winterama, sta vi mislite?
Sent from my Galaxy Y using Tapatalk 2
Da nije mislio na 195/65 R15?
One su jeftinije, ali treba onda da kupi i 15" felne
Sto se tice modela gume, neka uzme sto bolje za pare koje ima
Sent from my HTC One S using Tapatalk 2
One su jeftinije, ali treba onda da kupi i 15" felne
Sto se tice modela gume, neka uzme sto bolje za pare koje ima
Sent from my HTC One S using Tapatalk 2
- BAJKER
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
- Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike
Ovo u Offtopic-u nema veze sa mnom jer ja nikada nisam kupovao fensi Hugo cipele a ponajmanje prodavao iste.Xepoj87 napisao: Off topic
Od stila voznje zavisi koliko ces guma poderati, neko ce izgurati 50-80k km. sa jednim setom guma a neko ce 4 seta polovnih dodatno sahraniti na istu kilometrazu.
Nova guma za relativno nov auto koji si kupio ne sme da bude luksuz, jebes 120-200 konja kada se to kotrlja na nebezbednim gumama, razmisli koliko je bezbedno voziti brzo sa takvim gumama.

- ivancho
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:59
- Garaža: Octavia 1,6d
- Kontakt:
Xepoj87 napisao:
5*160e je 800e...
Odlicno si rekao, da li zaista mislis da ce neko da baci 760eu jer mu je dosadno? Da li mislis da tim gumama nesto fali? Jer ti sto "imaju" njima najvise treba

- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Pitanje za naše prijatelje forumaše, koji su najrelevantniji što se tiče pitanja pneumatika - koliko su pouzdani kalkulatori veličine pneumatika koji se mogu naći na internetu? 

jao sto ste smesni... naravno da je uvek sve najbolje novo... ali pitanje za sve koji misle da mora nova guma: da li svake godine bacate svoj set POLOVNIH guma i kupujete NOVE, zato sto su ove polovne stare? gluposti, sto da ne kupis polovnu gumu staru godinu-dve-tri sa neprimetno istrosenom sarom i u odlicnom stanju, bez posekotina, balona i slicno?
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Koliko se cesto mogu naci takve gume? Pa ko je lud da svake dve sezone menja gume, osim ako nije zgazio 50.000km sa njima? I to za neke male pare. Ne kazem, ima i to da se nadje, ali retko. Obicno se prodaju 4-5 godina stare sa X km predjenih. To sto je sara jos dobra i guma na oko izgleda ok, ne znaci da ima svojstva kao i kad je bila nova. Ko nadje stvarno dobre gume, nemam nista protiv da kupi ako nema pare za nove. Ali sta se sve prodaje danas sa pricom "dobra je sara", a nasi ljudi samo gledaju da prodju jeftinije. To je problem.
HTC WS & TT2
HTC WS & TT2
Posetite www.garaza.rs !
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Ja danas stavio zimske. 4 sezona, Fulda KM3, imaju oko 5-6mm.
Pouzdani su skrozMartin napisao:Pitanje za naše prijatelje forumaše, koji su najrelevantniji što se tiče pitanja pneumatika - koliko su pouzdani kalkulatori veličine pneumatika koji se mogu naći na internetu?
- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Pretpostavljam - bolje zimi polovne zimske nego letnje nove.
Razmišljam o tom kalkulatoru...pre dve godine kada sam kupovao zimske, vulkanizer nije znao koju dimenziju da mi preporuči pošto Vintere u 195/55/15 ne proizvode. Na kraju sam uzeo 195/60/15, koje su veće (za 3,5 %) ali nije strašno. A tada nisam imao pojma za taj kalkulator.
Nego, danas sam montirao zimske, Vintere stare dve godine. Provozao sam ženu malo po gradu i kaže - koja razlika u udobnosti odnosu na letnje Dunlop, sa kojima auto pliva po putu.
Razmišljam o tom kalkulatoru...pre dve godine kada sam kupovao zimske, vulkanizer nije znao koju dimenziju da mi preporuči pošto Vintere u 195/55/15 ne proizvode. Na kraju sam uzeo 195/60/15, koje su veće (za 3,5 %) ali nije strašno. A tada nisam imao pojma za taj kalkulator.
Nego, danas sam montirao zimske, Vintere stare dve godine. Provozao sam ženu malo po gradu i kaže - koja razlika u udobnosti odnosu na letnje Dunlop, sa kojima auto pliva po putu.

Bajker,ko je rekao da ima veze sa tobom?
Zasto mislis da je nebezbedno?
Ti kada stavis svoje zimske gume 3. godinu,jel vozis sporije,zato sto je nebezbedno?
Jos nisam cuo ovo,da je nebezbedno voziti brzo sa polovnim gumama...
I sta ti znaci voziti brzo?
Ti kada stavis svoje zimske gume 3. godinu,jel vozis sporije,zato sto je nebezbedno?
Ne treba stedeti na gumama,slazem se.
Takodje ne treba stedeti na kocnicama,na filterima,na ulju,na brisacima,na tecnosti za stakla...
Pa koliko nas kada im automobil nije u garanciji odrzava u ovlascenom sa original paknovima,diskovima, original filterima i najskupljim uljem,original metlicama,skupom tecnoscu za stakla?
Trojanac,niko ovde i ne pominje kupovinu pocepanih guma starih 10 godina,nego starih 2,3 godine sa dosta dubokom sarom...
Ako mislis da nema mnogo njih koji takve gume menjaju,varas se.
Pa koliko samo polovnih felni imas,guma ima 3 puta vise...
p.s.
Dole sam napisao da sam kupio 6 pari polovnih guma,a mislio sam ukupno 6 guma
Ne treba stedeti na gumama,slazem se.
Takodje ne treba stedeti na kocnicama,na filterima,na ulju,na brisacima,na tecnosti za stakla...
Pa koliko nas kada im automobil nije u garanciji odrzava u ovlascenom sa original paknovima,diskovima, original filterima i najskupljim uljem,original metlicama,skupom tecnoscu za stakla?
Trojanac,niko ovde i ne pominje kupovinu pocepanih guma starih 10 godina,nego starih 2,3 godine sa dosta dubokom sarom...
Ako mislis da nema mnogo njih koji takve gume menjaju,varas se.
Pa koliko samo polovnih felni imas,guma ima 3 puta vise...
p.s.
Dole sam napisao da sam kupio 6 pari polovnih guma,a mislio sam ukupno 6 guma

Veče u kome se svi slazu je protraceno.