Nov sam na forumu pa možda malo zabrljam

A sada pitanje :
Kupio sam pre mesec dana svoj novi polovan (omiljeni) auto.
Čekao sam dugi niz godina da mu padne cena i evo je Honda Civic Heč. 2007, 1,8, 140ks, benzin, km 126.000
uvoz Švajcarska. Cena mu doduše mnogo slabo pada a sada vidim i zašto. Ima puno opreme u modelu Sport.
Auto po knjizi i proveri održavan u ovlašćenom servisu u Švajcarskoj.
Pošto mi u Nišu nemamo ovlašćeni servis interesuje me mišljenje hondaša (čitaj vlasnike hondi dugi niz godina).
Prešeo sam 1000 km i po proceni potrošnja motornog ulja je 2 dl. na ovoj kilomotreži. Vožnja 70 % otvorenog puta i 30% grad.
Sada neki kažu da je to za Hondu mnogo ,neki kažu nije, ali oni nisu vozili nikad ovaj auto.
Ulje u motoru je 5W40 Motorex (švajcarsko ulje) i sa njim je auto prešao 10.000km.
Da li je ovo normalna potrošnja ili treba biti manja po pređenoj km i održavanju kakvo
je u Švajcarskoj (sve po PS-u). Sutra kupujem novo ulje u Delti pa ćemo videti da li će nakon zamene smanjiti potrošnju.
Moja vožnja je inače umerena tj. ne silujem auto.
Druga stvar: Ne mogu da isključim ventilator u kabini skroz već samo do najmanjeg broja obrtaja.
Ne mogu da prebacujem manuelno klapnu spoljnje i unutrašnje cirkulacije kada klima ne radi.
Prebacivanje ide isključivo na regler i kada je klima uključena. Manuelno ne.
Da li je ovo neki kvar ili su tako švajcarci zahtevali? Oni nemaju dizelaše koji dime pa im nije potrebno
da brzo zatvore spoljni vazduh.
Zamolio bih hondaše moje drugare da mi odgovore na ova pitanja.
Mogu i ostali ukoliko su potkovani tehničkim znanjem o motorima.
pozdrav za prvi put
Milić